Ja rozważam ten preamp lecz dopiero za jakiś czas. Na razie mam kilka rzeczy do dokończenia
PreamP relacja z budowy, czyli "od pomysłu do przemysłu"
-
Jarekbar
Re: PreamP relacja z budowy, czyli "od pomysłu do przemysłu"
Może nie tyle trudnym co dość kosztownym.
Ja rozważam ten preamp lecz dopiero za jakiś czas. Na razie mam kilka rzeczy do dokończenia
-
Jacek 1972t
Kompletny kit: zasilacz, sekcja MC, MM z nastawami impedancji, pojemności, wzmocnienia
koszt 400 zł.
Koszt dodatkowy, to obudowa
(można kupić skromną za kilkadziesiąt zł) , gniazda RCA, trafo, przełącznik.
Myślę, że z op-ampami całkowity koszt da się zamknąć w kwocie 600zł.
Frajda z wykonanej pracy
Czy taki przedwzmacniacz jest kosztowny
Według mojej oceny chyba nie
-
Jarekbar
Więc rozumiem, że złożyłeś i mniej więcej tyle wyszło?Jacek 1972t pisze: ↑21 lut 2022, 00:07Kompletny kit: zasilacz, sekcja MC, MM z nastawami impedancji, pojemności, wzmocnienia
koszt 400 zł.
Koszt dodatkowy, to obudowa
(można kupić skromną za kilkadziesiąt zł) , gniazda RCA, trafo, przełącznik.
Myślę, że z op-ampami całkowity koszt da się zamknąć w kwocie 600zł.
Frajda z wykonanej pracy![]()
Czy taki przedwzmacniacz jest kosztowny![]()
Według mojej oceny chyba nienatomiast całą tą zabawę w analog można nazwać kosztowną
![]()
Ja składam sporo konstrukcji diy sobie i znajomym ale nie każdemu się chce. Tym bardziej, że z punktu ekonomicznego średnio się to kalkuluje.
-
Jacek 1972t
Nie, nie złożyłem, ale mam kilka złożonych kitów za sobą Jabel J-71,
MMCF10, NUDAmini i ten zestaw również postanowiłem nabyć w formie płytek PCB plus podzespoły SMD.
Myślę, że dla tych, którym się chce jest to fajna przygoda, a nagrodą jest dobry dźwięk.
Mało prawdopodobne żeby w cenie 600 zł udało się kupić gotowy przedwzmacniacz tej klasy.
MMCF10, NUDAmini i ten zestaw również postanowiłem nabyć w formie płytek PCB plus podzespoły SMD.
Myślę, że dla tych, którym się chce jest to fajna przygoda, a nagrodą jest dobry dźwięk.
Mało prawdopodobne żeby w cenie 600 zł udało się kupić gotowy przedwzmacniacz tej klasy.
- Jaculek
- Gramofon: Dual 704, 721
Pierwszy dyskretny PreamP znalazł nabywcę. Mam nadzieję, że skrobnie tu kilka słów.
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP DP > DH-101 > DH-220 > Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17>Fiio K11 R2R/Yamaha WXAD-10
-
hamer
Czuje się wywołany do tablicy.
Zawsze z ciekawością czytałem opinie użytkowników tego forum na temat sprzętów i ich testów. Tak trafiłem na wątek Jaculka i jego projekt PreamPa.
Postanowiłem sprawdzić na ile zmieni się granie w porównaniu do wbudowanego preampa zbudowanego w złotej epoce czarnej płyty tj. JVC JR-S401. Reszta toru to JVC JL-a40 Akai AP306c, wkładki JVC z1s, Denon dl-110, Pickering xv15, kolumny DIY oparte na Visaton Vib 2000, RME adi-2 dac fs, chromecast audio, Nvidia shield z UAPP pliki z Tidala i Qobuz.
Po krótkiej konsultacji wybrałem wersję dyskretną przedwzmacniacza i pozwoliłem Jaculkowi pracować. Po ok 3 tygodniach przyszła paczka a w środku czarne jak śląski węgiel dwa metalowe pudełka: preamp i zasilanie, wykonanie bardzo solidne, budząca zaufanie jakość.
Po tygodniu testowania mogę powiedzieć jedno: opad szczęki murowany.
Po pierwszym podłączeniu przedwzmacniacza, nie byłem w stanie przestać słuchać płyt, nawet zwykła sferyczna igła JVC czarowała przestrzenią ,mnogością nowych smaczków i dynamiką. Przejście na eliptyka to kolejny przeskok jakościowy. JMR Chronology wypełnil dzwiękiem salon, bas schodzi nisko jest mocny, plankton wypływa na powierzchnie i staje się wyraźny. Ciągle jestem pod wrażeniem przestrzeni.
Pozdrawiam serdecznie Jaculka i dziękuję że pozwolił mi na nowo odkryć muzykę.
Zawsze z ciekawością czytałem opinie użytkowników tego forum na temat sprzętów i ich testów. Tak trafiłem na wątek Jaculka i jego projekt PreamPa.
Postanowiłem sprawdzić na ile zmieni się granie w porównaniu do wbudowanego preampa zbudowanego w złotej epoce czarnej płyty tj. JVC JR-S401. Reszta toru to JVC JL-a40 Akai AP306c, wkładki JVC z1s, Denon dl-110, Pickering xv15, kolumny DIY oparte na Visaton Vib 2000, RME adi-2 dac fs, chromecast audio, Nvidia shield z UAPP pliki z Tidala i Qobuz.
Po krótkiej konsultacji wybrałem wersję dyskretną przedwzmacniacza i pozwoliłem Jaculkowi pracować. Po ok 3 tygodniach przyszła paczka a w środku czarne jak śląski węgiel dwa metalowe pudełka: preamp i zasilanie, wykonanie bardzo solidne, budząca zaufanie jakość.
Po tygodniu testowania mogę powiedzieć jedno: opad szczęki murowany.
Po pierwszym podłączeniu przedwzmacniacza, nie byłem w stanie przestać słuchać płyt, nawet zwykła sferyczna igła JVC czarowała przestrzenią ,mnogością nowych smaczków i dynamiką. Przejście na eliptyka to kolejny przeskok jakościowy. JMR Chronology wypełnil dzwiękiem salon, bas schodzi nisko jest mocny, plankton wypływa na powierzchnie i staje się wyraźny. Ciągle jestem pod wrażeniem przestrzeni.
- Jaculek
"Bardzo dobrze, bardzo dobrze! Siadaj. Trzy!"
A tak na serio to bardzo się cieszę, że przypadł do gustu. Dobry tranzystor, nie jest zły
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP DP > DH-101 > DH-220 > Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
- Merrick
- Gramofon: Thorens TD-160 Super
- Kontakt:
Dla mnie Jacek zaprojektował zasilacz i sam go wykonał. Zasilacz poprawił brzmienie Haflera
hamer pisze: ↑24 lut 2022, 20:07Po tygodniu testowania mogę powiedzieć jedno: opad szczęki murowany.
Thorens TD-160 Super, SME Series III, OM 30 -> Staccato OS-> Dyskretniok -> Hafler DH-100, Hafler DH-220, Dynaudio Audience 40
https://www.discogs.com/user/Merrick-Pl/collection
https://www.discogs.com/user/Merrick-Pl/collection
-
Jacek 1972t
Oj wypadłem nieco gorzej 40mV
- Jaculek
No cóż, to efekt rozrzutu rezystorów dzielnika napięcia. Ale widzę, że zbliżasz się do finału 
Edit.
kondensatory C302 i C312 powinny być przylutowane od spodu. Tak jak są teraz będą się grzały, a to nie jest dla nich dobrze. Można je "położyć" na płytce od spodu.
Edit.
kondensatory C302 i C312 powinny być przylutowane od spodu. Tak jak są teraz będą się grzały, a to nie jest dla nich dobrze. Można je "położyć" na płytce od spodu.
-
Jacek 1972t
Wiem, ale zrobiłem tak świadomie.
Między dipami a obudową mam za mało miejsca.
Może uda mi się dostać mniejsze kondensatory, to wtedy je wymienię.
- Jaculek
Możesz dać trochę dłuższe dystanse. Przecież to od nich zależy co się zmieści między płytką a obudową.
-
Jacek 1972t
Żeby dip Switche były równo ze spodem obudowy, nie ma możliwości zwiększenia dystansu.
Mogę ewentualnie wywiercić otwory w obudowie i na luft je wystawić
Mogę ewentualnie wywiercić otwory w obudowie i na luft je wystawić
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Z mojej obserwacji ogólnej, wystarczy otwór umożliwiający łatwy dostęp w obudowie i potem już zaślepka we własnym zakresie. tak chłopaki robili też przy składaniu nudy mini. Dostęp z góry czy z dołu obudowy byłby bez znaczenia. Lepsza ergonomia bez odkręcania obudowy.
Oczywiście jak na fotce jest super, btw.
Oczywiście jak na fotce jest super, btw.
- Jaculek
Wygląda super ale moim zdaniem niepotrzebnie te dip-switche licują się z obudową. Gdyby zostawić 2mm luzu to zmieściłby się kondensator a strata na estetyce byłaby pomijalna. Ale każdy robi jak uważa