Massimo Farao i inni plumkacze
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Massimo Farao i inni plumkacze
Cześć,
Tak sobie poczytując wątek co krecisz, wrzucam do spotifaja cos co mnie zainteresuje. I tak bylo właśnie z Massimo. Ktos tam wrzucil pare razy zdaje sie@piotrjazz. Bardzo mi sie to podoba, fajna delikatna, niemęcząca muza, bardzo spokojna. Normalnie trafilo mnie mocno. W necie niewiele jest o tym artyscie a naprawdę jestem urzeczony. I teraz kilka pytań:
1. Czemu jego plyty są dość drogie i malo ich? Na alledrogo chyba 1 czy 2 sztuki
2. Czy ktos ze znawców moze polecic jego najlepsze nagrania? Zauwazylem ze nagrywa solo ale tez jako MF trio. Nagrywa tez z innymi wykonawcami.
3. Czy cos w podobnym klimacie mozecie jeszcze wskazać?
4. Moze ktos chcialby sie rozstać (albo ma podwojną) z jego plytą w przystepnej cenie?
Pzdr.

Tak sobie poczytując wątek co krecisz, wrzucam do spotifaja cos co mnie zainteresuje. I tak bylo właśnie z Massimo. Ktos tam wrzucil pare razy zdaje sie@piotrjazz. Bardzo mi sie to podoba, fajna delikatna, niemęcząca muza, bardzo spokojna. Normalnie trafilo mnie mocno. W necie niewiele jest o tym artyscie a naprawdę jestem urzeczony. I teraz kilka pytań:
1. Czemu jego plyty są dość drogie i malo ich? Na alledrogo chyba 1 czy 2 sztuki
2. Czy ktos ze znawców moze polecic jego najlepsze nagrania? Zauwazylem ze nagrywa solo ale tez jako MF trio. Nagrywa tez z innymi wykonawcami.
3. Czy cos w podobnym klimacie mozecie jeszcze wskazać?
4. Moze ktos chcialby sie rozstać (albo ma podwojną) z jego plytą w przystepnej cenie?
Pzdr.
					Ostatnio zmieniony 12 sty 2022, 13:24 przez Mawis, łącznie zmieniany 2 razy.

JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- tomaszek
- Gramofon: Pioneer PL-50L
Re: Massimo Farao
Hej,
jako, że mam kilka płyt Massimo..
1. Tłoczone są tylko przez Venus Records w Japonii. Do tłoczenia płyt używają jakiegoś czegoś, co określają jako Hyper Magnum Sound i brzmi to faktycznie rewelacyjnie. Jeśli doliczysz koszty wysyłki i dodatkowe opłaty, to cena wynosi +/- 230 pln/szt.
  i brzmi to faktycznie rewelacyjnie. Jeśli doliczysz koszty wysyłki i dodatkowe opłaty, to cena wynosi +/- 230 pln/szt. 
zamawiałem stąd o - https://www.cdjapan.co.jp/
2. Najlepiej przesłuchaj na Spotify i zdecyduj co Ci odpowiada.
3. Eddie Higgins, Steve Kuhn, Archie Shepp (również wydane przez Venus). Może Piotr jeszcze coś dorzuci
4. Ja nie-e 

jako, że mam kilka płyt Massimo..
1. Tłoczone są tylko przez Venus Records w Japonii. Do tłoczenia płyt używają jakiegoś czegoś, co określają jako Hyper Magnum Sound
 i brzmi to faktycznie rewelacyjnie. Jeśli doliczysz koszty wysyłki i dodatkowe opłaty, to cena wynosi +/- 230 pln/szt.
  i brzmi to faktycznie rewelacyjnie. Jeśli doliczysz koszty wysyłki i dodatkowe opłaty, to cena wynosi +/- 230 pln/szt. zamawiałem stąd o - https://www.cdjapan.co.jp/
2. Najlepiej przesłuchaj na Spotify i zdecyduj co Ci odpowiada.
3. Eddie Higgins, Steve Kuhn, Archie Shepp (również wydane przez Venus). Może Piotr jeszcze coś dorzuci
4. Ja nie-e

Pioneer PL-50L + MC-1000 / MIT-1 / DL-103D / AT-33PTG mk1 / V15 III L-M (SAS) + Husariaa v2 / SUTy + NAD C658/M23 + JMR Abscisse
Music Hall PH25.2 + Beyerdynamic DT 990 PRO
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
E-tam tylko   labeli panie jak psów. Pianista jak pianista. Ładnie ziewa. Bardzo fajny, ale nie róbmy z niego Ahmada Jamala. Podobnie było z Tsuyoshi Yamamotho trio, super goście ale swego czasu przereklamowani mocno, przez japończywatość i wysokie ceny, tymczasem graja normalnie z feelingiem i jajami, ot po prostu.
 labeli panie jak psów. Pianista jak pianista. Ładnie ziewa. Bardzo fajny, ale nie róbmy z niego Ahmada Jamala. Podobnie było z Tsuyoshi Yamamotho trio, super goście ale swego czasu przereklamowani mocno, przez japończywatość i wysokie ceny, tymczasem graja normalnie z feelingiem i jajami, ot po prostu. 
Dyskografia na multi labelach:
https://www.massimofarao.com/discography

labeli panie jak psów. Pianista jak pianista. Ładnie ziewa. Bardzo fajny, ale nie róbmy z niego Ahmada Jamala. Podobnie było z Tsuyoshi Yamamotho trio, super goście ale swego czasu przereklamowani mocno, przez japończywatość i wysokie ceny, tymczasem graja normalnie z feelingiem i jajami, ot po prostu.
 labeli panie jak psów. Pianista jak pianista. Ładnie ziewa. Bardzo fajny, ale nie róbmy z niego Ahmada Jamala. Podobnie było z Tsuyoshi Yamamotho trio, super goście ale swego czasu przereklamowani mocno, przez japończywatość i wysokie ceny, tymczasem graja normalnie z feelingiem i jajami, ot po prostu. Dyskografia na multi labelach:
https://www.massimofarao.com/discography
- tomaszek
- Gramofon: Pioneer PL-50L
na CD a i owszem
 ale na LP, to już tylko Venus
 ale na LP, to już tylko Venus 
Ano dokładnie tak - wybitny nie jest, ale gra bardzo fajnie. Jeśli dodamy do tego super tłoczenie, to robi się ciekawie, o ile lubimy takie właśnie plumkanie

Pioneer PL-50L + MC-1000 / MIT-1 / DL-103D / AT-33PTG mk1 / V15 III L-M (SAS) + Husariaa v2 / SUTy + NAD C658/M23 + JMR Abscisse
- darkman
- Kontakt:
Oczywiście. Chyba nawet jest niezwykle utalentowany i stabilny, bo gra i grywał z wielkimi, więc coś w tym niewątpliwie jest. Tyle, że to oni ustawiają go w dobrym szeregu i o to chodzi. Natomiast, no cóż.. piano, kontrabas i perkusja to sekcja rytmiczna, zatem najważniejsza cześć np comba, ale też i znakomity skład samodzielny.
Ja tylko tak z lotu ptaka.
Artystę doceniam rzecz jasna, a to tylko moja prywatna wojna z fetyszem. Zawsze wtrącam swoje trzy grosze kiedy czuję jego narodziny, bo czasem nie jest łatwo je uzasadnić.
Jakieś dwie płyty nawet mam, bo kiedyś dostałem od koleżanki z Włoch. Fajne, ale wolę Jarretta, Tatuma i Makowicza, Evansa czy Garnera i Jamala.
Swoją drogą wydania bardzo piękne i solidne.

Ja tylko tak z lotu ptaka.
Artystę doceniam rzecz jasna, a to tylko moja prywatna wojna z fetyszem. Zawsze wtrącam swoje trzy grosze kiedy czuję jego narodziny, bo czasem nie jest łatwo je uzasadnić.
Jakieś dwie płyty nawet mam, bo kiedyś dostałem od koleżanki z Włoch. Fajne, ale wolę Jarretta, Tatuma i Makowicza, Evansa czy Garnera i Jamala.
Swoją drogą wydania bardzo piękne i solidne.
- piotrjazz
Ja polecam Eric Alexander Quartet i jego Gentle Ballads 1 , 2 , 3 , 4 itd, wprawdzie to saksofonista ale poscielowy takie ,ze palce lizac  

Od niego zaczalem zwracac uqage na ten label. A jest rewelacyjny , juz cd brzmialy jak sacd. Tu jest niesamowita dynamika , masz wrazenie ,ze sluchasz dwuplytowej realizacji na 45rpm.
Ja akurat lubie plumkanie, moze gdybym mial mniej stresujaca prace , sluchalbym np free jazzu , ale poki co uwielbiam sie relaksowac przy takim graniu. A Coltrana to najbardziej lubie "Ballads" 

Swoja droga polecam realizacje z serii Acoustic Sounds, zdecydowanie najlepsza.
A wracajac do Venus o pianistow to jest swietna plyta
Bill Charlap Trio - 'S Wonderful
https://www.discogs.com/release/1803448 ... -Wonderful
A jezeli za drogo to sproboj jego najnowszej plyty , ktora wydal dla Blue Note w zeszlym miesiacu/roku
Bill Charlap Trio - Street Of Dreams
https://www.discogs.com/release/2135346 ... -Of-Dreams
A jak kupisz obie uslyszysz roznice w nagrywaniu, miksowaniu i tloczeniu.
I uslyszysz ,ze Venus jest w innej lidze.
Mile plumkanie a do tego okaze sie ,ze twoj system hifi jest tak wspanialy ,ze nie odczujesz potrzeby zmian

Od niego zaczalem zwracac uqage na ten label. A jest rewelacyjny , juz cd brzmialy jak sacd. Tu jest niesamowita dynamika , masz wrazenie ,ze sluchasz dwuplytowej realizacji na 45rpm.
Ja akurat lubie plumkanie, moze gdybym mial mniej stresujaca prace , sluchalbym np free jazzu , ale poki co uwielbiam sie relaksowac przy takim graniu. A Coltrana to najbardziej lubie "Ballads"

Swoja droga polecam realizacje z serii Acoustic Sounds, zdecydowanie najlepsza.
A wracajac do Venus o pianistow to jest swietna plyta
Bill Charlap Trio - 'S Wonderful
https://www.discogs.com/release/1803448 ... -Wonderful
A jezeli za drogo to sproboj jego najnowszej plyty , ktora wydal dla Blue Note w zeszlym miesiacu/roku
Bill Charlap Trio - Street Of Dreams
https://www.discogs.com/release/2135346 ... -Of-Dreams
A jak kupisz obie uslyszysz roznice w nagrywaniu, miksowaniu i tloczeniu.
I uslyszysz ,ze Venus jest w innej lidze.
Mile plumkanie a do tego okaze sie ,ze twoj system hifi jest tak wspanialy ,ze nie odczujesz potrzeby zmian

Ostatnio zmieniony 11 sty 2022, 00:21 przez piotrjazz, łącznie zmieniany 1 raz.

Accuphase DP-400, Reimyo DAP-999EX
Accuphase E-280, Harbeth C7ES-3 XD
- piotrjazz
Przypomnialo mi sie,  The Bill Charlap Trio  akompaniowali na tej plycie
https://www.discogs.com/release/1252815 ... re-To-Stay

https://www.discogs.com/release/1252815 ... re-To-Stay
- darkman
- Kontakt:
Poleciłbym ze swej strony dwóch wykonawców klimatycznie zblizonych ale o nieco większej zawartości cukru w cukrze, czyli jazzu w treści. Tu zawsze rodzi się pytanie, co to jest jazz? I zasadniczo jest retoryczne.
Poniżej moje typy do wejścia w świat ECM Sound i ACT team, płyty o wybitnych walorach akustycznych. Realizacja i tłoczenie udowadnia, że niezależnie od Acoustic Sounds,QRP, MoFi (kolejność nie przypadkowa )i innych analogowych+ reedycji, można spać spokojnie. Świat 1Pressów nadal istnieje i ma się dobrze. I to jak!
 )i innych analogowych+ reedycji, można spać spokojnie. Świat 1Pressów nadal istnieje i ma się dobrze. I to jak!
Tord Gustavsen Trio
https://www.ecmrecords.com/shop/1430387 ... avsen-trio
( i inne Torty..też bardzo fajnie bujają)
Esbjorn Svensson Trio
na 2LP
https://www.jazzarium.pl/przeczytaj/rec ... ys-falling
(i inne EST, np Live in London itd.., niestety lider już nie żyje)

Poniżej moje typy do wejścia w świat ECM Sound i ACT team, płyty o wybitnych walorach akustycznych. Realizacja i tłoczenie udowadnia, że niezależnie od Acoustic Sounds,QRP, MoFi (kolejność nie przypadkowa
 )i innych analogowych+ reedycji, można spać spokojnie. Świat 1Pressów nadal istnieje i ma się dobrze. I to jak!
 )i innych analogowych+ reedycji, można spać spokojnie. Świat 1Pressów nadal istnieje i ma się dobrze. I to jak!Tord Gustavsen Trio
https://www.ecmrecords.com/shop/1430387 ... avsen-trio
( i inne Torty..też bardzo fajnie bujają)
Esbjorn Svensson Trio
na 2LP
https://www.jazzarium.pl/przeczytaj/rec ... ys-falling
(i inne EST, np Live in London itd.., niestety lider już nie żyje)
- Mawis
Dzieki wszystkim powyzej za podzielenie sie uwagami i kolejnymi propozycjami. Bede je systematycznie sprawdzal. Takze dzięki za lekka krytyke z lotu ptaka@darkman  zawsze glos rozsadku sie przyda co by nie popadac w przesadę
 zawsze glos rozsadku sie przyda co by nie popadac w przesadę 

Wlasnie to mi sie spodobalo - takie lekkie zwiewnne nienachalne plumkanie. Nie oceniam czy jest wirtuozem czy jest tylko bardzo dobry bo nie jestem znawcą. Ale mi sie podoba a to chyba w muzie najwazniejsze ze ma sie podobac odbiorcy . W międzyczasie jeszcze " wyczailem" takie nazwiska: bobby durham, gerry mulligam. I tez mi sie podoba. A z wczoraj Jakob Bro. To juz mlodsze pokolenie i troche inne granie niz Ci powyzej. Powiedzialbym hmm bardziej depresyjne i melancholijne? Ale to nordyk oni chyba tak mają...ale tez mi sie podoba! Jednym slowem wyplynalem na "nieznany przestwór oceanow"... Żebym tylko sie nie rozbił jak Titanic
. W międzyczasie jeszcze " wyczailem" takie nazwiska: bobby durham, gerry mulligam. I tez mi sie podoba. A z wczoraj Jakob Bro. To juz mlodsze pokolenie i troche inne granie niz Ci powyzej. Powiedzialbym hmm bardziej depresyjne i melancholijne? Ale to nordyk oni chyba tak mają...ale tez mi sie podoba! Jednym slowem wyplynalem na "nieznany przestwór oceanow"... Żebym tylko sie nie rozbił jak Titanic

zawsze glos rozsadku sie przyda co by nie popadac w przesadę
 zawsze glos rozsadku sie przyda co by nie popadac w przesadęWlasnie to mi sie spodobalo - takie lekkie zwiewnne nienachalne plumkanie. Nie oceniam czy jest wirtuozem czy jest tylko bardzo dobry bo nie jestem znawcą. Ale mi sie podoba a to chyba w muzie najwazniejsze ze ma sie podobac odbiorcy
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- darkman
- Kontakt:
Ah.. świat poetów fortepianu, tylko na instrumentach reeds. Bajka.
Gerry Mulligan, Lee Konitz, fantastyczni goście. Nie lubię ich. Oczywiście coś tam mam, ale obaj za dużo cukru w cukrze. Dla mnie są za szybcy i skondensowani. Cały czas w zasadzie grają Parkera. Tenor versus alt. 'Pres' jednak wygrywa. Zwłaszcza w składach z Davisem już po Gillespiem.
No tak grają chłopaki, podczas gdy cały świat gra Coltrane'a, który zrewolucjonizował myślenie o tenorze w jazzie i ułożył go na nowo.
Poleciłbym dwóch tenorzystów, którzy nie grają jak Trane, a nawet trzech.
Wszyscy współcześni i nadal tworzą.
Uwaga - lightowo już było, teraz będzie konkretniej:
No:1 (scena nowojorska)
Ellery Eskelin - ostatnia nadziej białych! Zwłaszcza w składzie z Anderą Perkins i Jimem Blackiem,
No:2 (AmPn, ale grywa lubiaszczo z Nilsenem Love - obecnie najbardziej uznany perkusista świata, a i z Peterem Brotzmannem mją pare "ładnych piosenek", ale warto, bardzo warto - czasem trzeba się zmusić i być wytrwałym, ale WARTO),
Ken Vandermark - lubi być w Polsce, choć to Kanadyjczyk, parę razy robiłem mu sesje foto, to jeden ze współczesnych Bogów saksofonu. Czy to free? nie wiem. dla mnie muzyka nie dzieli się na free i pościelówę, tylko na dobrą i złą.
No:3
Sonny Rollins - wszystko i każdy oddech. Dlaczego On? Ano, bo pasuje do tego wątku (bywa lajtowy, miły i przyjemny, a nawet przebojowy np: "St.Thomas". A czemu w tym zestawieniu? A bo gra w stylu Coltrane i nawet technicznie również, ale to gość wiekowy już, który miał swój niezależny styl. Jednak zmienił go pod wpływem Trane'a kiedy go po raz pierwszy usłyszał. Pedagog, sideman i leader. Warto z tego powodu słuchać jego wczesnych nagrań, ale i aż do współczesnych. Bo to Ktoś!
No i nie może się obyć bez wymienienia - już wątkowcyh całkiem:
Gato Barbieri, Dexter Gordon, Artur Blyte (polecam w składzie z grand marrimbą),
na deser gdy przebrniesz przez wymienionych to Pharoah Sanders - zwłaszcza Thembi i Save Our Children, a zasadniczo to można zacząć od tego właśnie.
p.s. ja tam wypoczywam przy Deicide. Jak jestem zmęczony, a zwłaszcza fQrviony to ta muza mnie uspokaja. Dlatego trzymam, choć jeszcze lepiej mnie uspokaja Mike Paton najlepiej z Zornem, ale to ja. Szanuję wszystkie wybory i fascynacje, ale Tonego Bennetta wolę z Lady Gagą. zaś od Bennetta wolę jednak Sinatrę czasem, no i tak to się kręci. Ważne by się kręciło jak chcemy i co chcemy.
 zaś od Bennetta wolę jednak Sinatrę czasem, no i tak to się kręci. Ważne by się kręciło jak chcemy i co chcemy.
Czego Wam koledzy winszuję i śledzę Wasze wybory, bo i cały czas się uczę.

Gerry Mulligan, Lee Konitz, fantastyczni goście. Nie lubię ich. Oczywiście coś tam mam, ale obaj za dużo cukru w cukrze. Dla mnie są za szybcy i skondensowani. Cały czas w zasadzie grają Parkera. Tenor versus alt. 'Pres' jednak wygrywa. Zwłaszcza w składach z Davisem już po Gillespiem.
No tak grają chłopaki, podczas gdy cały świat gra Coltrane'a, który zrewolucjonizował myślenie o tenorze w jazzie i ułożył go na nowo.
Poleciłbym dwóch tenorzystów, którzy nie grają jak Trane, a nawet trzech.
Wszyscy współcześni i nadal tworzą.
Uwaga - lightowo już było, teraz będzie konkretniej:
No:1 (scena nowojorska)
Ellery Eskelin - ostatnia nadziej białych! Zwłaszcza w składzie z Anderą Perkins i Jimem Blackiem,
No:2 (AmPn, ale grywa lubiaszczo z Nilsenem Love - obecnie najbardziej uznany perkusista świata, a i z Peterem Brotzmannem mją pare "ładnych piosenek", ale warto, bardzo warto - czasem trzeba się zmusić i być wytrwałym, ale WARTO),
Ken Vandermark - lubi być w Polsce, choć to Kanadyjczyk, parę razy robiłem mu sesje foto, to jeden ze współczesnych Bogów saksofonu. Czy to free? nie wiem. dla mnie muzyka nie dzieli się na free i pościelówę, tylko na dobrą i złą.
No:3
Sonny Rollins - wszystko i każdy oddech. Dlaczego On? Ano, bo pasuje do tego wątku (bywa lajtowy, miły i przyjemny, a nawet przebojowy np: "St.Thomas". A czemu w tym zestawieniu? A bo gra w stylu Coltrane i nawet technicznie również, ale to gość wiekowy już, który miał swój niezależny styl. Jednak zmienił go pod wpływem Trane'a kiedy go po raz pierwszy usłyszał. Pedagog, sideman i leader. Warto z tego powodu słuchać jego wczesnych nagrań, ale i aż do współczesnych. Bo to Ktoś!
No i nie może się obyć bez wymienienia - już wątkowcyh całkiem:
Gato Barbieri, Dexter Gordon, Artur Blyte (polecam w składzie z grand marrimbą),
na deser gdy przebrniesz przez wymienionych to Pharoah Sanders - zwłaszcza Thembi i Save Our Children, a zasadniczo to można zacząć od tego właśnie.
p.s. ja tam wypoczywam przy Deicide. Jak jestem zmęczony, a zwłaszcza fQrviony to ta muza mnie uspokaja. Dlatego trzymam, choć jeszcze lepiej mnie uspokaja Mike Paton najlepiej z Zornem, ale to ja. Szanuję wszystkie wybory i fascynacje, ale Tonego Bennetta wolę z Lady Gagą.
 zaś od Bennetta wolę jednak Sinatrę czasem, no i tak to się kręci. Ważne by się kręciło jak chcemy i co chcemy.
 zaś od Bennetta wolę jednak Sinatrę czasem, no i tak to się kręci. Ważne by się kręciło jak chcemy i co chcemy.Czego Wam koledzy winszuję i śledzę Wasze wybory, bo i cały czas się uczę.
- Mawis
Dzieki dark za kolejne wsjaxania i tropy ale tyle tego jest ze zycia braknie...nie mam juz 20 lat . Ale sprobuhe przynajmniej czesc przesłuchać, moze czasteczke
. Ale sprobuhe przynajmniej czesc przesłuchać, moze czasteczke

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- darkman
- Kontakt:
Zobacz ten EST ww na start na jakimś juTubie czy coś. Jest zajefajne, a sama realizacja via gramofon czy CD nawet powala... i tu się zgadzam z Piotrem, można sobie sprzęt połechtać i ego. 

- Mawis
Ok to wieczorkiem po powrocie z biura sobie zapodam. Dzięki

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- piotrjazz
Wspomnieliscie Mulligana to proponuje jego sztandarowe "Night Lights" , szczegolnie ze ostatnio wyszlo swietne wznowienie . 
https://www.discogs.com/release/2120437 ... ght-Lights
Poprzednie bylo japonskie w 2007 i cena poszybowala . Swietne w pelni analogowe , a w przyzwoitych pieniadzach, w dodatku brzmi rewelacyjnie.
https://www.amazon.co.uk/dp/B09HNDG93C/ ... UTF8&psc=1

https://www.discogs.com/release/2120437 ... ght-Lights
Poprzednie bylo japonskie w 2007 i cena poszybowala . Swietne w pelni analogowe , a w przyzwoitych pieniadzach, w dodatku brzmi rewelacyjnie.
https://www.amazon.co.uk/dp/B09HNDG93C/ ... UTF8&psc=1