Kolumny do lampy - na jakich głośnikach max. 3k pln
-
- Gramofon: DUAL 455
Re: Kolumny do lampy - na jakich głośnikach max. 3k pln
Pod tego visatona bg 20
Fs=38zHz
Qts=0.44
Wstępnie liczę tak.
Długość Lini
332/38hz/4=2.2m
Poczatek 200cm2, ok 1xsd
koniec 800cm2, ok. 4xsd
+port
Polozenie gł. 80/140cm
Teraz pojemnosc wychodzi ok. 150litrow i schodzi ok 38Hz... Jest sens dusić niżej...
Fs=38zHz
Qts=0.44
Wstępnie liczę tak.
Długość Lini
332/38hz/4=2.2m
Poczatek 200cm2, ok 1xsd
koniec 800cm2, ok. 4xsd
+port
Polozenie gł. 80/140cm
Teraz pojemnosc wychodzi ok. 150litrow i schodzi ok 38Hz... Jest sens dusić niżej...
- Załączniki
-
- VS-BG20-8_DTE.pdf
- (149.38 KiB) Pobrany 60 razy
-
- BG 20 (1).pdf
- (466.21 KiB) Pobrany 56 razy
Too many tubes, too little time...
-
- Gramofon: Technics SL1300
Wielkie! Fajny bas ma ten głośnik (kick), ale to dosyć tani przetwornik. Gdzie mu tam do max 3k

Muzyka, TV Republika i styka
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów

-
O dolnej granicy nic nie mówiłem...

-
Liczę na wyczerpującą, szczegółową relację bo mam parkę właśnie tych visatonów
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów

-
Kawał linii wyjszłoszczepan_def pisze: ↑28 gru 2021, 22:03Pod tego visatona bg 20...
...Teraz pojemnosc wychodzi ok. 150litrow i schodzi ok 38Hz... Jest sens dusić niżej...

Szczepan czy 38hz starczy? Wiesz pytanie jest z gatunku - czy laska z miseczką C to to czego szukam czy moze jednak poszukać z D. A może E?
Now wiesz... Jak dobrze gotuje to może starczy C...

Ja mam kolumny strojone na 38hz i wspieram je subem strojonym na 34hz. Napisze tak - do czarnej płyty suba nie włączam bo nie ma po co - taki charakter winyla, ze niewiele tam jest poniżej 40hz. Przynajmniej na oryginalnych analogowych tłoczeniach z zeszłego wieku. Ale do cyfry sub chodzi cały czas - pomimo, iż z moich kolumienek na 13cm gdnach jest wiecej basu niz np. z new mildtonów na 25cm gdnach.
Poradziłbym Ci tak - zaprojektowałes klasyczną linię, którą jeżeli wykonasz, to nic ze strojeniem nie zrobisz jak nie przebudujesz całej budy.
Może jednak zrób linię obciążoną masowo portem - efekt linii taki sam a jak zdecydujesz sie na otwór i rurę to sobie poszukasz swojego strojenia.
Zobacz ten wątek:
https://www.diyaudio.com/community/thre ... 866/page-3
User GM wstawił projekt prostej skrzyni TLML a potem symulację zejścia visatona w niej - 35hz osiagniete ładnie prawie bez spadku spl. Jest tam tez oprócz BIB projekt który w końcu przesymulował i policzył user Scottmoose (do szkicu z postu 12) ale to jest TLML ze stozkiem coś a'la igły cyburga i tez jest port na gotowo - poza tym na zestawieniu symulacji jakie wrzucił GM bas w niej szybciej opada niz w prostej skrzynce.
Zrób sobie projekt prostej TLML a'la TABAQ proponowanej przez usera GM i sobie poszukasz strojenia bo w jego symulacji/projekcie praktycznie liniowo jest do 35hz a jak ustawisz kolumny w pomieszczeniu to byc moze strojenie na 30hz osiągniesz z zadowalającym skutkiem.
Wtedy rozmiar miseczki sobie dobierzesz sam

Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
-
Przypomniałem sobie, że dla tego głośnika był/jest też projekt z br, a że miałem szafkę o zbliżonych wymiarach to zrobiłem tylko front z głośnikiem i otworem br i na próbę zmontowałem jedną prowizoryczną kolumnę i miało to kopa. Ten projekt był na jakiejś str. gdzie oferowano te głośniki razem z jakimś wysokotonowym visatona + zwrotka. Będę miał czas to poszukam 

Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów

- caveas
- Gramofon: Telefunken CS20
Nikt nie wspomniał o W8-1808 Tang Band, znany jako TB Speaker.
Głośniki to w miarę nowe rozwiązania na pewno inspirowane Fostexami i może Seasami. Magnesy budzą podziw.
Względem starych Fostexów (modelu nie pamiętam) mają wyraźnie mniejsze podbarwienia dźwięku. Próbowane były w za małej obudowie z otworem stratnym z potężnym aktywnym subbasem na wooferze 25W... Scan speaka z podziałem 80Hz 24db/oct. Nie brakowało najwyższych tonów a i odpowiedź kątowa do ok 20 stopni też nie była dużym problemem. Led zeppelinów też można było posłuchać bez problemów ( na Fostexach tylko jazz i klasyka. Próby prasowania charakterystyki korektorem tercjowym prowadziły raczej do zabicia tego "oh!".
http://www.tb-speaker.com/products/w8-1808
Na próby z tubą albo linią transmisyjną czasu zabrakło.
Jest jeszcze nasze polskie Cube audio z Poznania ale tu już budżet przekraczamy.
Głośniki to w miarę nowe rozwiązania na pewno inspirowane Fostexami i może Seasami. Magnesy budzą podziw.
Względem starych Fostexów (modelu nie pamiętam) mają wyraźnie mniejsze podbarwienia dźwięku. Próbowane były w za małej obudowie z otworem stratnym z potężnym aktywnym subbasem na wooferze 25W... Scan speaka z podziałem 80Hz 24db/oct. Nie brakowało najwyższych tonów a i odpowiedź kątowa do ok 20 stopni też nie była dużym problemem. Led zeppelinów też można było posłuchać bez problemów ( na Fostexach tylko jazz i klasyka. Próby prasowania charakterystyki korektorem tercjowym prowadziły raczej do zabicia tego "oh!".
http://www.tb-speaker.com/products/w8-1808
Na próby z tubą albo linią transmisyjną czasu zabrakło.
Jest jeszcze nasze polskie Cube audio z Poznania ale tu już budżet przekraczamy.

Ar2r
Carver 4000, C-500 Tannoy HPD315A
Carver 4000, C-500 Tannoy HPD315A

-
No wiesz... Nie każdy chce zacząć zabawę z linią od kwoty 1,5 koła od przetwornika... A jak nie podejdzie? To odsprzedaż za pół ceny?
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
-
ZALETA = prosta konstrukcja ,
WADA = litraż prawie wielkości NIEWIADOWA

spróbuję trochę to zmniejszyć, wiadomo kosztem dołu... ale 175litrów w salonie raczej nie przejdzie

-
rozkrój na paczki MLTL 175 litrów - będą Wielkie
ale koledzy z forum mają większe w mieszkaniu, w razie czego wyniosę na łąkę
idealnie wchodzi na płytę MDF-22

- Załączniki
-
- rozkrój.png (48.9 KiB) Przejrzano 829 razy
-
Jest parę litrów w tlml ale wg symulacji usera GM liniowo do 35hz także strojenie na -3db to masz 32hz a jak to bywa w pomieszczeniach czasem - 6db wcale nie jest źle. Tylko pamiętaj, żeby głośniki wygrzać kilkanaście godzin nim zaczniesz stroić bo "surowe" napewno będą odbiegały od docelowych - niestety w wielu przypadkach nawet po wygrzaniu głosniki odbiegaja od tego co producent deklaruje no ale to wiadomo dopiero po testach i pomiarach. I tak jak wczesniej mówiłem - tłumienie na 1/3 długości z watoliny bo bez tego będzie brzmieniowa masakra.szczepan_def pisze: ↑30 gru 2021, 19:54rozkrój na paczki MLTL 175 litrów - będą Wielkieale koledzy z forum mają większe w mieszkaniu, w razie czego wyniosę na łąkę
![]()
Port dałbym jak najblizej dołu kolumny i taki sklepowy okragły bassrefleks około 6-7cm średnicy - jego długość celem strojenia łatwo można regulować - u mnie od 4 lat gra stockowy port przedłuzony grubą tekturą na srebrna tasme

- koscidogitary
-
Z połączenia efektu ćwierć falowego obudowy wraz z obciążeniem jej rezonatorem helmholtza wespół z odpowiednimi parametrami t-s stosowanego przetwornika. Musisz bardziej sprecyzować pytanie.
- koscidogitary
-
Najniższy dźwięk pianina ma 27.5Hz... A dla klawiatury rozszerzonej dół sięga 16.3Hz... Więc te 35Hz dla tych głośnikow to taki kompromis Hz vs. Litraż...