Być może, ale dla mnie jest wygodne.....Jest bez sensu.
Sprzedaż płyt - warto zobaczyć ;)
-
Re: Sprzedaż płyt - warto zobaczyć ;)
No cóż - życie zmusza do różnych decyzji. Kiedy wracałem do winylu w 2007 (a pierwszą po wielu latach kupioną płytą była reedycja Depeche Mode Exciter - pamiętam bo byłem z nią w szpitalu u żony, wtedy córa się urodziła) i kiedy przez kolejne lata maniakalnie skupowałem winyle z Polski i z zagranicy to przez myśl mi nie przeszło, że za dekadę będę rozważał ich sprzedawanie. To kwestie finansowe w głównej mierze (mówiąc delikatnie przesadziłem przez te lata z wydawaniem środków płatniczych NBP na winyle i gramofony zamiast na długookresowo ważniejsze dla rodziny rzeczy + świadoma decyzja dot sprzętu (CD, a szczególnie pliki oraz streaming w mojej ocenie mają ewidentnie przyszłość, winyl to przyjemna ale nisza nisz a okres na wyprzedawanie kolekcji jest chyba dość dobry w sensie cen używanych winyli - polecam ciekawy felieton: https://superdeluxeedition.com/feature/ ... uary-2020/). Zresztą większość tych płyt od lat nie słuchałem, niektórych nigdy nie przesłuchałem, patrzę na ostatnie 2-3 lata i praktycznie w ogóle nie mam czasu na jakieś audiofilskie odsłuchy regularne - więc męska decyzja o pozbyciu się kolekcji. W 2017 myślałem, że mam na półkach jakieś może 600 płyt, bo nigdy ich nie liczyłem, nie katalogowałem - byłem w dużym błędzie, nie doszacowałem mniej więcej połowy - co tylko pokazuje jak można 'wdepnąć' w kosztowne hobby. No i tyle.
Nikomu nie życzę takiej zabawy - wpierw 10 lat budować kolekcję, potem ją od 3 lat wyprzedawać powoli. Gdybym wiedział w 2007 gdzie będę to bym w życiu w ten czarny krążek nie wszedł

Pozdrawiam
- carmen
- Gramofon: JVC QL-A7
Patrząc na tendencję na ryku, myślę że twoja decyzja jest jak najbardziej słuszna.....polecam ciekawy felieton: https://superdeluxeedition.com/feature/ ... uary-2020/
- carmen
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
@adamgdansk:
I dlatego przez ostatni rok kupowałeś kolejne płyty?
I dlatego przez ostatni rok kupowałeś kolejne płyty?

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Wojtku,
Przez 3-4 lata sprzedałem ponad 800 płyt ze swoich półek. A W tym czasie zakupiłem może z 30-50. Nie jest łatwo wyjść z nałogu kolekcjonerstwa, zwłaszcza gdy trafi się jakiś RSD albo limitowane wydanie albo jakaś 'okazja' albo chwilowe 'załamanie' w decyzji o kontynuacji swojej decyzji (raz na 2-3 tyg znajdę czas na gramofon i wtedy pojawiają się 'wahania'). Do tego widzę, że niektóre wydania limitowane są nawet ciekawą formą inwestycji średniookresowej.
Przecież nikomu nie każę wierzyć w to co piszę. Nikogo też nie zmuszam do zakupów. Są tu na forum osoby, które ode mnie kupowały bez problemów i jakichś przypałów oraz mój profil na allegro też nie wziął się znikąd. Jak ktoś jest z Gdańska to może nawet podjechać i zobaczyć. To nie magazyn handlowy
pozdrawiam
Przez 3-4 lata sprzedałem ponad 800 płyt ze swoich półek. A W tym czasie zakupiłem może z 30-50. Nie jest łatwo wyjść z nałogu kolekcjonerstwa, zwłaszcza gdy trafi się jakiś RSD albo limitowane wydanie albo jakaś 'okazja' albo chwilowe 'załamanie' w decyzji o kontynuacji swojej decyzji (raz na 2-3 tyg znajdę czas na gramofon i wtedy pojawiają się 'wahania'). Do tego widzę, że niektóre wydania limitowane są nawet ciekawą formą inwestycji średniookresowej.
Przecież nikomu nie każę wierzyć w to co piszę. Nikogo też nie zmuszam do zakupów. Są tu na forum osoby, które ode mnie kupowały bez problemów i jakichś przypałów oraz mój profil na allegro też nie wziął się znikąd. Jak ktoś jest z Gdańska to może nawet podjechać i zobaczyć. To nie magazyn handlowy

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Po takich tekstach jeszcze trudniej Ciebie traktować jako kolekcjonera chcącego po prostu pozbyć się kolekcji, a nie zwykłego handlarza płytami po quasi-rynkowych cenach.
Sam już chyba widzisz że używanie słowa "wyprzedaż" przy takim podejściu to jednak trochę przegięcie.
Sam już chyba widzisz że używanie słowa "wyprzedaż" przy takim podejściu to jednak trochę przegięcie.
Za to regularnie podbijasz w formie nowych postów płyty które u Ciebie leżakują już długo i nie mają zbytu tak jakby to była jakaś nowość w Twojej ofercie. Jest to męczące.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Wojtku - 'regularnie' to dość nieokreślone słowo według mnie. Przejrzałem kilka ostatnich stron tego wątku i używając innego słowa - 'generalnie' - dodaję kolejne tytuły a nie odświeżam linki itd. do płyt wystawionych tygodnie albo miesiące temu. Taka prosta ocena jest krzywdząca - już niedawno zarzuciłeś mi opisywanie tej same płyty podwójnie i zwróciłem uwagę, że są to dwie różne płyty (chodziło bodajże o Breakout). Nie mam problemu z przyjmowaniem feedbacku ani ze zmianą podejścia w czymkolwiek - ale wolałbym konkret a nie generalizowanie, jak chyba wszyscy przecież?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Stać Ciebie na słownik? Wystarczy definicja.
Aha. Ciekawe. To "generalnie" brzmi jak jakieś zabezpieczenie przed "zdarzało mi się".adamgdansk pisze: ↑29 cze 2021, 12:01Przejrzałem kilka ostatnich stron tego wątku i używając innego słowa - 'generalnie' - dodaję kolejne tytuły a nie odświeżam linki itd. do płyt wystawionych tygodnie albo miesiące temu.
Z jednym się pomyliłem, bo nie analizowałem dokładnie opisu aukcji, a z drugim wskazanym tytułem miałem wtedy rację.adamgdansk pisze: ↑29 cze 2021, 12:01Taka prosta ocena jest krzywdząca - już niedawno zarzuciłeś mi opisywanie tej same płyty podwójnie i zwróciłem uwagę, że są to dwie różne płyty (chodziło bodajże o Breakout).
Nie miałem czasu by szukać wtedy głębiej, myśląc że wystarczą najświeższe przypadki.
Ależ nie ma sprawy! Już biegnę i pokazuję palcem o co chodzi, żebyś już nie musiał głupa przypalać.adamgdansk pisze: ↑29 cze 2021, 12:01Nie mam problemu z przyjmowaniem feedbacku ani ze zmianą podejścia w czymkolwiek - ale wolałbym konkret a nie generalizowanie, jak chyba wszyscy przecież?
Wylosowałem sobie nawet stronę i już mam nie jeden, nie parę, a kilka przypadków jeden za drugim (nawet foty okładek te same):
18 marca - viewtopic.php?p=338773#p338773
19 marca - viewtopic.php?p=338944#p338944
23 marca - viewtopic.php?p=339433#p339433
25 marca - viewtopic.php?p=339675#p339675 (te same płyty Sarah McLachlan wspominane już były 18 marca)
31 marca - viewtopic.php?p=340529#p340529 (zbiór tych samych płyt wymienionych m.in. w poprzednich postach)
Toż to szok, prawda? Jak to się mogło stać?
Czyżbym jednak wiedział o czym piszę kiedy stawiałem Tobie zarzut takiego działania?
Bo czytam ten wątek od zarania w ramach swoich obowiązków?
Cuda i dziwy. W dodatku całkiem regularne, w nader określony sposób.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- StarRock
Jest koniunktura na winyle i wielu chce na nich zarobić. Nic zdrożnego. A w tym przypadku po co ta łzawa ideologia o o maniakalnej chęci bycia "kolekcjonerem". Chyba li tylko dla chęci posiadania, bo i tak część zbioru "dziewiczy". Każdy normalny maniak czarnego krążka po zakupie nowego, gdy może, od razu z biciem serca wrzuca go na talerz, a każde inne zachowanie...hm... no czymże jest. Celebracją 

- carmen
A nie prościej napisać, handluję bo lubię i po problemie.
Po co dorabiać do tego całą ideologię która się kupy nie trzyma.
Po co dorabiać do tego całą ideologię która się kupy nie trzyma.
-
Wojtku - mea culpa.Wojtek pisze:Ależ nie ma sprawy! Już biegnę i pokazuję palcem o co chodzi, żebyś już nie musiał głupa przypalać.
Wylosowałem sobie nawet stronę i już mam nie jeden, nie parę, a kilka przypadków jeden za drugim (nawet foty okładek te same):
18 marca - viewtopic.php?p=338773#p338773
19 marca - viewtopic.php?p=338944#p338944
23 marca - viewtopic.php?p=339433#p339433
25 marca - viewtopic.php?p=339675#p339675 (te same płyty Sarah McLachlan wspominane już były 18 marca)
31 marca - viewtopic.php?p=340529#p340529 (zbiór tych samych płyt wymienionych m.in. w poprzednich postach)
Toż to szok, prawda? Jak to się mogło stać?
Czyżbym jednak wiedział o czym piszę kiedy stawiałem Tobie zarzut takiego działania?
Bo czytam ten wątek od zarania w ramach swoich obowiązków?
Cuda i dziwy. W dodatku całkiem regularne, w nader określony sposób.
Do marca się nie cofałem w wątku.
Przecież napisałem, że przejrzałem ostatnie kilka stron wątku a nie co było 3-4 miesiące temu. Nie przeczę że w tamtej przeszłości się zdarzało ;(
-
Co to znaczy normalny maniak? A kim jest maniak japoński który np kupuje 1press NM, zgrywa do DSD i winyla już nigdy nie kładzie na talerz?StarRock pisze: ↑29 cze 2021, 12:35Jest koniunktura na winyle i wielu chce na nich zarobić. Nic zdrożnego. A w tym przypadku po co ta łzawa ideologia o o maniakalnej chęci bycia "kolekcjonerem". Chyba li tylko dla chęci posiadania, bo i tak część zbioru "dziewiczy". Każdy normalny maniak czarnego krążka po zakupie nowego, gdy może, od razu z biciem serca wrzuca go na talerz, a każde inne zachowanie...hm... no czymże jest. Celebracją![]()

Miałem kiedyś wydanie UHQR Dark Side of The Moon - hmm jak często można słuchać tak kosztowną płytę? Serce boli...
Ostatnio zmieniony 29 cze 2021, 12:48 przez adamgdansk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Nie lubię. To zajmuje dużo czasu, a czasami też i 'boli'. Ale jak inaczej pozbyć się 1000-1200 zgromadzonych sensownych winyli? Po 5zł w hurcie?