Black metal
-
Re: Black metal
Simeris - Rübezahl/ Hellstorm rehearsal 2015 – wydane w tym roku pierwsze demo, limit 100 egzemplarzy.
-
Kurczę, zapomniałem, że mam tę płytę - objawiła mi się przy szperaniu pod V
Varathron - His Majesty At The Swamp, wznowienie Pagan Records z roku 2000 czy 2001. To były fajne czasy: winyl wciąż żył, wtajemniczeni go hołubili, a sezonowców, hipsterów i innych "melomanów" od siedmiu boleści jakoś się nie widywało, przynajmniej nie w takich ilościach co teraz 

- koscidogitary
-
- Gramofon: Pioneer PL-112D
Dla fanów norweskich brzmień - w grudniu Candlelight wydaje wznowienia wszystkich płyt Emperor.
Pioneer PL-112D + AT VM-95ML | Denon PMA 880R po tuningu | Denon DCD 1460 po tuningu | Pylon Audio Pearl 27 | Sennheiser HD 280 Pro
-
-
Po długim spacerze i śniadaniu, nucąc "jak pięknie wstać skoro świt", odpalam pierwszy dziś CD i zabieram się do pracy.
Holy Death - The Knight, Death And The Devil. Reedycja albumu z roku 2005, na drugim CD wiele bonusów, w tym wersja zmasterowana pod LP oraz covery, mamy tu nawet Heavy Metal World TSA.
Holy Death - The Knight, Death And The Devil. Reedycja albumu z roku 2005, na drugim CD wiele bonusów, w tym wersja zmasterowana pod LP oraz covery, mamy tu nawet Heavy Metal World TSA.
-
- Gramofon: Micro Seiki DD-7
A słucha ktoś Rotting Christ? Może to nie taki typowy black metal ale mnie swego czasu siadło zajebiście. Nawet na koncercie w XI 2019 r w Krakowie byłem 
Sony PS-X75 [Empire 4000] // Restek Tensor // Restek Vector // preamp klon Audio Note by MISSE // Infinity RS II
Micro Seiki DD-7 [Ortofon 2m Black] // NAD 160A // Buphono // Monitor Audio Silver 6G 200
Micro Seiki DD-7 [Ortofon 2m Black] // NAD 160A // Buphono // Monitor Audio Silver 6G 200
- Merrick
- Gramofon: Thorens TD-160 Super
- Kontakt:
Ja słucham black metalu od czasu pierwszego mini albumu Celtic Frost (1984) ale niezbyt często. Jest jeszcze muzyka rockowa, progresywna, i jazz
Thorens TD-160 Super, SME Series III, OM 30 -> Staccato OS-> Dyskretniok -> Hafler DH-100, Hafler DH-220, Dynaudio Audience 40
https://www.discogs.com/user/Merrick-Pl/collection
https://www.discogs.com/user/Merrick-Pl/collection
-
Lata 80 to złota era dla metalu w tym również dla black na który przyszła w tamtym czasie tak duża moda, że sporo uznawanych marek metalowych miało romans z diabełkiem. W każdym razie utwór o odniesieniach do okultyzmu czy ciemnej mocy dałoby się znaleźć chyba u każdego. Podobnie było zresztą na rodzimym podwórku np turbo czy dragon, zespoły stricte trashowe ale romansujące tekstowo z BM.
Na zachodzie oprócz venom wypadałoby wymienić Mercyfull Fate i oczywiście jego lidera, króla kiczu i skrzyżowanych piszczeli Kinga Diamonda.
Do dzisiaj zdecydowanie chętniej słucham metalu z blackiem włącznie z tamtych lat niż wszystkiego co nagrano od drugiel połowy lat 90.
Z blacka lat 80 największy wpływ na mnie miał "in the sign of evil" sodom oraz 7 kosciołów possessed czy nasz rodzimy kat, którego wyrocznia do dzisiaj mnie wgniata w glebę. Nigdy w całości nie kupił mnie venom - "dwa chwyty i jedna struna", nawet jeżeli podparta charyzmą cronosa, nigdy nie siadła mi w 100%. W tym czasie wszyscy wypuszczali "wiekopomne dzieła" i z ostrego brzmienia raczej marnowałem czas na wałkowanie w kółko reign in blood, kill em all, masters of puppets, manii przesladowczej czy pomarańczowego agenta. A nawet k. diamonda wolałem. Accept miał restless and wild, running wild miał gates of purgatory...
Na zachodzie oprócz venom wypadałoby wymienić Mercyfull Fate i oczywiście jego lidera, króla kiczu i skrzyżowanych piszczeli Kinga Diamonda.
Do dzisiaj zdecydowanie chętniej słucham metalu z blackiem włącznie z tamtych lat niż wszystkiego co nagrano od drugiel połowy lat 90.
Z blacka lat 80 największy wpływ na mnie miał "in the sign of evil" sodom oraz 7 kosciołów possessed czy nasz rodzimy kat, którego wyrocznia do dzisiaj mnie wgniata w glebę. Nigdy w całości nie kupił mnie venom - "dwa chwyty i jedna struna", nawet jeżeli podparta charyzmą cronosa, nigdy nie siadła mi w 100%. W tym czasie wszyscy wypuszczali "wiekopomne dzieła" i z ostrego brzmienia raczej marnowałem czas na wałkowanie w kółko reign in blood, kill em all, masters of puppets, manii przesladowczej czy pomarańczowego agenta. A nawet k. diamonda wolałem. Accept miał restless and wild, running wild miał gates of purgatory...
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
- azael
- Gramofon: PS-X7, TS850
No tak, ani Turbo ani Dragon to nie jest śmieciowa muza.

Sony PS-X7 (Shure V15 III) -> NUDAmini -> W. Colburne Pass HA/mod.AVT2850 -> DT1990Pro
TS 850 (Shure M75+N91E, TM500) -> DSP-A5 -> Canton Karat 300/Grundig Box 1600/Canton Quinto 530
TS 850 (Shure M75+N91E, TM500) -> DSP-A5 -> Canton Karat 300/Grundig Box 1600/Canton Quinto 530
-
Zapewne znalazłby sporo ludzi, którzy twierdzą inaczej i w sumie trudno im odmówić szczypty racji. O ile jakiś tam metal zagościł w main streamie to i tak jego udział w rynku audio jest na pewno mniejszy niż udział śmieci w rynku konsumenckim. A jak spojrzymy wyłącznie na trasz to i śmieci mogłyby się obrazić. A Dragon i Turbo? Byłem na koncercie Turbo przed bodajże 2 laty... Było ze 150 osób... Stare Turbo jeszcze pewnie ktoś w Polsce słyszał i to głownie za sprawą "dorosłych dzieci" a potem jak skręcili w kierunku młócki to pewnie zna ich tylko pokolenie, które miało szansę widzieć ich na żywo. A Dragon? Jest tu na forum chociaż 5 userów, (oprócz nas dwóch) którzy go kiedykolwiek wcześniej słyszeli? Zaryzykowałbym tezę, że gdy ze środowiska metalu wyłączymy fanów pierwszych 5 albumów metaliki to liczba diskopolowców w Polsce będzie niewiele mniejsza niż światowa liczba metali od naprawdę ostrego brzmienia.
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
- azael
- Gramofon: PS-X7, TS850
Pozwoliłem sobie na taki duży cytat aby zachować kontekst, a nie piłem do tego co jest śmieciem, a co nie. Chodziło mi o to, co napisał @Felix1988, bo to nie trash, a THRASH Metal.Arkadyo pisze: ↑22 cze 2021, 08:55Zapewne znalazłby sporo ludzi, którzy twierdzą inaczej i w sumie trudno im odmówić szczypty racji. O ile jakiś tam metal zagościł w main streamie to i tak jego udział w rynku audio jest na pewno mniejszy niż udział śmieci w rynku konsumenckim. A jak spojrzymy wyłącznie na trasz to i śmieci mogłyby się obrazić. A Dragon i Turbo? Byłem na koncercie Turbo przed bodajże 2 laty... Było ze 150 osób... Stare Turbo jeszcze pewnie ktoś w Polsce słyszał i to głownie za sprawą "dorosłych dzieci" a potem jak skręcili w kierunku młócki to pewnie zna ich tylko pokolenie, które miało szansę widzieć ich na żywo. A Dragon? Jest tu na forum chociaż 5 userów, (oprócz nas dwóch) którzy go kiedykolwiek wcześniej słyszeli? Zaryzykowałbym tezę, że gdy ze środowiska metalu wyłączymy fanów pierwszych 5 albumów metaliki to liczba diskopolowców w Polsce będzie niewiele mniejsza niż światowa liczba metali od naprawdę ostrego brzmienia.

BTW, pomijając nieporozumienie, dobrze prawisz.
Sony PS-X7 (Shure V15 III) -> NUDAmini -> W. Colburne Pass HA/mod.AVT2850 -> DT1990Pro
-
W sumie mi się zdarzyła literówka w moim pierwszym poście i wyszły śmieci zamiast młócki choć akurat ja należę do ludzi którzy o metalu a szczególnie traszu nigdy by tak nie powiedzieli. Jestem raczej daleki od rugania w ten sposób kogokolwiek czy czegokolwiek choć przy omawianiu diskopolo czasem się zapomnę 

-
Przesadzasz. To, że ogół społeczeństwa lubi te muzykopodobne, bardzo lansowane, dźwięki, dostępne za darmo w ogólnopolskiej telewizji czy podczas festynów nie oznacza jeszcze, że mamy w kraju jakieś 20 milionów fanów disco polo. A nie mamy, bo fan to ktoś, kto kupuje płyty, chodzi na biletowane koncerty, etc. Z di polo to nie ma nic wspólnego, bo wiem o odwoływanych z powodu braku zainteresowania płatnych koncertach jego największych gwiazd. Z płytami CD jest jeszcze zabawniej, bo w tym nurcie to tylko gadżet, rozrzucany gawiedzi podczas "koncertów"

A mainstream? Kiedy wychodziły pierwsze longi Metalliki czy Slayera to był underground znany nielicznym, teraz kojarzą te kapele niemal wszyscy. Obecnie podobnie jest z blackiem, który choćby w Skandynawii już dawno przestał być ekstremalną niszą, chociaż z drugiej strony podziemna scena blackowa na niemal całym świecie jest wciąż bardzo silna i ciągle powstają nowe zespoły.
P.S.
Do forumowiczów znających Dragon od lat 80. możecie doliczyć też mnie, jest więc nas tu trzech