Plinta do napędu Victor TT-81
- mrcnoos
- Gramofon: Składak
Plinta do napędu Victor TT-81
Dzieci rosną, trochę więcej czasu pozostaje do dyspozycji, ale i tak za mało Koledzy forumowi prezentują swoje prace, więc i ja postanowiłem co nieco sklecić.
Zakupiłem w tym celu 1 tytułowy napęd. Japończyk, 100V.
1 ramię Denon DA-307, ale potem jeszcze niejako przypadkiem wpadło Micro MA-505
Ale zaczynem wszystkiego był dostęp do taniej tarcicy mahoniowej.
Postaram się pokazać efekty swojej pracy jak tylko czas pozwoli.
Projekt się szlifuje, jest częściowo gotowy. Trochę się zastanawiam czy 1 ramię czy dwa? A jeśli jedno to czy z regulacją do różnych długości ramion
Zakupiłem w tym celu 1 tytułowy napęd. Japończyk, 100V.
1 ramię Denon DA-307, ale potem jeszcze niejako przypadkiem wpadło Micro MA-505
Ale zaczynem wszystkiego był dostęp do taniej tarcicy mahoniowej.
Postaram się pokazać efekty swojej pracy jak tylko czas pozwoli.
Projekt się szlifuje, jest częściowo gotowy. Trochę się zastanawiam czy 1 ramię czy dwa? A jeśli jedno to czy z regulacją do różnych długości ramion
- konrads0
- Gramofon: Technics SL 1200Mk2
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Re: Plinta do napędu Victor TT-81
Nooo zajebiście będzie. Kibicuję
Ja bym robił jedno ramię ale z możliwością regulacji by móc je zmieniać. Konstrukcje wieloramienne jakoś tracą na zgrabności i estetyce imho ale to kwestia gustu.
No chyba że masz jakiś plan np. na jednym powiesić wkładkę do płyt mono a na drugim normalną czy cóś.
Materiały wyjściowe masz zajefajne
Ja bym robił jedno ramię ale z możliwością regulacji by móc je zmieniać. Konstrukcje wieloramienne jakoś tracą na zgrabności i estetyce imho ale to kwestia gustu.
No chyba że masz jakiś plan np. na jednym powiesić wkładkę do płyt mono a na drugim normalną czy cóś.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- stos79
- Gramofon: Luxman PD 444
-
- BlackDevil
- Gramofon: S600
Bardzo fajne napędy te Victory mam prawie wszystkie modele ,kibicuję i czekam na efekt końcowy
- mrcnoos
Dzięki wszystkim za słowa otuchy
Jesteś w jego posiadaniu? Jakie praktyczne dla użytkownika są między 101, a 81? Warto go kupić? Bo w sumie to jak już będzie plinta, to można będzie po prostu podmienić jeden na drugi.
Wrzuciłem fotosy samego sprzętu, nie wrzuciłem drewna, które ogólnie nazywa się mahoń, a gatunków mahoniu to jest ze 150
Ten mój jest lekko różowawy z raczej równym usłojeniem, pochodzenie Afryka. Niepodobny o żadnego europejskiego gatunku. Drewno twarde. Dokładnej nazwy nie znam. Żeby było zabawniej dostawca też go nie zna
Deski kupiłem strugane na 44 mm, ale takiej grubej plinty nie chcę i rozciąłem je na mniej więcej pół. Generalnie tak się nie robi, ale szkoda mi było wrzucać takie grubasy na plintę. Kleić też nie chcę, bo wolę rysunek drewna bez łączeń. Jeszcze struganko i będę patrzył na co ładniejsze kawałki. Docelowe grubości napisałem na deskach flamastrem, więc albo 22 mm albo 18 mm.
To co sobie wykombinowałem niesie zagrożenie wypaczeń samej konstrukcji z czasem, ale...
Chyba pójdę właśnie w stronę jednego ramienia z możliwością regulacji krótsze-dłuższe. Wizualnie faktycznie konstrukcje wieloramienne tracą trochę na gramofonowych proporcjach. No pomyślę jeszczeMyszor pisze: ↑17 kwie 2021, 23:48Nooo zajebiście będzie. Kibicuję
Też mi się wizualnie podoba, dlatego na niego padło. Myślałem jeszcze o TT-101, ale cholernie ciężko go kupić w rozsądnych pieniądzach.BlackDevil pisze: ↑18 kwie 2021, 11:19Bardzo fajne napędy te Victory mam prawie wszystkie modele ,kibicuję i czekam na efekt końcowy
Jesteś w jego posiadaniu? Jakie praktyczne dla użytkownika są między 101, a 81? Warto go kupić? Bo w sumie to jak już będzie plinta, to można będzie po prostu podmienić jeden na drugi.
Wrzuciłem fotosy samego sprzętu, nie wrzuciłem drewna, które ogólnie nazywa się mahoń, a gatunków mahoniu to jest ze 150
Ten mój jest lekko różowawy z raczej równym usłojeniem, pochodzenie Afryka. Niepodobny o żadnego europejskiego gatunku. Drewno twarde. Dokładnej nazwy nie znam. Żeby było zabawniej dostawca też go nie zna
Deski kupiłem strugane na 44 mm, ale takiej grubej plinty nie chcę i rozciąłem je na mniej więcej pół. Generalnie tak się nie robi, ale szkoda mi było wrzucać takie grubasy na plintę. Kleić też nie chcę, bo wolę rysunek drewna bez łączeń. Jeszcze struganko i będę patrzył na co ładniejsze kawałki. Docelowe grubości napisałem na deskach flamastrem, więc albo 22 mm albo 18 mm.
To co sobie wykombinowałem niesie zagrożenie wypaczeń samej konstrukcji z czasem, ale...
- BlackDevil
- Gramofon: S600
Napewno różnią się wizualnie i parametrami, regulacją obrotów ,101 nie ma strobo wszystko elektronicznie ,jest to napęd bardziej topowy niż 81 i bardziej awaryjny.Tej 101 akurat mi brakuje ale na otarcie łez mam TT801 imrcnoos pisze: ↑18 kwie 2021, 23:12
Też mi się wizualnie podoba, dlatego na niego padło. Myślałem jeszcze o TT-101, ale cholernie ciężko go kupić w rozsądnych pieniądzach.
(2x TT61,1xTT71,2xTT81) tak więc jest czym kręcić
-
- Gramofon: Micro Seiki DDX
Kto bogatemu zabroniBlackDevil pisze: ↑19 kwie 2021, 08:01Tej 101 akurat mi brakuje ale na otarcie łez mam TT801 i
(2x TT61,1xTT71,2xTT81) tak więc jest czym kręcić
- mrcnoos
Trochę czasu wolnego to sobie dłubię.
Jeszcze przy okazji trzeba warsztacik dosprzętowić...
Drewno niestety ale się skręca... mniej lub więcej, ale jednak. A po zacięciu narożników na 45 dopiero wyjdzie jakość wykonania
Tak czy siak wykonam sobie dwa rodzaje wykończeń narożników...
No zobaczymy co to z tego wyjdzie...
Jeszcze przy okazji trzeba warsztacik dosprzętowić...
Drewno niestety ale się skręca... mniej lub więcej, ale jednak. A po zacięciu narożników na 45 dopiero wyjdzie jakość wykonania
Tak czy siak wykonam sobie dwa rodzaje wykończeń narożników...
No zobaczymy co to z tego wyjdzie...
- mrcnoos
W jednej skrzynce przekątne są równe, a kąty mają 90 stopni. Jest cień szansy, że uda się równo skleić
-
- Gramofon: DUAL 455
Do kątów polecam ścisk stolarski 90stopni + ścisk taśmowy w koło... Szukać na ale.... 4 rogi= 4 ściski
Too many tubes, too little time...
- MDMA66
- Gramofon: SONY PS-X60
Z braku laku ostatnio użyłem pas transportowy nada się w zastępstwie taśmowego:)szczepan_def pisze: ↑05 cze 2021, 23:25Do kątów polecam ścisk stolarski 90stopni + ścisk taśmowy w koło... Szukać na ale.... 4 rogi= 4 ściski
- mrcnoos
Trochę powierciłem, posklejałem i mam dwie skrzynki.
Jedna bardziej równa o drugiej Generalnie z obu coś dalej uda się wykonać. Osobiście bardziej podoba mi się ta z rowkiem na narożnej krawędzi.
Jako nóżek użyję wibroizolatorów w najmniejszych wersjach, czyli M6 i M8. Zobaczymy jak się sprawdzą.
https://www.kipp.pl/pl/pl/Produkty/Elem ... iczne.html I najprawdopodobniej na drewnie położę olej. Kilka sobie wypróbowałem. Ten 3 od lewej mimo subtelnych różnic wobec pozostałych najbardziej mi odpowiada. Z prawej strony dla porównania surowe drewno. Cdn...
Jedna bardziej równa o drugiej Generalnie z obu coś dalej uda się wykonać. Osobiście bardziej podoba mi się ta z rowkiem na narożnej krawędzi.
Jako nóżek użyję wibroizolatorów w najmniejszych wersjach, czyli M6 i M8. Zobaczymy jak się sprawdzą.
https://www.kipp.pl/pl/pl/Produkty/Elem ... iczne.html I najprawdopodobniej na drewnie położę olej. Kilka sobie wypróbowałem. Ten 3 od lewej mimo subtelnych różnic wobec pozostałych najbardziej mi odpowiada. Z prawej strony dla porównania surowe drewno. Cdn...
- zelazny
Spoko, a amortyzatory będą się kręcić, żeby poziom złapać, czy na stałe na klej przytwierdzone?