Art Tatum - Tatum Is Art - Piano Solos (1975 (?) / XXXX, Unknown country)
https://www.discogs.com/Art-Tatum-Tatum ... se/9068181
GitWyzwanie+ - dzień 35!!
Czy zdarzyło się Wam kiedyś żałować odsłuchu jakiejś płyty? I to tak, że mieliście o niej lepsze zdanie przed odsłuchem niż po?! Nie? To posłuchajcie!
Kupiłem sobie ten album z 5 zł. Wygląda jak VG+ / NM-. Może z ciekawości, może faza na jazz? Nie wiem, nie pamiętam. Ale żałuję zakupu... Po prostu mi wybitnie nie podeszła.
Wrzuciłem ten album na talerz po raz pierwszy w życiu. Zaintrygowało mnie to, że jest to płyta z solowymi nagraniami fortepianisty. Jazz lubię, dzisiaj w sumie cały dzień z dżezem spędziłem... Tylko jakoś mi to coś nie podeszło...
Nagrania stare, zapewne starsze od moich dziadków. Większa część strony A pochodzi z audycji radiowych z 1934 roku. Na stronie B - nagrania z 1945 i 1950 roku, prawdopodobnie też z radia lub z archiwów radiowych. Źródła musiały być w stanie G i to co najwyżej G-. Dużo hałasu ale o dziwo dobrze słychać fortepian. Nawet na tych nagraniach z 1934 roku. Oczywiście płyta wygląda miodzio i była myta więc domyślam się, że to pewnie jakoś(ć) źródeł z których wzięto te nagrania.
To jakaś składanka. Prawdopodobnie wydanie szwajcarskie, sam nie wiem. Inne płyty tej wytwórni mają napisane, że pochodzą ze Szwajcarii. Stąd to dziwne oznaczenie państwa. Ot, taki płytowy apatryda (?)...
Jak lubię jazz tak ta płyta mi wybitnie nie podeszła. Ja wiem, że jestem dziwny ale rzadko kiedy coś mi się aż tak nie podoba... Co mnie dziwi, zawsze lubię partie fortepianowe w jazzie. O, pierwszy przykład z brzegu - zachwyca mnie w tych kompozycjach Milesa Davisa z Miltem Jacksonem, co wrzuciłem wczoraj, sposób w jaki Thelonious Monk uzupełnia partię graną przez Jacksona na wibrafonie. Albo ten wstęp do "All Blues" na Kind of Blue, włącznie z tą fortepianową zagrywką...
Rzadko piszę coś negatywnego o muzyce. Staram się być wyważony. Po prostu nie przypadła mi ta płyta do gustu. Więc wrzucę potem, przed snem, coś jeszcze. Tym razem nie jazz. Ale sam nie wiem co jeszcze. Nie chcę kończyć GitWyzwania takim słabiakiem. Wtopą totalną. Potrzeba petardy - nawet w stanie G- !!!!!
P.S. Mój telefon zrobił jakieś dziwne zdjęcia labelom. W rzeczywistości są one bardzo żółte.
#GitWyzwanie