Zaspokoiłem swoją ciekawość dotyczącą głośników niskotonowych Williama H. Watkins'a i się z Wami tym podzielę ( jeżeli ktoś to w ogóle czyta ). Jak już wcześniej pisałem woofer ma dwie cewki, jedną 4 ohm i drugą 2 ohm, a dlaczego ?? Bo według praw fizyki czy jakiś tam innych w zakresie częstotliwości rezonansu impedancja głośnika wzrasta od 3 do 6 razy. Głośnik Watkins'a wraz z odpowiednio przygotowaną do niego zwrotnicą w zakresie częstotliwości rezonansu aktywuje drugą równolegle podpiętą cewkę aby impedancja została na równym poziomie. Sprytne, może dlatego tak to potrafi łupnąć
Martin Logan CLS, Ayon Triton KT150 z KT88 zamiennie, DAC Stax Talent (2 x PCM63 na 6N26P) + Volumio Pi5 Waveshare 11,9", CD Rotel RCD955 (TDA1541 na 6N9S)... no i oczywiście gramofon Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (shibata na boronie)
Martin Logan CLS, Ayon Triton KT150 z KT88 zamiennie, DAC Stax Talent (2 x PCM63 na 6N26P) + Volumio Pi5 Waveshare 11,9", CD Rotel RCD955 (TDA1541 na 6N9S)... no i oczywiście gramofon Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (shibata na boronie)
Czyli rozumiem, że zdjęcia się podobają ?? Wątek zaczął się od RS6000 i dziś się z RS6000 pożegnał. Szczerze to jedne z moich ulubionych i szukam kolejnych do odbudowy. A co do tematu to już dawno myślałem nad prośbą o przeniesienie go w innym dziale niż zakupy i zmianę nazwy. Tylko co ?? "Głośnikowy kącik Martynki"
To poproszę o przeniesienie do odpowiedniego działu. Pewnie po prostu katalog wyżej do "Nagłośnienie".
Tylko co tu z tytułem zrobić
Jakieś propozycje ??
No niby tak, ale maskownice czy zwrotnice już takie drewniane nie są
Taki tytuł proponuję :
"Co na warsztacie czyli jak ze starego zrobić nowe."
Ostatnio zmieniony 15 lut 2021, 02:22 przez Cracker, łącznie zmieniany 1 raz.
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
A wracając do RS2.5, wczoraj zrobiliśmy wieczorny rodzinny seans filmowy. Zapuściłem Netflix i Space Sweepers. Oczywiście tv podłączony przez optykę do DAC i dalej z Musical Fidelity do Yamahy i to do "nowych" Infinity. Kolumny od rozłożonej kanapy oddalone może z pół metra a cała rodzina jakieś 2 metry od nich z drugiej strony kanapy. I nagle zrobiło się kino 4D. oprócz dźwięku z naprawdę szeroką sceną doszły dodatkowe efekty w postaci drgań i podrzucania kanapą gdy były sceny walk w kosmosie. Przy pierwszym razie myślałem, że to tąpniecie na którejś kopalni. Dopiero małżonka z dziećmi patrząc z uśmiechem na siebie i pytając czy poczułem uświadomili mi co porusza kanapą. Tego jeszcze w domu nie było