Dual 701 - problem
-
Re: Dual 701 - problem
Tak wygląda to w Dual 721.Nie pytaj jak to działa itp. bo nie używam tego gramofonu.Stan jest "dziewiczy"i nie widać grzebalstwa więc chyba tak to powinno być 

- taurus
Nie wiem Wojtku co Cię śmieszy, na pewne parametry mamy wpływ i warto z tym walczyć aby jak najbardziej przybliżyć się do ideału, a na inne nie mamy i albo się godzimy z pewną niewiadomą albo wyrzucamy starego grata i za 500zł kupujemy sobie nowy gramofon w sklepie. Dziękuję koledze pawel0777, to rozwiewa prawie wszystkie wątpliwości, bardzo proszę jeszcze o zdjęcie od tyłu i wszystko będzie jasne.Wojtek pisze:Dobre sobie. Z jednej strony chorobliwa dokładność, a tutaj "to ujdzie w tłoku"taurus pisze:Ale myślę, że to nie apteka i niewielkie odstępstwa od tej częstotliwości nie mają żadnego wpływu.Śmiesznie po prostu.
pozdrawiam
edit:
Po głębszym zastanowieniu doszło do mnie, że jest chyba trochę inaczej niż to sobie ułożyłem w głowie, myślę, że częstotliwość wahnięć przeciwwagi nie będzie zależna od naprężenia sprężyny ani od tego ile razy była ona odginana i jak jest wyregulowana. Wydaje mi się, że częstotliwość rezonansowa zależy tylko od długości sprężyny i od wagi ciężarka przeciwwagi. A sprężystość czyli sztywność sprężyny będzie miała wpływ na szybkość tłumienia drgań. Jeśli się mylę to bardzo proszę niech ktoś mnie poprawi.
wszyscy jesteśmy nienormalni, tylko nie wszyscy zdiagnozowani
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dual 701 - problem
Jeśli tak piszesz to chyba jeszcze nie wiesz po co to w ogóle zastosowalieenneell pisze:To faktycznie wygląda na"szwabski pic", czyli przerost formy...
Jak by było inaczej to patent byłby powszechne stosowany, zamiast gumki tłumiącej drgania...

Podpowiedź: wynika to z specyfiki ramion Duala, które jednak konstrukcyjnie różniły się od tego co było "powszechne".
A "powszechne" nie zawsze znaczy lepsze.
A jeśli chodzi o "przerost formy" w tym kontekście to tak czy siak jest to pikuś w porównaniu chociażby z konstrukcjami B&O...
Taka dygresja

To jest tylko i wyłącznie kwestia podejścia do sprawy. Czy jest to słuszne, to osobna sprawa.taurus pisze:Nie wiem Wojtku co Cię śmieszy, na pewne parametry mamy wpływ i warto z tym walczyć aby jak najbardziej przybliżyć się do ideału, a na inne nie mamy i albo się godzimy z pewną niewiadomą
Jak już być dokładnym to do końca, a nie na raty. W przeciwnym wypadku dalsze szukanie dziury w całym tym bardziej traci sens.
Zupełnie niepotrzebna demagogia.taurus pisze:albo wyrzucamy starego grata i za 500zł kupujemy sobie nowy gramofon w sklepie.
A to trzeba jeszcze coś układać? Myślałem dotąd, że wszystko jest wiadome i jasne, że "tak ma być i koniec".taurus pisze:niż to sobie ułożyłem w głowie
Czy jak zamontujesz osłonkę to przeciwwaga w jakiś sposób dotyka element osłony co wystaje z tyłu czy też nie, jak na zdjęciu pawel0777?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- taurus
Dual 701 - problem
Widzisz Wojtku dla jednego nie ważne jest jak to działa, ważne jest że ma być tak, a tak, dla drugiego ważne jest jak to ma być i dlaczego własnie tak. Jeśli chciałbym zamocować ciężarek przeciwwagi tak jak zaprezentował to nam kolega pawel0777 to niestety leży on na dolnej części plastikowej obudowy (pokazałem to na jednym z wcześniejszych zdjęć). A co się tyczy dokładności to pewnych rzeczy nie przeskoczysz, bo jaki masz wpływ na to, że sprężyna ma 30 lat i na 100% nie ma identycznych parametrów jak na początku ? No nie masz żadnego, powtórzę się ale z pewnymi rzeczami można walczyć z innymi nie. I czy to świadczy ze jestem dokładny ale tak nie do końca ?
pozdrawiam
pozdrawiam
wszyscy jesteśmy nienormalni, tylko nie wszyscy zdiagnozowani
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dual 701 - problem
To właśnie miałem na myśli, że nie ma co przesadzać z ekstremum 
Wobec tego życzę więcej szczęścia przy kolejnym egzemplarzu przeciwwagi.
Chyba że jednak masz jakiś inny plan, dokładny lub mniej dokładny.

Wobec tego życzę więcej szczęścia przy kolejnym egzemplarzu przeciwwagi.
Chyba że jednak masz jakiś inny plan, dokładny lub mniej dokładny.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dual 701 - problem
Bez kogoś, kto się "nie przegryzł" przez tę przeciwwgę ciężko jest powiedzieć w czym tkwi problem... Niestety 

-
Ciężarek w obudowie umieszczony jest centralnie i daleko mu do ocierania dołem.Zdecydowanie umieszczony jest na elemencie sprężystymtaurus pisze: zdjęcie od tyłu i wszystko będzie jasne.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dual 701 - problem
Możliwe, że jednak jest coś krzywego w Twojej przeciwwadze taurus. Ewentualnie używasz za mało siły przy mocowaniu, nie wiem...
Żadna inna sensowna odpowiedź na ten problem nie wpada mi do głowy.
Żadna inna sensowna odpowiedź na ten problem nie wpada mi do głowy.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Witam
Podepnę się pod temat bo mam mniej więcej ten sam problem w moim Dual'u 701, sprężyny w ogóle nie ma w przeciwwadze, widać poprzedni właściciel/sprzedawca nieudolnie próbował "latający" ciężarek naprawić. Po lekturze tego i innych for, a w szczególności dzięki fotografiom (wielkie dzięki !!) powinienem już sobie poradzić domowymi sposobami z żyletką albo taśmą metalową, ale mam najpierw kontrolne pytanie czy nie ma ktoś z Was na sprzedaż sprawnej przeciwwagi do dual'a 701 ? Chętnie odkupię
Podepnę się pod temat bo mam mniej więcej ten sam problem w moim Dual'u 701, sprężyny w ogóle nie ma w przeciwwadze, widać poprzedni właściciel/sprzedawca nieudolnie próbował "latający" ciężarek naprawić. Po lekturze tego i innych for, a w szczególności dzięki fotografiom (wielkie dzięki !!) powinienem już sobie poradzić domowymi sposobami z żyletką albo taśmą metalową, ale mam najpierw kontrolne pytanie czy nie ma ktoś z Was na sprzedaż sprawnej przeciwwagi do dual'a 701 ? Chętnie odkupię

- ROCHO
- Gramofon: SONY PS-X60
Dual 701 - problem
rozkręciłem przeciwwagę w DUAL 721 bo latała w obudowie.Nie ma się czego trzymać.Tak wygląda po rozkręceniu
- ROCHO
Dual 604 - wrażenia i serwis
Niestety dziadek chciał pomóc a myślał,że to kawał plastyku i i aluminium i odłożył od niechcenia.Rozkręciłem bo ciężarek już nie wisiał.Wygląda to tak.Proszę o pomoc w złożeniu
-
Re: Dual 604 - wrażenia i serwis
Dobre, dobre. Poszukaj może w serwisówce jest widok wszystkich części, to będzie wiadomo co gdzie idzie.ROCHO pisze:odłożył od niechcenia.
- ROCHO
Dual 604 - wrażenia i serwis
dziadek wnuki położył spać a teraz siedzimy i myślimy nad złożeniem
-
Re: Dual 604 - wrażenia i serwis
Tu masz wątek o tym. Tylko nie jęcz, że po niemiecku, bo są obrazki 
http://www.dual-board.de/index.php?page ... reparieren

http://www.dual-board.de/index.php?page ... reparieren
- ROCHO
Dual 701 - problem
To co było w moim Anti - resonator jest na zdjęciu powyżej.Składam jak na zdjęciu. Blaszkę umieszczam jak zaznaczone jest strzałką czerwoną.U mnie blaszka nie dotyka tej gąbki bo nie ma jak. Skręcam i dalej wisi ciężarek nie tak jak powinien.