No więc pierwsze dźwięki jakie usłyszałem pochodziły z wkładki Sanyo. Co mogłem wtedy czuć ,nie mając skali porównawczej? Gra, dźwięk wydobywa się z głośników. Jedna płyta lepiej, druga gorzej (płyty były myte), ale cały czas miałem wrażenie, że całość jest mało selektywna i sprawia wrażenie buły. Właściwie z dnia na dzień dźwięk pogarszał się, był coraz bardziej przesterowany. W pamiętną sobotę wkładka rozpadła się na dwie części podczas odsłuchu, po prostu igła z mocowaniem odłączyła się od korpusu. Poleciałem do sklepu i kupiłem co mieli, czyli Audio-Technica AT85EP.
AT85EP grała zdecydowanie jaśniej, na niektórych płytach wokale w wysokich partiach nadal potrafiły się przesterować, trochę potrzeszczeć, dał się słyszeć natarczywy "syk" z hihatów i wokalu. Ale w porównaniu z poprzednią (Sanyo) pojęcie stereo nabrało nowego znaczenia, dało się też usłyszeć więcej szczegółów, jeśli o dobrej słyszalności dodatkowego instrumentu w tle można powiedzieć, że to szczegół.

W międzyczasie zamontowałem śrubkę, której nie było i to spowodowało, że nastąpiła poprawa w niższych rejestrach. Trochę więcej głębi.
Przełom nastąpił po zamontowaniu Technicsa. Zniknęły przestery, pozostały ważne niuanse w nagraniach. Niskie tony zyskały na dynamice (wcześniej były bardziej buczące) ,bardziej się je czuje w klacie
 .
.Właściwie wszystkie płyty, które aktualnie posiadam, mogę odkrywać na nowo. Stare klamoty typu Chicago 18 lub Commodores Nightshift dają niesamowitego kopa swoimi synthbasami i całą resztą. A wokal Olivi z Xanadu brzmi tak jakby stała obok. Nie muszę chyba nawet mówić, ze sylwester to była podróż w czasie w lata 80

Może zrobię zdjęcie do czego podłączony jest gramofon, tak by bardziej wtajemniczeni mieli lepszy ogląd sytuacji.

ale jakos mi ta AT usiadła hmm)...w 132ep z igłą atn122lp level up no i kolejny to AT 132ep plus vmn40ml tu powiem, że zrobiło się jaśniej ale szczegółowość dużo lepsza (chyba te nowe igły at grają jaśniej od oryg.starego typu jeśli się mylę niech mnie ktoś skoryguje
 ale jakos mi ta AT usiadła hmm)...w 132ep z igłą atn122lp level up no i kolejny to AT 132ep plus vmn40ml tu powiem, że zrobiło się jaśniej ale szczegółowość dużo lepsza (chyba te nowe igły at grają jaśniej od oryg.starego typu jeśli się mylę niech mnie ktoś skoryguje