Denon DP23F
-
Denon DP23F
Witam, przychodzę z pytaniem czy Denon DP23F będzie dobry jako pierwszy gramofon? Czytałem już na tym forum w jednym poście, że ludzie go polecają, ale w drugim znalazłem informację że jest mocno awaryjny i nie warto się nim interesować.
To jak to w końcu jest? Dodam że mogę go mieć w granicach 250 zł z możliwością odsłuchu na miejscu.
Czy jest to dobra cena za ten gramofon?
Jakie są wasze opinie? + Czy łatwo jest dostać wkładkę i igłę MM ponieważ aktualnie zamontowana jest wkładka
DL-80MC.
To jak to w końcu jest? Dodam że mogę go mieć w granicach 250 zł z możliwością odsłuchu na miejscu.
Czy jest to dobra cena za ten gramofon?
Jakie są wasze opinie? + Czy łatwo jest dostać wkładkę i igłę MM ponieważ aktualnie zamontowana jest wkładka
DL-80MC.
- MaciejT
- Gramofon: PS-X70
Re: Denon DP23F
Nie sądzę by ten gramofon był na forum jakoś szczególnie chwalony.
Odpuść sobie nowy gramofon w tym budżecie, poszperaj po tym forum, znajdziesz odpowiedzi na większość pytań jakich należy się spodziewać przy wyborze gramofonu.
Na początek zacznij od tego:
viewtopic.php?f=46&t=6409
Odpuść sobie nowy gramofon w tym budżecie, poszperaj po tym forum, znajdziesz odpowiedzi na większość pytań jakich należy się spodziewać przy wyborze gramofonu.
Na początek zacznij od tego:
viewtopic.php?f=46&t=6409
- Regsoft
-
Miałem w rękach dwa podobne, DP-21F. Jeden gra u znajomej, drugi u teściów. Bardzo sympatyczny automat, trzeba tylko wiedzieć jak wyważyć ramię i że headshell się nie odkręca całkowicie (przynajmniej w DP-21F). Wymiana wkładki na jakąś podstawową współczesną AT czy innego Goldringa z serii E nie powinna być raczej problemem.
The story so far:
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.
― Douglas Adams, The Restaurant at the End of the Universe
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.
-
wojtekf pisze: ↑24 wrz 2020, 13:02Miałem w rękach dwa podobne, DP-21F. Jeden gra u znajomej, drugi u teściów. Bardzo sympatyczny automat, trzeba tylko wiedzieć jak wyważyć ramię i że headshell się nie odkręca całkowicie (przynajmniej w DP-21F). Wymiana wkładki na jakąś podstawową współczesną AT czy innego Goldringa z serii E nie powinna być raczej problemem.
Czy wyważenie ramienia jest mocno problematyczne?
Ewentualnie czy mógłbym prosić o jakiś link z wyjaśnieniem?
I czy to że headshell nie odkręca się całkowicie stanowi jakiś problem?
-
Wszystko opisane w instrukcji
https://www.vinylengine.com/library/denon/dp-23f.shtml
Gdybyś miał problem z dostępem, to daj znać. Po prostu trzeba wyważyć przy wyłączonym zasilaniu, a potem ustawić nacisk pokrętłem.
A headshell w DP-23F chyba się akurat wysuwa w całości.
The story so far:
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- cobra
- Gramofon: PS-T15, GS464
Ja byłem zadowolony z DP-21F: viewtopic.php?p=211138#p211138
Brakowało mi tylko łatwej wymiany wkładek.
Sony PS-T15, Benz Micro Silver / Empire 4000 / Z-4s, PreamP THT, Denon DRA-F109 / lampa SE, STX F-200n
-
- Gramofon: Pioneer PL-112D
Miałem DP-23F przez jakiś czas. Wkładki wymienia się, jak w każdym innym gramofonie z mocowaniem 1/2 cala - headshell jest w pełni zdejmowany.cobra pisze: ↑24 wrz 2020, 22:39Ja byłem zadowolony z DP-21F: viewtopic.php?p=211138#p211138
Cóż mogę więcej o tym modelu powiedzieć? Ogólnie model jest bardzo przyjemny w obsłudze, łatwy w konfiguracji, działa płynnie i cicho. Dodatkowo dynamicznie regulowane ramię umożliwia montaż prawie każdej wkładki, bez troski o rezonans.
Jednak trzeba pamiętać że jest to model składający się głównie z elektroniki i plastiku więc z wytrzymałością jest różnie - delikatnie mówiąc. Mój model miał problemy z łożyskami ramienia (dwa maleńkie, delikatne łożyska bez możliwości regulacji), stabilnością obrotów, rzeczywistą siłą nacisku oraz blokowaniem się indukcyjnego napędu ramienia. Kondensatory po 20 latach tracą parametry i trzeba je zwyczajnie wymienić. Czy jest to warte świeczki? To już Twoja decyzja.
Pioneer PL-112D + AT VM-95ML | Denon PMA 880R po tuningu | Denon DCD 1460 po tuningu | Pylon Audio Pearl 27 | Sennheiser HD 280 Pro