Gramofon do max 2000zł - z przedwzmacniaczem i USB (do nagrywania)

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jpablo

Gramofon do max 2000zł - z przedwzmacniaczem i USB (do nagrywania)

Post autor: jpablo »

Witam.
Przejżałem już tutaj trochę tematów ale przeogromna większość polecanych gramofonów to modele starsze odrestaurowane, bardzo często bez preampa gramofonowego, nie wspominając już o USB, które miałoby mi posłużyć do ewentualnego zgrywania zakupionych winylowych płyt na plik cyfrowy.

Jestem użytkownikiem innego forum audio, skupionym wokół świata słuchawkowego, posiadam kilka wzmacniaczy słuchawkowych oraz samych słuchawek. Więc odsłuchy będą przez słuchawki.

Obecnie po krótce:
* DAC: SMSL M400
* Amp: Sinus Audio OTL (+ kilka różnych zestawów lamp), SMSL SP200, Little Dot MK3 SE
* Słuchawki: Aeon 2C, Audioquest Nighthawk, ATH W1000Z
* trochę różnych interkonektów różnej konstrukcji i materiału przewodzącego
* w przyszłości miałby również grać razem z kolumnami (jeszcze nie wiem czy aktywnymi czy pasywnymi)

Z audiofilskiej ciekawości chciałbym wejść w świat winyli, i uzyskać prezentacje dźwiękową nie gorszą a choćby zbliżoną jakościowo do tego co obecnie słucham moim zestawem z Tidal i Spotify. Rzekomo nagrania winylowe charakteryzują się lepszym zakresem dynamiki i generalnie jest to pełne analogowe źródło więc może być ciekawie i tego chciałbym doświadczyć.

Założenia:
- nie musi być nowy, może być używany
- wbudowany preamp gramofonowy z opcją jego wyłączenia i ewentualnego dokupienia czegoś lepszego
- port USB do zgrywania płyt
- najlepiej przynajmniej półautomatyczny, ale nie będę się na tym punkcie aż tak skupiał
- z wymienną wkładką gramofonową aby móc coś zmienić na lepsze w razie czego lub po prostu poprawić dane rejony, którym by coś ubywało w kontekście grania jakie lubie.
- do maksymalnie 2000zł.

Da się w tym budżecie czy niebardzo? :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Gramofon do max 2000zł - z przedwzmacniaczem i USB (do nagrywania)

Post autor: Wojtek »

jpablo pisze:
04 wrz 2020, 00:28
ale przeogromna większość polecanych gramofonów to modele starsze odrestaurowane, bardzo często bez preampa gramofonowego, nie wspominając już o USB
Jak myślisz, dlaczego tak jest? Bo ludzie są niewygodni? :morda:
jpablo pisze:
i uzyskać prezentacje dźwiękową nie gorszą a choćby zbliżoną jakościowo do tego co obecnie słucham moim zestawem z Tidal i Spotify
To niedobrze, a zarazem stawia pytanie - po co się pakować w winyle jeśli winyl "musi" dorównywać cyfrze?
jpablo pisze:
Rzekomo nagrania winylowe charakteryzują się lepszym zakresem dynamiki
Bzdura. Jest na odwrót - cyfra tutaj wygrywa.
jpablo pisze:
Da się w tym budżecie czy niebardzo?
Nie da się. Musisz zmienić nieco poglądy to może będzie o czym rozmawiać.

Wbudowane preampy są tylko zbędnym balastem - producenci takich gramofonów wsadzają najtańsze możliwe układy.
Port USB - ponownie, zbędny balast. Jak chcesz poważnie myśleć o zgrywach to raczej nie w oparciu o jakiś chujowy DAC - tym bardziej że siedzisz w temacie i masz jakieś sensowne DACi - wykorzystaj je po prostu.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
jpablo

Wojtek pisze:
04 wrz 2020, 02:03
jpablo pisze:
i uzyskać prezentacje dźwiękową nie gorszą a choćby zbliżoną jakościowo do tego co obecnie słucham moim zestawem z Tidal i Spotify
To niedobrze, a zarazem stawia pytanie - po co się pakować w winyle jeśli winyl "musi" dorównywać cyfrze?
To może inaczej, aby również mnie oczarował ale na winylowy sposób :)
Wojtek pisze:
jpablo pisze:
Rzekomo nagrania winylowe charakteryzują się lepszym zakresem dynamiki
Technicznie tak, ale nagrania na winyle są inaczej masterowane i może w tym tkwi diabełek:
vel. https://antyweb.pl/loudness-wars-o-kast ... low-kilka/

Wojtek pisze:
Wbudowane preampy są tylko zbędnym balastem - producenci takich gramofonów wsadzają najtańsze możliwe układy.
Port USB - ponownie, zbędny balast. Jak chcesz poważnie myśleć o zgrywach to raczej nie w oparciu o jakiś chujowy DAC - tym bardziej że siedzisz w temacie i masz jakieś sensowne DACi - wykorzystaj je po prostu.
Wejścia w moim DACu to USB, optyczne, koncentryczne, IIS, więc chyba nie da się za bardzo.
Ostatecznie może już być bez tego USB, jakoś sobie bym poradził/coś dokupił w tym celu gdybym złapał winylowego bakcyla.
W każdym razie chciałbym spróbować. Natomiast wbudowany preamp ma być na początek aby usłyszeć w jakim kierunku to idzie. Wiem, że lepszym wzmacniaczem można sporo poprawić ;)

Z tego co wyszukałem i co było również tu polecane to np:
Thorens TD 170 EV
https://www.tophifi.pl/gramofony/gramof ... 70-ev.html
oraz
Dual CS435
https://allegro.pl/oferta/dual-cs435-pr ... 9630161716
W opisie stoi "W gramofonie zamontowany jest wysokiej klasy przedwzmacniacz na niskoszumowym scalonym wzmacniaczu operacyjnym." Jak mniemam pewnie aż taka wysoka klasa to nie jest ale czy najgorsza? ;p

Czy to dobre kierunki?
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Wojtek pisze:
To zależy czy patrzymy na możliwości formatu czy na faktyczne nagrania. W drugim wypadku bywa różnie w pierwszym cyfra wygra.

jpablo pisze:
04 wrz 2020, 02:32
Natomiast wbudowany preamp ma być na początek aby usłyszeć w jakim kierunku to idzie.
Jak wbudowany będzie kiepski (a raczej będzie to regułą) to żadnego kierunku nie zobaczysz.

Ew można spróbować z gramofonem + Sound Blaster X-Fi HD który ma wbudowany preamp gramofonowy, (ale nie wiem czy potrafi wyrzucić gramofon prosto na spdif), na pewno ma soft do ripowania winyli.

Jak się pudełko nie sprawdzi to można odsprzedać i użyć lepszego pre a nietrzeba sięwtedy ograniczać do jakiś pokracznych gramofonów.
Ale zaczynasz trochę od d... strony. Gramofon to na poczatek igła, napęd i pre. Reszta to dodatki lub przeszkadzacze.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

jpablo pisze:
Technicznie tak, ale nagrania na winyle są inaczej masterowane i może w tym tkwi diabełek
Chyba musisz się zastanowić co piszesz w takim razie :)
jpablo pisze:
Wejścia w moim DACu to USB, optyczne, koncentryczne, IIS, więc chyba nie da się za bardzo.
OK, ale wystarczyłby DAC z analogowym wejściem i byłoby po temacie.

Thorens TD170/Dual 435 (ten sam sprzęt) to spoko gramofony, ale da się lepiej wydać 2000 złotych.
Sensowny dedykowany preamp na start to nie jest jakiś wielki wydatek. Art DJ Pre II kosztuje ~300 zł.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
jpablo

@Wojtek, ok dzięki za info o tym preampie :)
Tak, wiem, że wystarczy dac z wejściem RCA :D Po prostu zawsze to kabel więcej do listwy. A już mam ich sporo. No cóż, takie hobby ;p

Całych 2000zł nie musze wydawać, to górna granica, wolałbym jak tajtaniej, wiadomo, jak da się do 1000zł to też fajnie. A przecież trzeba też za coś nakupować płyt.
Awatar użytkownika
Regsoft

Post autor: Regsoft »

jpablo pisze:
04 wrz 2020, 11:13
A przecież trzeba też za coś nakupować płyt.
No właśnie tak sobie czytam ten wątek ... trzeba zacząć myśleć "analogowo" ... najpierw płyta ... takie wydanie (czasem musi być z epoki) które ma szansę być lepiej przygotowane brzmieniowo niż wydania cyfrowe ... potem liczy się każdy element toru ... to nie jest tak że sobie " skopiujesz" muzę z USB ... jakość zgrania zależy od klasy przetwornika ADC ... te wbudowane w gramofony to kompletny szajs ... czasem lepiej po prostu słuchać z płyty a jak ktoś chce tanio i wygodnie to wybrać inne źródła ... a jak masz już płytę z dobrego wydania to ważne aby miała odpowiedni stan (o samych kwestiach mycia winyla nawet nie wspomnę) ... dopiero wtedy możesz próbować wyciągać brzmienie a przy analogu liczy się cały tor ... każdy element może wpłynąć na brzmienie ... niektóre mogą zniszczyć cały efekt ... da się za 2000 zł kupić przyzwoity (na pewno nie topowy) używany gramofon, wkładkę, igłę, przedwzmacniacz ... nawet sporo taniej więc zostanie na kilka fajnych płyt lub niezły ADC do zgrywania jeśli widzisz w tym jakiś sens ... będzie to podstawa wystarczająca aby móc zorientować się w różnicach brzmienia i dowiedzieć czy w ogóle chcesz się w to pakować ... ale osobiście nie widzę tego przy sprzęcie z wbudowanym USB i przedwzmacniaczem :?
Awatar użytkownika
jpablo

Regsoft pisze:
04 wrz 2020, 11:40
... ale osobiście nie widzę tego przy sprzęcie z wbudowanym USB i przedwzmacniaczem :?
Już to raczej wybiliście mi z głowy i szukam, znalazłem powystawowy Thorens TD-170 za 1000zł, poszło pytanie do sprzedawcy w jakim jest stanie itd. Ma 100% pozytywów.

Zdaje sobie sprawe, że płyta powinna być czysta i jeśli kupie gramofon na pewno wyposażę się w odpowiednie akcesoria czyszczące ;)
Awatar użytkownika
winylowy_luke
Gramofon: Technics SL-1210GR
Kontakt:

Post autor: winylowy_luke »

No i pozostaje jeszcze kwestia ADC. Przecież tutaj też byle co nie zda egzaminu...
Ja też myślałem o jakimś lepszym konwerterze niż moje wejście mikrofonowe w płycie głównej (ujowo - nie polecam), to albo najlepiej Tascam DR100mk3 albo chociaż Focusrite Scarlett...
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
Awatar użytkownika
Regsoft

jpablo pisze:
04 wrz 2020, 11:50
płyta powinna być czysta
Najważniejsze aby było przyzwoite wydanie. Możesz kupić sobie nówkę, rozfoliować, wrzucić na talerz ... i po chwili mieć ochotę ją od razu przerobić na frisbee lecące w kierunku kosza na śmieci :roll:
Awatar użytkownika
jpablo

Dobra, będę szukał starych z centymetrem kurzu, wyjętych z piwnicy :D
Awatar użytkownika
RadTang
Gramofon: Technics SL-D303
Kontakt:

Post autor: RadTang »

Po co wyrzucać, jak można oddać potrzebującym... :twisted:
Nie marnujmy winylu (i jedzenia). :mrgreen:
Awatar użytkownika
jpablo

W sumie przypomniałem sobie, że mam FiiO D03K Taishan (przy telewizorze, służy za konwerter do amplitunera stereo), więc moge RCA z gramofonu zamienić na Coaxa i podłączyć wtedy do mojego DACa :?
Eeeee jednak nie, on ma RCA out a nie IN :/
Awatar użytkownika
MMarek
Gramofon: DP-59L / PS-X50

Post autor: MMarek »

RadTang pisze:
04 wrz 2020, 12:14
Po co wyrzucać, jak można oddać potrzebującym...
Potrzebującym to raczej chyba należy pomagać, a nie krzywdzić jeszcze bardziej.. :think:
jpablo pisze:
04 wrz 2020, 12:09
Dobra, będę szukał starych z centymetrem kurzu, wyjętych z piwnicy
Ciemność widzę, ciemność...
Awatar użytkownika
Regsoft

jpablo pisze:
04 wrz 2020, 12:09
będę szukał starych z centymetrem kurzu
Mogą się po wymyciu okazać dużo lepszym pomysłem niż nówki ze sklepu :D
RadTang pisze:
04 wrz 2020, 12:14
Po co wyrzucać, jak można oddać potrzebującym...
Wiecznie nienasycony człowiek w stanie G. :lol:
jpablo pisze:
04 wrz 2020, 12:17
więc moge RCA z gramofonu zamienić na Coaxa i podłączyć wtedy do mojego DACa
Tiaaaa ... :lol:
ODPOWIEDZ