Przejżałem już tutaj trochę tematów ale przeogromna większość polecanych gramofonów to modele starsze odrestaurowane, bardzo często bez preampa gramofonowego, nie wspominając już o USB, które miałoby mi posłużyć do ewentualnego zgrywania zakupionych winylowych płyt na plik cyfrowy.
Jestem użytkownikiem innego forum audio, skupionym wokół świata słuchawkowego, posiadam kilka wzmacniaczy słuchawkowych oraz samych słuchawek. Więc odsłuchy będą przez słuchawki.
Obecnie po krótce:
* DAC: SMSL M400
* Amp: Sinus Audio OTL (+ kilka różnych zestawów lamp), SMSL SP200, Little Dot MK3 SE
* Słuchawki: Aeon 2C, Audioquest Nighthawk, ATH W1000Z
* trochę różnych interkonektów różnej konstrukcji i materiału przewodzącego
* w przyszłości miałby również grać razem z kolumnami (jeszcze nie wiem czy aktywnymi czy pasywnymi)
Z audiofilskiej ciekawości chciałbym wejść w świat winyli, i uzyskać prezentacje dźwiękową nie gorszą a choćby zbliżoną jakościowo do tego co obecnie słucham moim zestawem z Tidal i Spotify. Rzekomo nagrania winylowe charakteryzują się lepszym zakresem dynamiki i generalnie jest to pełne analogowe źródło więc może być ciekawie i tego chciałbym doświadczyć.
Założenia:
- nie musi być nowy, może być używany
- wbudowany preamp gramofonowy z opcją jego wyłączenia i ewentualnego dokupienia czegoś lepszego
- port USB do zgrywania płyt
- najlepiej przynajmniej półautomatyczny, ale nie będę się na tym punkcie aż tak skupiał
- z wymienną wkładką gramofonową aby móc coś zmienić na lepsze w razie czego lub po prostu poprawić dane rejony, którym by coś ubywało w kontekście grania jakie lubie.
- do maksymalnie 2000zł.
Da się w tym budżecie czy niebardzo?