Czy wymieniać wkładkę i jeśli tak to na jaką?

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Talamak
Gramofon: Sony PS-X50

Czy wymieniać wkładkę i jeśli tak to na jaką?

Post autor: Talamak »

Cześć!
Od pół roku jestem szczęśliwym posiadaczem PS-X50, na oryginalnym headshellu zawiesiłem AT-VM95E i powiem szczerze, że jak na stawiającego pierwsze kroki w tym świecie, całkiem mi się podobało. Co ciekawe, na niektórych płytach zdarzało mi się szukać tego koca, który przykrywał głośniki, ale mam też takie, na których był ogień. Ja uwielbiam konturowe granie, więc wysokie tony mi odpowiadały, bas też nie był najgorszy, choć mógłby być bardziej dynamiczny: kontrolowany i zwarty. Czego mi w tej wkładce brakowało to rozdzielczości przy głośniejszym słuchaniu. Niestety przy "daniu ognia" bardzo często zamiast rozdzielczości miałem jednolity zlepek, swoisty szum, który męczył niesamowicie, ale generalnie całkiem przyjemna wkładka na początek.

Niestety trafiła mi się ostatnio przeprowadzka i byłem zmuszony przewieźć gramofon. Postanowiłem więc go w miarę rozsądnie zabezpieczyć, na przykład zakładając osłonkę na igłę. Głowy nie dam, ale wydaję mi się, że osłonką zahaczyłem o igłę... :(
Efekt jest taki, że przy odsłuchu pierwszej płyty w nowym mieszkaniu płyta przeskakiwała, teraz natomiast nie przeskakują już, ale szum stał się jeszcze bardziej uciążliwy, słyszę więcej trzasków i generalnie jest jakoś mniej przyjemnie. Rodzi się więc kilka pytań:
1. Czy można z dużym prawdopodobieństwem stwierdzić, że zahaczenie osłonką o igłę spowodowało jej uszkodzenie?
2. Może zwyczajnie te problemy nie wynikają z uszkodzenia igły, a gramofon się "rozkalibrował" przy transporcie?
3. Jak jednoznacznie stwierdzić, że igła jest do wymiany?

Będę wdzięczny za odpowiedzi na powyższe pytania, ale teraz czas na creme de la creme, tj. GDYBYM NIESTETY MUSIAŁ wymieniać wkładkę to może AKURAT PRZY OKAZJI zmienić na coś lepszego? :twisted:
Czytałem już wiele wątków na forum i szczerze mówiąc po tym wszystkim wiem, że nic nie wiem oraz, że po AT-VM95E niełatwo coś dobrać do PUA-7.
Czego oczekuję od wkładki? Właśnie konturowego grania z dynamiką i przytupem, największą radość sprawia mi słuchanie italo disco i podobnych tematów elektronicznych z lat 80. Zdarza się oczywiście także klasyka rocka czy jazzik, ale to już rzadziej. Często się przewija temat Nagaoki MP-110 jako godny następca AT, ale podobno nie gra w sposób, który oczekuję, bardziej ciepło. Może Ortofon Red? Choć nie wiem, czy mnie nie zmęczy ta wkładka... A może wymienić po prostu igłę na czerwoną Microline od AT? Pojawia się też Shure M97xE, ale tutaj ile postów, tyle opinii.
Budżet? Myślę, że docelowo wszystkie propozycję do 1000 zł będą godne rozpatrzenia. Zawsze na szybko mogę po prostu kupić znów tę samą igłę za 150 zł i mieć temat z głowy. Aha, jeszcze jedno: sygnał z Soniacza wchodzi na Art Dj Pre II, następnie Yamaha A-S701, na końcu Tesi Indiana Line 261.

Z góry dzięki za odpowiedzi!
Awatar użytkownika
winylowy_luke
Gramofon: Technics SL-1210GR
Kontakt:

Re: Czy wymieniać wkładkę i jeśli tak to na jaką?

Post autor: winylowy_luke »

Ja bym zaczął od ponownej kalibracji - w sumie to dziwię się, że nie zrobiłeś tego przy instalacji sprzętu w nowym miejscu.

Jak to nie pomoże, to może faktycznie oznaczać jakieś problemy z igłą.
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
Awatar użytkownika
winylowy_luke
Kontakt:

No i druga sprawa - Nagaoka czy to 110 czy 150 z racji dość sztywnego zawieszenia - podatność dynamiczną (ok. 14 cu) ma zbliżoną do AT 95E (15 cu).
Więc może warto dać jej szansę ;)

Ortofony OM i 2M nie zgrają się z tym ramieniem, chyba że na jakimś bardzo lekkim headshell'u.
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

winylowy_luke pisze:
10 lip 2020, 15:46
Ortofony OM i 2M nie zgrają się z tym ramieniem, chyba że na jakimś bardzo lekkim headshell'u.
Czemu? OM mają podatność podobną do Sony XL-15, a 2M są jeszcze sztywniejsze.

Kwestię headshella pomijam bo to raczej oczywiste że nie trzeba do wszystkiego używać SH-165 czy innego kloca :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Talamak pisze:
10 lip 2020, 15:19
Czego mi w tej wkładce brakowało to rozdzielczości przy głośniejszym słuchaniu. Niestety przy "daniu ognia" bardzo często zamiast rozdzielczości miałem jednolity zlepek, swoisty szum, który męczył niesamowicie, ale generalnie całkiem przyjemna wkładka na początek.
To może też być kwestia dwóch rzeczy. Zostawienia pokrywy na gramofonie. Tego na czym gramofon stoi i jak mocno to podłoże przechwytuje drgania z powietrza. Przy głośnym sluchaniu część dźwięku będzie z powietrza przez podłogę lub meble przenosiła się ponownie na igłę i stąd wrażenie hałasu.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
winylowy_luke
Kontakt:

Wojtek pisze:
10 lip 2020, 16:22
2M są jeszcze sztywniejsze
2M Red ma 20cu a więc ciut za dużo jak dla 25gram masy efektywnej PUA-7 z tym koszykiem...
HusaRIAA v2
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

winylowy_luke pisze:
10 lip 2020, 19:59
jak dla 25gram masy efektywnej PUA-7 z tym koszykiem
A skąd ta cudaczna wartość? :)
PUA-7 z SH-165 ma z tego co pamiętam koło 16g masy efektywnej, przy czym sam headshell waży 11.5g, a nawet nie wiemy czy kolega ma SH-165 czy nie :)

Ludki na swoich Sony z PUA-7 na lekkich koszykach wieszają wkładki typu Empire 4000 gdzie podatność jest powyżej 30cu i nacisk w okolicach 1-1.25g.

@Talamak:
Po Twoim opisie doświadczeń i oczekiwaniach przypuszczam że mogłaby Tobie przypasować AT150Ea, którą mam na sprzedaż już od dłuższego czasu w zestawie z headshellem.
viewtopic.php?p=245044#p245044

Jest to wkładka wyższej klasy niż dzisiaj oferowany model AT-VM530EN, a zarazem nowe igły są z nią kompatybilne, więc nie zostajemy na lodzie + można się pokusić kiedyś o szlif ML.

Poczytaj recenzje, obczaj klipy na YT by wyrobić sobie zdanie (jest tego trochę), może akurat.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Regsoft

Post autor: Regsoft »

Wojtek pisze:
10 lip 2020, 22:05
PUA-7 z SH-165 ma z tego co pamiętam koło 16g masy efektywnej
A ledwie 3 lata temu pisałeś, że 19-20g ... niedobrze ... za dekadę zrobisz z niego ULM :think:
Awatar użytkownika
xyz
Gramofon: Sony PS X-50
Kontakt:

Post autor: xyz »

Regsoft pisze:
10 lip 2020, 23:22
A ledwie 3 lata temu pisałeś, że 19-20g ... niedobrze ... za dekadę zrobisz z niego ULM
Dla swoich poszukiwań przyjmuję 20-22g dla PUA-7 z SH-165 🙃
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Możliwe że już źle pamiętam swoje dawne analizy i jest to 20g przy SH-165.
16g mamy wtedy przy lekkim headshellu (7.5g np.).
Bardzo nie przepadam za SH-165 i może dlatego mam w głowie niższe wartości :morda:
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
kriss
Gramofon: Sony PS-X50

Post autor: kriss »

1000 zł to całkiem ok budrzet. Szukając poprawny jakości dźwięku to osobiście bym zaczął od wymiany tego Art Dj na coś trochę lepszego, chociażby Kambodża. Resztę z tych pieniędzy zostawił bym na lżejszy koszyk+wkładka.
Awatar użytkownika
Regsoft

xyz pisze:
10 lip 2020, 23:46
Dla swoich poszukiwań przyjmuję 20-22g dla PUA-7 z SH-165
Kiedyś myślałem, że nieco więcej. Sam teraz przyjmuję 22g (20g dla X65) przy SH-165. Ale może namówię znajomego na dokładniejsze testy rezonansu i będę miał pewność. Jeśli w ogóle to ma jeszcze jakieś znaczenie 8-)
Wojtek pisze:
11 lip 2020, 02:53
Bardzo nie przepadam za SH-165 i może dlatego mam w głowie niższe wartości
Prawda, że paskudztwo? :D

SH-165.jpg

I pewnie z połowę swoich wkładek do tego nie wciśniesz :think:
Ale oczywiście uwolnię Cię od tego badziewia za symboliczną kwotę :idea: :lol:
wiktorsam

Post autor: wiktorsam »

Właśnie nie rozumiem fenomenu tych koszyków, swoje trzymam tylko po to żeby zachować oryginalny komplet, ale tam gdzie mogę zakładam inne headshelle ;)
sony ps-x75, shure V15 V SAS, Audio-technica AT20SLa, at30e, empire 4000d III, shiit mani, Hypex Ncore nc252mp, DAC topping dx7 pro
Awatar użytkownika
Regsoft

wiktorsam pisze:
11 lip 2020, 11:01
nie rozumiem fenomenu tych koszyków
No wiesz ... to jest jak złote felgi w Subaru Impreza ... nie wnikasz ... podążasz za trendem :lol:
Awatar użytkownika
winylowy_luke
Kontakt:

Nie upieram się przy 25gr - ktoś na vinylengine tyle podał, ale czy właściwie?
A czy Sony gdzieś te informacje udostępniło?
HusaRIAA v2
ODPOWIEDZ