Unitra Bernard gs467
- krisdebowski
Unitra Bernard gs467
po nastu latach wracam do winyli, przyniosłem z piwnicy odstawionego na poczekanie bernarda gs467 i podłączyłem go do zestawu audio harmana z cantonami,
i gra toto tak sobie. stan sprzętu jest bardzo dobry jednak wymaga on kilku ulepszeń czy wymiany części osprzętu (pasek, wkładka, igła, kable)... wkładka mf101 ma z 15 lat, pasek tez dawno zmieniany..ale gra. mam zatem kilka pytań do znawców z forum:
1. czy zmiana wkładki na at95 zrewolucjonizuje brzmienie winyli?
2. trudno jest nastawić właściwe obroty - czy zmiana paska załatwi sprawę?
3. na starych płytach słychać trzaski (na jednej nowej jaką mam nie) - czy oczyszczenie płyt coś pomoże?
4. czy trzeba dokupić wzmacniacz gramofonowy - jak słucham cd czy radia to mam głośność -50, a dla gramofonu ten poziom występuje przy -20
5. dźwięk jest trochę "przesopraniony" - zmiana wkładki pomoże?
6. czy wymiana kabli audio jest wskazana (teraz to jakaś przejściówka jest założona)
7. zatem czy warto włożyć w ten gramofon 200 zł - czy osiągnie on wówczas brzmienie zbliżone do nowego gramofonu za 1000 - 1500 zł (rega, pro-ject, thorens...)
mój dylemat wynika z tego, że mam trochę winyli i sobie chcę je kupować ale chcę w miarę dobrego dźwięku - może lepiej kupić coś w cenie 1000-1500 zł niż ten remontować?
jeszcze pytanie - czy denon dp-29f lub reloop 1000 w cenach około 550 zł były dobrym rozwiązaniem, bo na droższy sprzęt muszę trochę uskubać grosza, więc bernard trochę pograć bedzie musiał
tak więc wszelkie porady zacnego grona użytkowników forum będą dla mnie bardzo cenne
i gra toto tak sobie. stan sprzętu jest bardzo dobry jednak wymaga on kilku ulepszeń czy wymiany części osprzętu (pasek, wkładka, igła, kable)... wkładka mf101 ma z 15 lat, pasek tez dawno zmieniany..ale gra. mam zatem kilka pytań do znawców z forum:
1. czy zmiana wkładki na at95 zrewolucjonizuje brzmienie winyli?
2. trudno jest nastawić właściwe obroty - czy zmiana paska załatwi sprawę?
3. na starych płytach słychać trzaski (na jednej nowej jaką mam nie) - czy oczyszczenie płyt coś pomoże?
4. czy trzeba dokupić wzmacniacz gramofonowy - jak słucham cd czy radia to mam głośność -50, a dla gramofonu ten poziom występuje przy -20
5. dźwięk jest trochę "przesopraniony" - zmiana wkładki pomoże?
6. czy wymiana kabli audio jest wskazana (teraz to jakaś przejściówka jest założona)
7. zatem czy warto włożyć w ten gramofon 200 zł - czy osiągnie on wówczas brzmienie zbliżone do nowego gramofonu za 1000 - 1500 zł (rega, pro-ject, thorens...)
mój dylemat wynika z tego, że mam trochę winyli i sobie chcę je kupować ale chcę w miarę dobrego dźwięku - może lepiej kupić coś w cenie 1000-1500 zł niż ten remontować?
jeszcze pytanie - czy denon dp-29f lub reloop 1000 w cenach około 550 zł były dobrym rozwiązaniem, bo na droższy sprzęt muszę trochę uskubać grosza, więc bernard trochę pograć bedzie musiał
tak więc wszelkie porady zacnego grona użytkowników forum będą dla mnie bardzo cenne
zestaw naim + kudos
zestaw harman kardon + paradigm
Zestaw denon + wharfedale
Technics sl1500c + ortofon red / blue + audiotechnika 540 + pre iskra1
sporo kabli, słuchawki i szafka
listwa taga harmony pf1000v2
spory ciężar płyt
spory ciężar płyt
- Micke
Unitra Bernard gs467
1. Pomoże, ale rewolucja to nie będzie
2. Może ale nie musi
3. Może ale też nie musi
4. Sygnał z gramofonu jest z definicji słabszy jeśli nie masz przedwzmacniacza, albo wbudowanego we wzmacniacz przedwzmacniacza (wejście PHONO) to zdecydowanie zainwestuj w takowy
5. Zdecydowanie, przynajmniej tak wynika z moich obserwacji a także czytania forum
6. Ja uważam że wymiany kabli to mit itp, ale w tej kwestii śmiało mogę napisać, że nie znam się...
7. Do nowego za 1000zł możliwe zależy do jakiego
Ja na twoim miejscu rozejrzałbym sie za jakimś używanym Technics'em albo Dualem z napędem DD, nie koniecznie rozglądał się za jakąś nówką bo to też jest bardzo różnie, nowe sprzęty się cenią a wielokrotnie odbiegają jakością od starszych modeli dobrych marek. Będzie to napewno lepsza decyzja niż inwestowanie w benka, chyba że kochasz sprzęt polskiej produkcji
2. Może ale nie musi
3. Może ale też nie musi
4. Sygnał z gramofonu jest z definicji słabszy jeśli nie masz przedwzmacniacza, albo wbudowanego we wzmacniacz przedwzmacniacza (wejście PHONO) to zdecydowanie zainwestuj w takowy
5. Zdecydowanie, przynajmniej tak wynika z moich obserwacji a także czytania forum
6. Ja uważam że wymiany kabli to mit itp, ale w tej kwestii śmiało mogę napisać, że nie znam się...
7. Do nowego za 1000zł możliwe zależy do jakiego

Ja na twoim miejscu rozejrzałbym sie za jakimś używanym Technics'em albo Dualem z napędem DD, nie koniecznie rozglądał się za jakąś nówką bo to też jest bardzo różnie, nowe sprzęty się cenią a wielokrotnie odbiegają jakością od starszych modeli dobrych marek. Będzie to napewno lepsza decyzja niż inwestowanie w benka, chyba że kochasz sprzęt polskiej produkcji

Ostatnio zmieniony 10 wrz 2012, 20:11 przez Micke, łącznie zmieniany 1 raz.
- Winters
Unitra Bernard gs467
1. Zrewolucjonizuje to może za dużo powiedziane. Zmieni na lepsze - tak, ale zakładając, że igła w MF-101 jest cały czas w niezłym stanie, ale pewnie nie jest (patrz pkt. 5) to nie będzie to trzęsienie ziemi.
2. Niekoniecznie, może być walnięta elektronika.
3. Tak, ale nie spodziewaj się, że porysowana płyta wytłoczona w Polsce i odtwarzana pierwotnie na Bambino nagle będzie grała jak nowa.
4. Może pomóc, ale nie musi - moim zdaniem nie warto. Masz wbudowany przedwzmacniacz phono w tym HK 3480. Nowe CD są masterowane bardzo głośno, większość stacji FM również nadaje glośny sygnał. Wejście phono jest zazwyczaj cichsze.
5. Prawdopodobnie tak. To "przesopranienie" może wynikać z zużycia igły.
6. Moim zdaniem w takim gramofonie - nie.
7. Nie. Ten gramofon jest wart 200 PLN w idealnym stanie.
Generalnie najlepszym rozwiązaniem jest kupno markowego, dobrego i używanego gramofonu sprzed lat. Większość modeli jest całkowicie bezawaryjna, a za 1000 PLN to już można kupić sprzęt na "hohoho".
2. Niekoniecznie, może być walnięta elektronika.
3. Tak, ale nie spodziewaj się, że porysowana płyta wytłoczona w Polsce i odtwarzana pierwotnie na Bambino nagle będzie grała jak nowa.
4. Może pomóc, ale nie musi - moim zdaniem nie warto. Masz wbudowany przedwzmacniacz phono w tym HK 3480. Nowe CD są masterowane bardzo głośno, większość stacji FM również nadaje glośny sygnał. Wejście phono jest zazwyczaj cichsze.
5. Prawdopodobnie tak. To "przesopranienie" może wynikać z zużycia igły.
6. Moim zdaniem w takim gramofonie - nie.
7. Nie. Ten gramofon jest wart 200 PLN w idealnym stanie.
Tak.krisdebowski pisze:może lepiej kupić coś w cenie 1000-1500 zł niż ten remontować?
Nie.krisdebowski pisze:jeszcze pytanie - czy denon dp-29f lub reloop 1000 w cenach około 550 zł były dobrym rozwiązaniem, bo na droższy sprzęt muszę trochę uskubać grosza, więc bernard trochę pograć bedzie musiał
Generalnie najlepszym rozwiązaniem jest kupno markowego, dobrego i używanego gramofonu sprzed lat. Większość modeli jest całkowicie bezawaryjna, a za 1000 PLN to już można kupić sprzęt na "hohoho".
DIOMEDES KATO
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Unitra Bernard gs467
Będzie lepiej, ale rewolucji bym się nie spodziewałkrisdebowski pisze:1. czy zmiana wkładki na at95 zrewolucjonizuje brzmienie winyli?

W sensie że obroty falują nawet jak już dobrze trafisz przy pomocy lampy stroboskopowej?krisdebowski pisze:2. trudno jest nastawić właściwe obroty - czy zmiana paska załatwi sprawę?
Wymień pasek i oby to wystarczyło do poprawy

Jeśli nie czyściłeś ich w ogóle to pewnie tak. Dodatkowo należy polecić także mycie płyt.krisdebowski pisze:3. na starych płytach słychać trzaski (na jednej nowej jaką mam nie) - czy oczyszczenie płyt coś pomoże?
A czy wspomniany niezidentyfikowany Harman ma przedwzmacniacz gramofonowy/wejście Phono? Jeśli nie ma to pewnie trzeba będzie dokupićkrisdebowski pisze:4. czy trzeba dokupić wzmacniacz gramofonowy - jak słucham cd czy radia to mam głośność -50, a dla gramofonu ten poziom występuje przy -20

EDIT: doczytałem sygnaturkę z modelem amplitunera i wychodzi na to że masz preamp wbudowany, tak więc nie trzeba nic dokupywać.
Zmieni się brzmienie, tak.krisdebowski pisze:5. dźwięk jest trochę "przesopraniony" - zmiana wkładki pomoże?
Na dłuższą metę jest to dobry pomysł. Zakładam, że masz tam oryginalne DIN5?krisdebowski pisze:6. czy wymiana kabli audio jest wskazana (teraz to jakaś przejściówka jest założona)
Czy warto włożyć to już zależy od Twojej nostalgii.krisdebowski pisze:7. zatem czy warto włożyć w ten gramofon 200 zł - czy osiągnie on wówczas brzmienie zbliżone do nowego gramofonu za 1000 - 1500 zł (rega, pro-ject, thorens...)
Czy to jest gramofon tej samej klasy co nówki za 1000-1500zł ... zależy, ale ogółem to niezbyt

Albo zamiast lipnej nówki kupić porządny używany (ale już nie spod znaku Unitrykrisdebowski pisze:może lepiej kupić coś w cenie 1000-1500 zł niż ten remontować?

Niezbyt.krisdebowski pisze:jeszcze pytanie - czy denon dp-29f lub reloop 1000 w cenach około 550 zł były dobrym rozwiązaniem
Za 1000-1500zł można kupić już naprawdę dobrą używkękrisdebowski pisze:bo na droższy sprzęt muszę trochę uskubać grosza

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- krisdebowski
Re: Unitra Bernard gs467
używany technics? podajcie panowie jakies modele...widze że na aucji są po parę stówek np http://allegro.pl/gramofon-technics-sl- ... 80835.html
szukałem nowego technicsa ale to już nie produkują chyba
szukałem nowego technicsa ale to już nie produkują chyba
zestaw naim + kudos
spory ciężar płyt
spory ciężar płyt
- Micke
Unitra Bernard gs467
Jeśli faktycznie chcesz przeznaczyć na gramofon 1000-1500zł to:
http://allegro.pl/technics-1200mk2-bonu ... 03821.html
jeśli nie to:
http://allegro.pl/technics-sl-q2-solidn ... 83219.html
to tylko takie dwa przykałdy
generalnie w przypadku technics'ów panuje przekonanie że należy wystrzegać sie modeli z wkładką T4P ale dlaczego to już inny temat przerabiany gdzie indziej
http://allegro.pl/technics-1200mk2-bonu ... 03821.html
jeśli nie to:
http://allegro.pl/technics-sl-q2-solidn ... 83219.html
to tylko takie dwa przykałdy
generalnie w przypadku technics'ów panuje przekonanie że należy wystrzegać sie modeli z wkładką T4P ale dlaczego to już inny temat przerabiany gdzie indziej
- Winters
Unitra Bernard gs467
Nie produkują. Jak Technics to tylko nie z mocowaniem T4P, bo wtedy leżysz - mało jest wkładek z takim mocowaniem.
Jak Technics to coś w ten deseń:
http://allegro.pl/gramofon-technics-sl- ... 73846.html
Te gramofony, które podał kolega wyżej to też tip-top.
Jak Technics to coś w ten deseń:
http://allegro.pl/gramofon-technics-sl- ... 73846.html
Te gramofony, które podał kolega wyżej to też tip-top.
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2012, 20:26 przez Winters, łącznie zmieniany 1 raz.
DIOMEDES KATO
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Unitra Bernard gs467
Wychodzimy poza tematkrisdebowski pisze:używany technics? podajcie panowie jakies modele...

Używanych Technicsów i innych u nas cała masa zazwyczaj

Nowy nieużywany SL-1200 mk2 kosztuje dzisiaj raczej więcej niż 1500 złotychkrisdebowski pisze:szukałem nowego technicsa ale to już nie produkują chyba

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
jakbyś był zainteresowany to mam ładnego technicsa 3310 z oryginalna wkładka technicsa 270c. za 600zł z przesyłką...
- krisdebowski
no to zamykam temat bernarda, nie ma w niego inwestować
dopisuje się do wątku szukam używkę do 500 zł i poczekam cierpliwie na jakiś fajny model, który w oparciu o wiedzę doświadczonych kolegów w niedalekiej przyszłości zakupię (pewnie najlepiej jakiś technics czy dual) - warunkiem będzie dla mnie że sprzęt muszę obejrzeć przed zakupem i że są do niego dostępne części
jestem zatem mocno podbudowany
ps. a dziś biorę się za czyszczenie starych winyli - tyle ze nie wiem jak to fizycznie zrobić by naklejek nie zmyć ze środka płyty
dopisuje się do wątku szukam używkę do 500 zł i poczekam cierpliwie na jakiś fajny model, który w oparciu o wiedzę doświadczonych kolegów w niedalekiej przyszłości zakupię (pewnie najlepiej jakiś technics czy dual) - warunkiem będzie dla mnie że sprzęt muszę obejrzeć przed zakupem i że są do niego dostępne części
jestem zatem mocno podbudowany
ps. a dziś biorę się za czyszczenie starych winyli - tyle ze nie wiem jak to fizycznie zrobić by naklejek nie zmyć ze środka płyty

zestaw naim + kudos
spory ciężar płyt
spory ciężar płyt
- Kusma
Unitra Bernard gs467
skad jesteś krisdebowski, bo ja bym odkupil tego bernarda i po niego rpzyjechal dlatego pytam skad jestes 

Nie bulwersuj się tak forumowiczu... to tylko moja subiektywna opinia :D
- krisdebowski
Unitra Bernard gs467
jestem z Konina, tyle że co najwyżej sprzedam Bernarda dopiero jak będę miał inny który działa i gra
zestaw naim + kudos
spory ciężar płyt
spory ciężar płyt
-
To mój pierwszy post na tym forum, także Witam Wszystkich Serdecznie!
Tak sobie przeglądam i szukam info o Bernardzie GS-467 bo takie cały czas posiadam.
Kalibrację już zrobiłem, i u mnie działa wszystko ładnie, oczywiście w miarę możliwości technicznych, natomiast dla potomnych pozostawię tu informację dotyczącą pkt. 2 w poście tytułowym.
Otóż u mnie nierównomierna praca talerza była spowodowana nie paskiem napędu, bo ten jest nowy, a starym smarowaniem osi talerza. Po oczyszczeniu osi i otworu oraz ponownym nasmarowaniu, talerz obraca się w idealnie stałym tempie.
Pozdrawiam!
Tak sobie przeglądam i szukam info o Bernardzie GS-467 bo takie cały czas posiadam.
Kalibrację już zrobiłem, i u mnie działa wszystko ładnie, oczywiście w miarę możliwości technicznych, natomiast dla potomnych pozostawię tu informację dotyczącą pkt. 2 w poście tytułowym.
Otóż u mnie nierównomierna praca talerza była spowodowana nie paskiem napędu, bo ten jest nowy, a starym smarowaniem osi talerza. Po oczyszczeniu osi i otworu oraz ponownym nasmarowaniu, talerz obraca się w idealnie stałym tempie.
Pozdrawiam!
-
Unitra Bernard gs467
Bardzo często pomaga też umycie paska ciepłą wodą z mydłem oraz wyczyszczenie miejsc styku paska z elementem na silniku oraz podtalerzykiem.g.bart pisze:Po oczyszczeniu osi i otworu oraz ponownym nasmarowaniu, talerz obraca się w idealnie stałym tempie.
Stary pasek pozostawia po sobie (i na sobie) nalot, który powoduje nierównomierne napędzanie talerza.
-
- Gramofon: Technics SL-1210 GR
Witam,
odkopuje stary temat ponieważ nie chce zakładać nowego.
Odrestaurowałem Bernarda GS467. Usługa ta kosztowała mnie sporo kasy, ale chyba warto było. Gram na wkładce MF101, a wiem, że można lepiej. Czy oprócz polecanej AT95 jest sens wkładać inną wkładkę, a jak tak to jaką? Chcę na to przeznaczyć do 500 pln.
Mam na testach przedwzmacniacz Rega Fono MM, a w najbliższych dniach będę testował CA CP2. Po tych testach zdecyduję, który przedwzmacniacz zostanie. Testy przeprowadzam na MF101. Czy nowa wkładka (jeżeli się zdecyduję na zakup po waszych sugestiach
) będzie miała jakiś wpływ na brzmienie gdy dokonam wybory przedwzmacniacza na obecnej MF?
odkopuje stary temat ponieważ nie chce zakładać nowego.
Odrestaurowałem Bernarda GS467. Usługa ta kosztowała mnie sporo kasy, ale chyba warto było. Gram na wkładce MF101, a wiem, że można lepiej. Czy oprócz polecanej AT95 jest sens wkładać inną wkładkę, a jak tak to jaką? Chcę na to przeznaczyć do 500 pln.
Mam na testach przedwzmacniacz Rega Fono MM, a w najbliższych dniach będę testował CA CP2. Po tych testach zdecyduję, który przedwzmacniacz zostanie. Testy przeprowadzam na MF101. Czy nowa wkładka (jeżeli się zdecyduję na zakup po waszych sugestiach