Co kręcisz? (czyli czego aktualnie słuchamy na winylu)

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
RadTang
Gramofon: Technics SL-D303
Kontakt:

Re: Co kręcisz? (czyli czego aktualnie słuchamy na winylu)

Post autor: RadTang »

Felix1988 pisze:
31 mar 2020, 10:09
RadTang pisze:
30 mar 2020, 20:14
Cracker pisze:
30 mar 2020, 17:20

Chciałbyś być ale na razie to jesteś niestety nieosłuchany.
Nie zależy mi na tym... Lubię, to co lubię.

Dostrzegam tu pewną sprzeczność: jak można być melomanem/pasjonatem muzyki i jednocześnie pisać, że nie zależy mi na poznawaniu nowych gatunków, wykonawców, etc.? Jasne, słuchamy tego, co lubimy, to oczywiste. Jeśli jednak chcemy mieć szerszą perspektywę nie możemy ograniczać się do wybranych rzeczy i pomijać klasyków. Możemy ich lubić bądź nie, ale ich wpływu na rozwój muzyki kwestionować nie można i trzeba mieć świadomość, że np. przed Claptonem było iluś bluesmanów, którzy wywarli na niego ogromny wpływ. Można oczywiście być nieosłuchanym; szczególnie w dzisiejszych czasach jest to, zdaje się, normą wśród fanów i "fanów" najróżniejszych odmian muzyki, ale wtedy nie wymądrzamy się, żyjemy w swoim małym świecie, jak to jeden z Kolegów dobrze napisał - pod kloszem. Oczywiście takie postawy były dostrzegalne i kiedyś - byłem w pierwszej klasie liceum i pamiętam jak kolega z równoległej klasy (starszy o rok, bo drugoroczny) powiedział: o jazzie wiem tylko tyle, że go nie lubię. A były to czasy, kiedy nasz jazz naprawdę był na wysokim, wręcz światowym poziomie. Zapytałem: jak możesz nie lubić czegoś, czego nie znasz? Nie umiał odpowiedzieć.
Pomyślałem więc: idiota i dałem spokój, a dalsze losy tego osobnika potwierdziły, że tak faktycznie było.
Na podstawie osobistych doświadczeń mogę też stwierdzić, że tzw. osłuchanie to w sumie coś nieosiągalnego. Kiedyś myślałem: no, do 40. zbiorę już wszystko co warte posiadania z klasyki z najróżniejszej muzyki i będę już tylko dokupywać nowości. Potem przesunąłem to na 50. I lipa, dalej mam spore braki, mimo niezłej już kolekcji, obejmującej kilkanascie tysięcy płyt, bo ciągle ukazują się różne wznowienia, materiały dotąd niewydawne, live i archiwalne, dochodzą do tego bootlegi, a ciekawych nowości też jest sporo. Tak więc Kolego RadTang rada od starszego i bardziej doświadczonego melomana: słuchaj, poznawaj,odkrywaj nowe zespoły, ciesz się muzyką, ale nie staraj się być kontrowersyjny, bo nie o to w tym chodzi.

A w temacie: porównam sobie starą i nowszą edycję The Number Of The Beast w wersjach 12", bo dawno ich nie słuchałem.

Z tego sobie zdaję sprawę. Po prostu nie przegadam wszystkich.... Zresztą kogo to obchodzi? Zawsze będzie źle, cokolwiek napiszę. Dlatego postanowiłem już nigdy nie pisać recenzji. Nikogo moje zdanie nie obchodzi. Dlatego chyba zniknę z tego forum... Nic nie ma znaczenia... I zawsze tylko wywołuję gównoburze... Najwyżej wrócę z pytaniami w kwestiach technicznych...

A co do jazzu - nawet taki ignorant jak ja dał się przekonać i nawet kupił Kind Of Blue (na CD w Biedrze jak było - z ciekawości - i potem na winylu). :mrgreen:

Znikam bo tylko zaśmiecam sobą forum i świat...
Awatar użytkownika
RadTang
Kontakt:

The Rolling Stones - Metamorphosis (1975 / 1975, Compilation, US) https://www.discogs.com/The-Rolling-Sto ... se/2231367

Koniec postów z płytami i o płytach. Nic nie ma znaczenia i nikogo to nie obchodzi. Straciłem jakoś ochotę... To jest ostatni... Nie będę już niczego pisać bo zawsze się to kończy niepotrzebnymi gównoburzami lub pouczaniem mnie... Z podobnego powodu uciąłem kilka znajomości i opuściłem polskie grupy płytowe.

Żegnajcie. Nikt nie będzie za mną tęsknić. Jestem tego pewien. Po prostu jestem nie do zniesienia. Ignorant. Nudny. Nieciekawy. Głuchy.
Załączniki
IMG_20200331_092022.jpg
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

RadTang pisze:
31 mar 2020, 13:27
nikogo to nie obchodzi
Gdyby tak było to nikt by nie nic nie pisał pod Twoimi postami ;)
RadTang pisze:
Koniec postów z płytami i o płytach. Nic nie ma znaczenia
Nieistotne czy to prawda czy nie. Lubisz to pisz dalej, a co.
RadTang pisze:
to kończy niepotrzebnymi gównoburzami lub pouczaniem mnie
No i co? To chyba dobrze? Forum jest również od wymiany poglądów. A jak Ci koledzy udzielają rad, to może nie ma się co obrażać tylko zastanowić czy aby nie mają racji?
RadTang pisze:
Nikt nie będzie za mną tęsknić
Pewnie nie. Ale przecież nie o to chodzi. Gdybym zniknął z forum za mną też by nikt nie tęsknił, i nawet by mi do głowy nie przyszło że może być inaczej. Masz takie samo prawo tutaj być jak każdy z nas.
RadTang pisze:
o prostu jestem nie do zniesienia. Ignorant. Nudny. Nieciekawy. Głuchy.
A może po prostu przestań się nad sobą użalać? Weź się chłopie w garść. Chowając się do skorupki jak żółw nie rozwiążesz żadnego problemu. Ani muzycznego, ani żadnego innego. Przemyśl to.
Ostatnio zmieniony 31 mar 2020, 13:39 przez MaciejT, łącznie zmieniany 1 raz.
Felix1988

Post autor: Felix1988 »

RadTang pisze:
31 mar 2020, 13:08
Z tego sobie zdaję sprawę. Po prostu nie przegadam wszystkich.... Zresztą kogo to obchodzi? Zawsze będzie źle, cokolwiek napiszę. Dlatego postanowiłem już nigdy nie pisać recenzji. Nikogo moje zdanie nie obchodzi. Dlatego chyba zniknę z tego forum... Nic nie ma znaczenia... I zawsze tylko wywołuję gównoburze... Najwyżej wrócę z pytaniami w kwestiach technicznych...
A co do jazzu - nawet taki ignorant jak ja dał się przekonać i nawet kupił Kind Of Blue (na CD w Biedrze jak było - z ciekawości - i potem na winylu). :mrgreen:
Znikam bo tylko zaśmiecam sobą forum i świat...
Z przykrością stwierdzam, że chyba nie rozumiesz o czym mowa, a Twoja argumentacja typu "zawsze będzie źle", "nic nie ma znaczenia" czy "zaśmiecam sobą forum i świat" nader dobitnie świadczy o tym, że potrzebujesz wsparcia, bo wygląda to na depresję czy inne problemy z samym sobą. Muzyka to coś pięknego, a do tego jej świat jest niezwykle bogaty. Dlatego tak ważne jest, by poruszać się po nim bez żadnych ograniczeń, bez klapek na oczach (uszach :D), odkrywać i czerpać z tego radość. Zobacz, wcześniej jeden z Kolegów napisał, że nie lubi The Beatles. Ale domyślam się, że wcześniej słuchał tego zespołu, poznał jego, choćby najważniejsze, dokonania i uznał, że to nie dla niego. I OK, ma do tego prawo, ale nie ferował wyroków "nie spodobało mi się, więc są słabi". I proszę, nikt nie napisał, że lekceważy klasyków, czy coś - każdy ma prawo do własnego zdania, aby wyrażał je w sensowny sposób. Wymieniamy tu opinie, dyskutujemy, a łączącą nas płaszczyzną jest muzyka. Nie traktuj więc proszę wypowiedzi moich czy innych jako personalnych ataków w Twoją stronę, bo nie sądzę, aby ktokolwiek chciał Cię tu obrazić. Po prostu: sam się wystawiasz, piszesz dziwne rzeczy, próbujesz błyszczeć, a jakieś niedostatki co do wiedzy, etc. próbujesz wytłumaczyć tym, że jesteś kontrowersyjny. Wydaje mi się, że nie ma to sensu i do niczego nie prowadzi, bo jak mam merytorycznie dyskutować z kimś, kto przyznaje, że nigdy nie słyszał takiego czy innego klasyka rocka, albo słyszał szczątkowo, a wypowiada się na jego temat, i to w dość autorytarnym tonie?

1994 - debiut. Karen Lawrence w formie, że hej!
Załączniki
1994 I.jpg
Awatar użytkownika
tuczi77
Gramofon: Kenwood KD-7010

Post autor: tuczi77 »

RadTang - myślę, że niepotrzebnie szukasz atencji, próbujesz się przypodobać i kopiować czyjeś pomysły (see avatar). Nie jesteś zupą pomidorową żeby Cię wszyscy lubili, więc nie ma się co obrażać na krytykę. Tym bardziej, że sposób radzenia sobie z nią dobrze określa ludzi, a mężczyzn szczególnie. Jak wypadłeś? Zgadnij ;)

P.S. Forum nie jest też halą odlotów na lotnisku żebyś musiał anonsować swoje odejście, bo wygląda teraz jakbyś chciał usłyszeć prośby o pozostanie...
Kenwood KD-7010 | Goldring 1042 | Schiit Mani | Kenwood KA-801 | Canton GLE 100
Awatar użytkownika
RadTang
Kontakt:

Macie rację, to nie ma sensu.
Przemyślałem to wszystko jeszcze raz.
Po prostu nie będę tak pisać.
Felix1988

RadTang pisze:
31 mar 2020, 13:42
Powtórzę się: ciesz się muzyką, odkrywaj nowe kapele - ja np. nigdy nie słyszałem Boba Lance'a, o którym pisałeś kilka dni temu. Zapisałem sobie, sprawdzę w wolnej chwili kto zacz. I o to chodzi, żeby rozmawiać, podpowiadać sobie jakieś perełki czy nawet zwykłe, ale innym może nieznane, ale fajne płyty :D
Awatar użytkownika
RadTang
Kontakt:

Felix1988 pisze:
31 mar 2020, 13:48
RadTang pisze:
Powtórzę się: ciesz się muzyką, odkrywaj nowe kapele - ja np. nigdy nie słyszałem Boba Lance'a, o którym pisałeś kilka dni temu. Zapisałem sobie, sprawdzę w wolnej chwili kto zacz. I o to chodzi, żeby rozmawiać, podpowiadać sobie jakieś perełki czy nawet zwykłe, ale innym może nieznane, ale fajne płyty :D
Staram się. Po prostu łapie mnie coś czasem i mi odpierdala...
(przepraszam za wyrażenie)
Pewnie depresja albo inne gówno...

Akurat na ten tydzień to same mało znane (przynajmniej dla mnie) rzeczy zaplanowałem. Ten Bob Lance się z kilka miesięcy "kisił". Składanka Stonesów jakiś miesiąc.
Felix1988

1994 - Please Stand By...
Załączniki
1994 II.jpg
Awatar użytkownika
konrads0
Gramofon: Technics SL 1200Mk2

Post autor: konrads0 »

Local Hero...
Załączniki
20200331_144853~2.jpg
Awatar użytkownika
dot87
Gramofon: Akai AP D33/Technics

Post autor: dot87 »

RadTang pisze:
Kolego jeżeli to depresja czy coś to proponuje konsultacje z psychologiem czy coś.
Forum działa jak działa (nie mam doświadczenia z innymi forami ale to wydaje mi się działa dobrze). Nie ma co się obrażać. Dobrze dzielić się swoimi przemyśleniami ale, jak to z muzyką bywa, raczej z krytyką bym się nie spieszyl. Nie oczekiwalbym tutaj super klepania po plecach czy coś ale hejtu też nie ma a krytyka zazwyczaj konstruktywna. Także chill out, man up i coco jumbo czy coś takiego:p
Luxman L230/Rotel RA820Bx3/Wega P120SH/Pickering V15/Stanton 680/Shure m75/Dual CD 1065/HK 27
Philips LFD 3428/Somic V2/AKG 240 Studio/Beyerdynamic DT 770/990 Pro
Awatar użytkownika
Dziadek
Kontakt:

Post autor: Dziadek »

Björn Benny & Agnetha Frida - Ring Ring
Załączniki
Björn Benny & Agnetha Frida - Ring Ring.jpg
Awatar użytkownika
Hiper86
Gramofon: Kenwood KP 990

Post autor: Hiper86 »

Bass Astral X IGO- Orell

Utwór Perfect moment jest świetny i mój ulubiony z tej płyty!
Załączniki
5837A321-A194-4505-B159-8624A772C7B9.jpeg
Kenwood KP-990+Denon 103r +NUDAmini+Snell E III+ LAR IA 30mK2 +Rotel RCD 955
Awatar użytkownika
Cracker

Post autor: Cracker »

The Best Of Uriah Heep

20200322_090335.jpg
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
Awatar użytkownika
RadTang
Kontakt:

dot87 pisze:
31 mar 2020, 14:53
RadTang pisze:
Kolego jeżeli to depresja czy coś to proponuje konsultacje z psychologiem czy coś.
Forum działa jak działa (nie mam doświadczenia z innymi forami ale to wydaje mi się działa dobrze). Nie ma co się obrażać. Dobrze dzielić się swoimi przemyśleniami ale, jak to z muzyką bywa, raczej z krytyką bym się nie spieszyl. Nie oczekiwalbym tutaj super klepania po plecach czy coś ale hejtu też nie ma a krytyka zazwyczaj konstruktywna. Także chill out, man up i coco jumbo czy coś takiego:p
I tak jest lepiej niż na Kupie Winylowej gdzie nawet administracja miała mnie dość (z jednego komentarzu pod moim postem się wydało). Od tego czasu jestem tylko na zagranicznych grupach. Może po angielsku jakoś lepiej dobieram słowa (inaczej zamiast "Bylejakitramp" byłoby "Shittramp :twisted: ). W każdym razem przemyślałem co się stało i wyciągnąłem wnioski. ;)
ODPOWIEDZ