Gramofon do Denon CEOL

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Qbagram

Gramofon do Denon CEOL

Post autor: Qbagram »

Cześć

Ma sens zakup gramofonu pod Denon CEOL N10 plus Dali Zensor 1 - będzie zauważalna różnica między winylem a płytą CD, na korzyść winyla (mam na myśli także te współcześnie wydawane)?

Jeśli tak to jaki model do 2500 zł i jaki przedwzmacniacz gramofonowy możecie polecić?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Gramofon do Denon CEOL

Post autor: Wojtek »

Qbagram pisze:
29 mar 2020, 18:16
będzie zauważalna różnica między winylem a płytą CD, na korzyść winyla (mam na myśli także te współcześnie wydawane)?
Jeśli to jest główna motywacja to odpuść sobie płyty winylowe :) Masz jakieś skrzywione wyobrażenie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Qbagram

Wojtek pisze:
29 mar 2020, 20:41
Qbagram pisze:
29 mar 2020, 18:16
będzie zauważalna różnica między winylem a płytą CD, na korzyść winyla (mam na myśli także te współcześnie wydawane)?
Jeśli to jest główna motywacja to odpuść sobie płyty winylowe :) Masz jakieś skrzywione wyobrażenie.
Hmm, już mam trzy 😀 - dość rzadkie okazy, choć wydania CD powszechne i znacznie tańsze, a teraz dowiaduję się, że nie zyskam na doznaniach muzycznych.

W takim razie jaka jest główna motywacja zakupu gramofonu i płyt winylowych?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Qbagram pisze:
29 mar 2020, 22:31
Inna niż "lepsza jakość od CD i jego następców" :) Jeśli się z tym pogodzisz to możemy poważnie rozmawiać.
Bajek nie zamierzam Tobie sprzedawać.

Różnica będzie zauważalna nawet na sprzęcie za 100 złotych. Mastering pod winyl jest robiony zupełnie inaczej niż pod CD więc siłą rzeczy będzie to grało inaczej. To samo jednak możemy powiedzieć również o kasetach magnetofonowych np.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
RadTang
Gramofon: Technics SL-D303
Kontakt:

Post autor: RadTang »

Qbagram pisze:
29 mar 2020, 22:31
U mnie - płyty Ojca. Za czasów młodości mojego Ojca CD nie było. :mrgreen: A przynajmniej - nie u nas.
CD też mam od niego ale to wówczas były drogie rzeczy (ale fajne - np. stare wydania Beatlesów, Sgt. Pepper z 1987, z książeczką i slipcase).

Poza tym nie wszystko łatwo dostać na CD a niektóre rzeczy nawet nigdy nie wyszły na CD. No i muzyka z lat 70-tych i wcześniejszych w oryginale wyszła w tym formacie więc tylko na winylu możesz posłuchać oryginalnej realizacji i mixu.

A tak z innej strony: osobiście to mi nic innego nie przychodzi na myśl niż płyty mojego Ojca... Zacząłem kręcić i kręci się dalej. :mrgreen:
Qbagram

Czyli nie jest to czysty snobizm...

Warto kupować nowe wydania płyt winylowych, np. ostatnie wydanie Led Zeppelin z 2014 roku albo Pink Floyd ? - nie mam na CD a przyjąłem zasadę, żeby nie kupować tego samego albumu na obu nośnikach - dzięki temu nie będę porównywał i nie będzie żalu, że kupiłem gramofon :D.

Konkretne modele możecie polecić? Monitory Dali Zensor 1 nie są wysokiej klasy więc chyba zaszaleć nie mogę.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Qbagram pisze:
30 mar 2020, 11:07
Warto kupować nowe wydania płyt winylowych
Temat rzeka, kwestia podejścia. W praktyce - jak się nie chce polować za starszymi wydaniami w fajnym stanie to się kupuje nowe.

Skoro nie planujesz porównywać winyli z CD to tym bardziej nie będziesz porównywał poszczególnych wydań winylowych (zakładam).
Qbagram pisze:
Konkretne modele możecie polecić?
Konkretnie to najlepiej by było jakbyś sam się rozejrzał co jest dostępne do 2.5k i co się Tobie podoba, a dalej to już coś doradzimy.
Qbagram pisze:
Monitory Dali Zensor 1 nie są wysokiej klasy więc chyba zaszaleć nie mogę.
Denon CEOL N10 też nie i co z tego? ;)
Wsparcie finansowe forum
Qbagram

Wojtek pisze:
30 mar 2020, 11:13
Skoro nie planujesz porównywać winyli z CD to tym bardziej nie będziesz porównywał poszczególnych wydań winylowych (zakładam).
Zdecydowanie nie.
Wojtek pisze:
Konkretnie to najlepiej by było jakbyś sam się rozejrzał co jest dostępne do 2.5k i co się Tobie podoba, a dalej to już coś doradzimy.
PRO-JECT Debut Carbon Esprit SB
Rega Planar 2
U-Turn Audio Orbit Special
Denon dp‑450usb - ponoć głowica nie jest zbyt dobra, trudno utrzymać w czystości i nie jestem przekonany czy będę zgrywał na dysk - jak miałbym słuchać z dysku to po co gramofon :)
Wojtek pisze:
Qbagram pisze:
Monitory Dali Zensor 1 nie są wysokiej klasy więc chyba zaszaleć nie mogę.
Denon CEOL N10 też nie i co z tego? ;)
Wniosek dla mnie taki, że mój obecny sprzęt nie wykorzysta możliwości każdego gramofonu - np. Pro-Ject X1 (nagroda EISA - o ile mogę się nią kierować), stąd mój budżet na nowy - boję się kupować używany.
Awatar użytkownika
Biogon
Gramofon: składak

Post autor: Biogon »

Qbagram pisze:
30 mar 2020, 12:03
stąd mój budżet na nowy - boję się kupować używany.
Raczej nikt tu nie poleci Tobie kupowania nowego gramofonu za 2,5k. Te które wymieniłeś wyżej to ...hmmm niezbyt dobry pomysł, mówiąc delikatnie. Natomiast za 2,5k kupisz całkiem porządny gramofon używany.
ODPOWIEDZ