Gramofon do Denon CEOL
-
Gramofon do Denon CEOL
Cześć
Ma sens zakup gramofonu pod Denon CEOL N10 plus Dali Zensor 1 - będzie zauważalna różnica między winylem a płytą CD, na korzyść winyla (mam na myśli także te współcześnie wydawane)?
Jeśli tak to jaki model do 2500 zł i jaki przedwzmacniacz gramofonowy możecie polecić?
Ma sens zakup gramofonu pod Denon CEOL N10 plus Dali Zensor 1 - będzie zauważalna różnica między winylem a płytą CD, na korzyść winyla (mam na myśli także te współcześnie wydawane)?
Jeśli tak to jaki model do 2500 zł i jaki przedwzmacniacz gramofonowy możecie polecić?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Gramofon do Denon CEOL
Jeśli to jest główna motywacja to odpuść sobie płyty winylowe

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Hmm, już mam trzy
W takim razie jaka jest główna motywacja zakupu gramofonu i płyt winylowych?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Inna niż "lepsza jakość od CD i jego następców"

Bajek nie zamierzam Tobie sprzedawać.
Różnica będzie zauważalna nawet na sprzęcie za 100 złotych. Mastering pod winyl jest robiony zupełnie inaczej niż pod CD więc siłą rzeczy będzie to grało inaczej. To samo jednak możemy powiedzieć również o kasetach magnetofonowych np.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- RadTang
- Gramofon: Technics SL-D303
- Kontakt:
U mnie - płyty Ojca. Za czasów młodości mojego Ojca CD nie było.

CD też mam od niego ale to wówczas były drogie rzeczy (ale fajne - np. stare wydania Beatlesów, Sgt. Pepper z 1987, z książeczką i slipcase).
Poza tym nie wszystko łatwo dostać na CD a niektóre rzeczy nawet nigdy nie wyszły na CD. No i muzyka z lat 70-tych i wcześniejszych w oryginale wyszła w tym formacie więc tylko na winylu możesz posłuchać oryginalnej realizacji i mixu.
A tak z innej strony: osobiście to mi nic innego nie przychodzi na myśl niż płyty mojego Ojca... Zacząłem kręcić i kręci się dalej.

-
Czyli nie jest to czysty snobizm...
Warto kupować nowe wydania płyt winylowych, np. ostatnie wydanie Led Zeppelin z 2014 roku albo Pink Floyd ? - nie mam na CD a przyjąłem zasadę, żeby nie kupować tego samego albumu na obu nośnikach - dzięki temu nie będę porównywał i nie będzie żalu, że kupiłem gramofon
.
Konkretne modele możecie polecić? Monitory Dali Zensor 1 nie są wysokiej klasy więc chyba zaszaleć nie mogę.
Warto kupować nowe wydania płyt winylowych, np. ostatnie wydanie Led Zeppelin z 2014 roku albo Pink Floyd ? - nie mam na CD a przyjąłem zasadę, żeby nie kupować tego samego albumu na obu nośnikach - dzięki temu nie będę porównywał i nie będzie żalu, że kupiłem gramofon

Konkretne modele możecie polecić? Monitory Dali Zensor 1 nie są wysokiej klasy więc chyba zaszaleć nie mogę.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Temat rzeka, kwestia podejścia. W praktyce - jak się nie chce polować za starszymi wydaniami w fajnym stanie to się kupuje nowe.
Skoro nie planujesz porównywać winyli z CD to tym bardziej nie będziesz porównywał poszczególnych wydań winylowych (zakładam).
Konkretnie to najlepiej by było jakbyś sam się rozejrzał co jest dostępne do 2.5k i co się Tobie podoba, a dalej to już coś doradzimy.
Denon CEOL N10 też nie i co z tego?

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Zdecydowanie nie.
PRO-JECT Debut Carbon Esprit SB
Rega Planar 2
U-Turn Audio Orbit Special
Denon dp‑450usb - ponoć głowica nie jest zbyt dobra, trudno utrzymać w czystości i nie jestem przekonany czy będę zgrywał na dysk - jak miałbym słuchać z dysku to po co gramofon

Wniosek dla mnie taki, że mój obecny sprzęt nie wykorzysta możliwości każdego gramofonu - np. Pro-Ject X1 (nagroda EISA - o ile mogę się nią kierować), stąd mój budżet na nowy - boję się kupować używany.
- Biogon
- Gramofon: składak