Ale pokrywę czy talerz ? Telarze nie chce na połysk.klin pisze:Da Ci pastę do polerowania i wosk to sobie wyszlifujesz i zabezpieczysz
Myszor's vintydżytsu czyli Sony PS-X60
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Re: Myszor's vintydżytsu czyli Sony PS-X60
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- klin
- Gramofon: Thorens 125 MK II
Do talerza pasta ale jak nie chcesz to nie
A do pokrywy papier ścierny do polerki na mokro w kilku gradacjach. Jest o tym temat. Po ścieranie jeszcze pasta i wosk. Jak wrócę to Ci mogę podrzucić potrzebne rzeczy.

A do pokrywy papier ścierny do polerki na mokro w kilku gradacjach. Jest o tym temat. Po ścieranie jeszcze pasta i wosk. Jak wrócę to Ci mogę podrzucić potrzebne rzeczy.
- Myszor
Polazłem do garażu i wygrzebałem takie cóś. Kurde, niezłe. Nawet nie pamiętam skąd to mam. Jedna ściereczka nawilżana jakimś świństwem śmierdzącym powoduje że talerz robi się czarny
Druga , sucha , ściera i się błyszczy.
Co do pokrywy to Klin biorę te twoje zabawki bo nic nie mam.

Druga , sucha , ściera i się błyszczy.

Co do pokrywy to Klin biorę te twoje zabawki bo nic nie mam.
- Reymont
Ta puszka... uwielbiam taki trącący myszką amerykański design przedmiotów użytkowych 

- Myszor
Kolego, nie jesteś samReymont pisze:Ta puszka... uwielbiam taki trącący myszką amerykański design przedmiotów użytkowych

Ale to czyściwo współczesne jest. Mega śmierdzą mi ręce mimo rękawiczek. Naftą jakąś.
- klin
Mój pacjent też przeżyłMyszor pisze: ↑29 gru 2016, 23:16Moje drogie parafianie, zostawię mini przewodnik dla potomności jakby kogo nurtowało
JAK SE ZROBIĆ ZAJEBISTE KABLE SYGNAŁOWE ZBALANSOWANE XLR
Drogą kupna wchodzimy w posiadanie wtyków męskich (z pisiorkami) Neutrik XLR oraz kabla Schulz SL2.
Kabel to gruby i solidny jest, srebro na miedzi, dwie wiązki w poważnym oplocie ekranowym. Się wie. Ahaja używa.
Nie boimy się go i z wdziękiem bękarta Boltona skórujemy kable na odcinku ok. 25mm.
Plecionkie rozplątujemy np. długopisem , połowę skręcamy (prawdziwi Polacy w prawo , a lewaki wiadomo) a połowę odcinamy razem z bawełną bo tyle nie potrzeba.
Kabelki sygnałowe skórujemy 4mm i wszystko ładnie zarabiamy kalafonio i cyno.
I tera tak:
- ekran przewlekamy przez oczko masy i lutujemy do 1
- hota (proponuję czerwony bo po pijaku łatwo się pomylić) lutujemy na 2
- colda na 3
Wewnętrzny korpus przycinamy lekko na zwężeniu bo nie wlezie bo kabel grubas. Skręcamy.
Zawiązujemy jakąś kokardę, że to prawy kanał opękaliśmy i lecimy z lewym.
Po drugiej stronie kable zarabiamy identiko tylko trochę dłuższe.
Teraz nogą odganiamy kota żeby nie pomagał.
Narychtowane wintydżytsu przewracamy na plecy. Ippon.
Lokalizujemy puszkie co do niej kable z ramienia idą i puszkie tą rozkręcamy.
Za pomocą pęsety i lutownicy pozbywamy się starych kabli. Tego plastikowego dynksa co trzyma kable przy obudowie nie wywalamy bo się przyda skórkowaniec.
Odssysamy cynę by ładne dziurki w płytce byli.
Od spodu wtykamy narychtowane nowe kable (można płytkie wykręcić by poręczniej było) w kolejności...R-kabel red na red itp.
Lutujemy.
Masy wtykamy w dwie dziurki co je Sony zostawiło wolne bo wiedziało, że Myszor przyjdzie. I lutujemy tam gdzie masa ramienia (czarna).
Kable upychamy w wycięciu obudowy i dociskamy tym dynksem obróconym o 180 stopni. Skręcamy. Modlimy się by zadziałało. Działa.
I po zawodach. Koszt 50pln i 3 godziny zabawy.
Efekt ? Kable nigdy nie wypadną, masy nie trza kręcić śrubką bo jej nie ma, scena szersza, powietrza więcej, kabli mniej, dynamika lekko poprawiona.
Ament.

Dodam tylko jedną rzecz do tej instrukcji. Ten plastikowy dynks co trzyma oryginalne kable w soniaczu, jak go potem montujemy z prowrotem, to montujemy go do góry nogami. W tej samej pozycji co był się nie mieści (nowe kable są sporo grubsze - w ogóle wcisnąć je w tą szparę nie jest łatwo) ale jak się go obróci to ładnie łapie kable od góry. Aż wstyd się przeyznać ale doszedłem do tego dopiero po 15 minutach gmerania i szukania jakichś "lepszych" dynksów w domu...
- Myszor
Ale ja ci mówiłem żeby właśnie go nie wywalać tylko okręcić i docisnąć. Pewno zapomniałeś przez to zamieszanie z nowym psem.
Teraz czekam na wrażenia soniczne rca vs xlr
Ps.Nawet jest to w opisie który zacytowałeś.
Teraz czekam na wrażenia soniczne rca vs xlr

Ps.Nawet jest to w opisie który zacytowałeś.
- klin
No faktycznie jest w tekście

Ja to nie wiem...może więcej powietrza? Chyba lepiej. Generalnie zadowolony jestem z samej wymiany i z tych wtyków xlr. Siedzą porządnie a i kable grube. Samo srebro chyba też trochę wnosi i jakoś tak przejrzyściej jakby...
Poza tym, skoro obaj z Krzysztofem mówicie, że ma być lepiej to ja się cieszę i jestem zadowolony!

- Myszor
No i możesz teraz grać na dwu wkładkach MM albo MC jednocześnie 

- Myszor
Minęły trzy lata więc czas żeby coś się zjebało.
Zapuszczam soniacza a tu zonk. Nie da się słuchać tak pływa. Mierzę RPM i wow&flutter powyżej 2%. Wczoraj grał git a dziś lipa. Talerza nie zdejmowałem. Sprawdziłem zasilanie. Jest git.
Pewnie będę grzebał w niedzielę. Napinki nie ma bo gra drugi gramofon więc luz.
Ustalam sobie co przejrzeć skoro już rozkręcę. Sugestie mile widziane.
- kołysze i na 33 i na 45 obrotów więc to raczej nie potencjometry regulacji prędkości nie ? Oba na raz by się nie zepsuły (rv201 i 202)
- zmierzę napięcie na głowicy , jak będzie złe to podreguluję głowicę, rozumiem że napięcie pojawia się przy założonym i kręcącym się talerzu ?
- co robią potki rv203-204-205-206 w sekcji silnika ? Jedne to gain a drugie offset. Mogą mieć związek?
- co jeszcze sprawdzić ?
Zapuszczam soniacza a tu zonk. Nie da się słuchać tak pływa. Mierzę RPM i wow&flutter powyżej 2%. Wczoraj grał git a dziś lipa. Talerza nie zdejmowałem. Sprawdziłem zasilanie. Jest git.
Pewnie będę grzebał w niedzielę. Napinki nie ma bo gra drugi gramofon więc luz.
Ustalam sobie co przejrzeć skoro już rozkręcę. Sugestie mile widziane.
- kołysze i na 33 i na 45 obrotów więc to raczej nie potencjometry regulacji prędkości nie ? Oba na raz by się nie zepsuły (rv201 i 202)
- zmierzę napięcie na głowicy , jak będzie złe to podreguluję głowicę, rozumiem że napięcie pojawia się przy założonym i kręcącym się talerzu ?
- co robią potki rv203-204-205-206 w sekcji silnika ? Jedne to gain a drugie offset. Mogą mieć związek?
- co jeszcze sprawdzić ?
- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
u mnie ostatnio niedomagał na 33, 45 szły OK. krótka wizyta u dr. Draganta, regulacja "czegoś" pod oscyloskopem i jest już w porządku. bałem się o głowicę, ale Łukasz orzekł, że przy walniętej latałoby na obu prędkościach... jak u Ciebie 

SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
- Pawelec
- Gramofon: Składak
Nie no..... w tych super Soniaczach
. To niemożliwe 

AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
- Myszor
Moźe być. Pożyczę jeszcze talerz od klina by sprawdzić czy moj sie nie rozmagnesował.
Coś jeszcze?
- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
ponoć rozładowany talerz to rzadkość... rekomenduję kontakt z dr. Dragantem 

SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV