Na warsztacie - B&O Beomaster 2200
-
- Gramofon: DUAL 455
Na warsztacie - B&O Beomaster 2200
Rozkopałem B&O 2200 stan AGONALNY
Odkręciłem pokrywę... Połamane jakieś kółko...Rdza, grzyby, owady i pająki po półtora kilo.... dalsza diagnoza straciła jakikolwiek sens... Pakuje "dziada" na złom co się będę szarpał.... ale popatrzyłem raz, drugi, wysączyłem zimnego Bronka, zaglądnołem w schemat i stwierdziłem że to można spróbować uratować.... po pierwsze, W końcówce darlingtony, para Tip141 + tip146... Po drugie, montaż na płycie głównej i płytki na złącza po trzecie... Sprawdzenie siebie nawet nie wlaczałem ...nie włączałem.... więc nawet nie wiem czy trafo pompuje, Teraz mam kilka mniejszych płytek które zawitają po kolei na stole celem przejrzenia i transplantacji organów jak trzeba będzie... ...
Końcówki i trafo zostają na przegląd reszta do szafy...
Odkręciłem pokrywę... Połamane jakieś kółko...Rdza, grzyby, owady i pająki po półtora kilo.... dalsza diagnoza straciła jakikolwiek sens... Pakuje "dziada" na złom co się będę szarpał.... ale popatrzyłem raz, drugi, wysączyłem zimnego Bronka, zaglądnołem w schemat i stwierdziłem że to można spróbować uratować.... po pierwsze, W końcówce darlingtony, para Tip141 + tip146... Po drugie, montaż na płycie głównej i płytki na złącza po trzecie... Sprawdzenie siebie nawet nie wlaczałem ...nie włączałem.... więc nawet nie wiem czy trafo pompuje, Teraz mam kilka mniejszych płytek które zawitają po kolei na stole celem przejrzenia i transplantacji organów jak trzeba będzie... ...
Końcówki i trafo zostają na przegląd reszta do szafy...
Too many tubes, too little time...
- BlackDevil
- Gramofon: S600
- chudy_b
Re: Na warsztacie - B&O Beomaster 2200
B&O to zawsze wyzwanie. Kupa niestandardowym rozwiązań. Dziwnych elementów nie do zdobycia. Działaj. Z przyjemnością obejrzę taką pracę.
-
- Gramofon: Kenwood KD 990
-
Po tej demolce, miałem nadzieję że trafo będzie padnięte, to bym odpuścił i wziął coś z gałkami... a tu masz, Trafo wydaje się być sprawne... Skoro tak... Ruda buda jedzie jutro do piaskowania, napisy się stracą ale pod nimi też jest korozją więc nie ma wyjścia....
-
- Gramofon: Dual 510
Ja bym te napisy wydrukował na folii i nalepił po pomalowaniu. Wiem że od oryginału daleko, ale zawsze coś.
Sony PS 3750, JVC Z1s, Sansui AU-417, T+A Criterion TMR 60
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
- mrcnoos
- Gramofon: Składak
Syko, na folii będzie ciężko uzyskać białe litery. Tego raczej nie będzie widać.
Może lepiej zeskanować i zrobić wydruk na białej naklejce?
Może lepiej zeskanować i zrobić wydruk na białej naklejce?
-
te opisy mam w planie jakoś przenieść na pomalowaną obudowę, naklejka, folia, może na pleksi w jakiejś "reklamie" zapytam ile wezmą... kosmetyka
1. Czy napięcie 35v? (preamp, barwa, tuning,) jest zabezpieczone układem (fault switch) w razie wystapienia składowej stałej na głośnikach, jak działa taki układ bez przekaźnika? pojawia się napięcie na bazie TR5 i co dalej? będę wdzięczny za krótkie wyjaśnienie.
2. Rola rezystora R5 1k/1W - zauważyłem na płytce że ten rezystor jest dość mocno wygrzany (ciemna płytka wkoło reza), wyprzedzając możliwe kłopoty, czy to może świadczyć o jakiś anomalich/zwarciach w układach zasilanych tą gałęzią?
1. Czy napięcie 35v? (preamp, barwa, tuning,) jest zabezpieczone układem (fault switch) w razie wystapienia składowej stałej na głośnikach, jak działa taki układ bez przekaźnika? pojawia się napięcie na bazie TR5 i co dalej? będę wdzięczny za krótkie wyjaśnienie.
2. Rola rezystora R5 1k/1W - zauważyłem na płytce że ten rezystor jest dość mocno wygrzany (ciemna płytka wkoło reza), wyprzedzając możliwe kłopoty, czy to może świadczyć o jakiś anomalich/zwarciach w układach zasilanych tą gałęzią?
-
Czy w razie składowej stałej zwierane są gałęzie zasilania w elemencie SBT1 co wywala bezpieczniki przed trafem?
-
Trans-formacja...
Kornik już jest... Druty do wora + Papier 200 Puszka srebrzanki pod ciśnieniem...
Kornik już jest... Druty do wora + Papier 200 Puszka srebrzanki pod ciśnieniem...
-
w między czasie ogarnołem test darlingtonów, z uwagi że są to połączone dwa trany w jednej budzie + elementy dodatkowe pomiary mogą być mylące w porównaniu do bipolara...
w tabeli spadek napięć [V] na złączach (TIP141, TIP146) pomierzyłem stare wyglądają ok... pomyłem gary... czas to poskładać i sprawdzić czy żarówa zgaśnie
w tabeli spadek napięć [V] na złączach (TIP141, TIP146) pomierzyłem stare wyglądają ok... pomyłem gary... czas to poskładać i sprawdzić czy żarówa zgaśnie
-
Roboty blacharsko-lakiernicze trwają w najlepsze... Piaskowanie dobra rzecz...
Podkład przetrę papierkiem i czarny mat...
Podkład przetrę papierkiem i czarny mat...
- chudy_b
O szpachli nie zapomnij. Jak to blacharka bez szpachli?
-
Ile pan dzwonisz za tego rzępa?
1500...
A radio ma?
Pewnie że Ma... Nawet gra... Niemiec płakał jak oddawał
P.s sprawdzałem czy nie bity
-
Tester półprzewodników, Trafił mi się cem dt-155, bardzo podobny do Atlasa dca 55.... A nawet chyba to samo....