Cześć!
Trudno mi sie zebrać, ale wciąż mam nadzieję, że w końcu ruszę... Tymczasem - "piję" do postów - mojego #31 (pytanie nr 1) i odpowiedzi Ahai #32:
- z odpowiedzi Krzysztofa wynika, że te kondensatory 2x 330u (na schemacie "330u x2" na płytce MM/MCHO) są opcjonalne (chociaż brak wokół nich "linii przerywanej" - ja się nie czepiam, ja próbuję zrozumieć i się upewnić

). Czy one na płytce rzeczywistej maja opis 470u? I czy dobrze rozumiem, że jeśli są one opcjonalne to mamy takie opcje:
- albo je wlutować
- albo ich nie lutować i dać zworkę (połączyć) ich "+"
- albo ich "+" połączyć kondensatorem (opis ze schematu) "0.1-1u opc."?
Jakie są plusy i minusy każdej z tych opcji? I czy opcjonalność jest "łączna", czyli jak już używamy opcjonalnego 4u7 to MUSIMY użyć też opcjonalnego "0.1-1u opc.", czy jest tutaj dowolność w wyborze opcji (czyli dowolne łączenie zdarzeń "4u7 wlutowany"/"4u7 zworka"/kondy2x330u/brak2x330u-zworka/kond 0.1-1u)? Trochę bełkocę, ale mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi...
Akcja dzieje się tutaj:
I pytania już niezwiązane z w/w postami - dodatkowe

:
- czy elementy przewlekane muszą być lutowane po obu stronach płytki? Czy złapanie lutu po jednej załatwia sprawę, bo otwory są metalizowane?
- czy wersja z DIP switchami na spodzie płytek oznacza, że DIP switche są zamontowane "nad ich rezystorami SMD"?
- opcjonalność ZOBEL+kondensator - ktoś może wyjaśnić co to daje?
Miłego wieczoru