Zakupy płytowe (temat ogólny)

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

patrykut pisze:To znaczy gościu ma jakąś swoją skalę, i niby G- jest u niego obok NM.
Hahah to by była wesoła skala :)

Nie doczytałem w opisie aukcji że "płyty są oceniane wizualnie", czyli że nie odsłuchuje ich, a tak to "se można" oceniać stan ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
patrykut

Post autor: patrykut »

Dostałem oczywiście info, że słychać lekkie trzaski, oczywiście nie na całej płycie, nie przeskakuje. Cena jest i tak mocno wynegocjowana, a z tego co widziałem to nie schodzą one po 20-30 zł.
"Moja idea nagrywania, to próba uchwycenia żywego brzmienia w studiu, nastroju całej chwili i przekazanie tego innym... Należy uchwycić jak najwięcej brzmienia charakterystycznego dla danego pomieszczenia. To jest podstawa." - Jimmy Page
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

patrykut pisze:Dostałem oczywiście info, że słychać lekkie trzaski, oczywiście nie na całej płycie, nie przeskakuje.
Hmm... czyli jednak odsłuchuje, ale na cwaniaka "ubezpiecza się" przed oskarżeniami od kupujących poprzez właśnie taki napis, że ocenia stan tylko poprzez gapienie się :)
patrykut pisze:Cena jest i tak mocno wynegocjowana, a z tego co widziałem to nie schodzą one po 20-30 zł.
No i brawo, nic tylko się cieszyć :)
Wsparcie finansowe forum
Darek

Re: Czy to dobry interes?

Post autor: Darek »

patrykut pisze:Witam.

Zakupiłem płytkę z tej aukcji: http://allegro.pl/led-zeppelin-ii-the-l ... 34682.html za 70 zł, jedynie okładka jest jak jest, ale sama płytka jest w near mint z minusem. Czy zrobiłem dobry interes? Z tego co widzę jest to pierwsze wydanie brytyjskie, które schodzi dosyć drogo.
Kupiles ta plytke za 70zl a pokazuje ze nie zostala sprzedana :?: Moze cos zle zrozunialem.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Darek pisze:Kupiles ta plytke za 70zl a pokazuje ze nie zostala sprzedana :?: Moze cos zle zrozunialem.
Dogadali się poza allegro i sprzedawca zdjął aukcję, tak więc nie było licytacji.
Wsparcie finansowe forum
Darek

Wojtek pisze: tak więc nie było licytacji
a tak to rozumiem. Jesli chodzi o ta plytke to w z tym labelem byla w miare dobra cena. Obecnie LZ poszedl do gory jakies 20-30% jak rok temu
Awatar użytkownika
patrykut

Re: Zakupy płytowe (temat ogólny)

Post autor: patrykut »

Mam okazję kupić koncertowe 2LP Zeppelinów "The song remains the same" wydania Swan Song SS 2-201 USA za 45 zł. Opłaca się? Stan płyt EX, okładki VG+, książeczka w idealnym stanie.
"Moja idea nagrywania, to próba uchwycenia żywego brzmienia w studiu, nastroju całej chwili i przekazanie tego innym... Należy uchwycić jak najwięcej brzmienia charakterystycznego dla danego pomieszczenia. To jest podstawa." - Jimmy Page
Awatar użytkownika
kaZ

Post autor: kaZ »

Myślę ,że dobra cena , jeśli płyty są naprawdę EX.
Nie wiem co na to inni...
"Bardzo lubię piosenki,
i różne inne dźwięki
szczególnie jak mnie co wzruszy
rzuca mnie się na uszy "
Awatar użytkownika
Robert007Lenert
Kontakt:

Post autor: Robert007Lenert »

Cena bdb nie ma sie co zastanawiac!
Darek

patrykut pisze:Mam okazję kupić koncertowe 2LP Zeppelinów "The song remains the same" wydania Swan Song SS 2-201 USA za 45 zł. Opłaca się? Stan płyt EX, okładki VG+, książeczka w idealnym stanie.
Cena dobra, jesli jest zeczywiscie EX to brac
Awatar użytkownika
negate
Kontakt:

Zagadki i łamigłówki dot. płyt winylowych

Post autor: negate »

pojadę może trochę offtopic, ale chciałem się poduczyć z obi. chcę kupić płytę, tłoczenie japońskie, wygrzebałem na ebayu kilka opcji. i widzę kilka ofert, nr katalogowy ten sam, a różne obi (boczne i górne). cena podobna. ocb? nie chciałbym się załadować w jakiś repress czy wydanie gorsze jakościowo pod jakimkolwiek względem.

przykład
http://www.ebay.com/itm/HERBIE-HANCOCK- ... 564c258fb6
http://www.ebay.com/itm/HERBIE-HANCOCK- ... 58857d48a3

dzięki, pozdrawiam
Awatar użytkownika
Winters

Zagadki i łamigłówki dot. płyt winylowych

Post autor: Winters »

Różne wydania, jedno pewnie wcześniejsze - podejrzewam drugą aukcje - drugie późniejsze.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

negate pisze:pojadę może trochę offtopic
To żeś się wbił w zagadki jak Filip z konopi... bezmyślnie po prostu.
negate pisze:nr katalogowy ten sam, a różne obi (boczne i górne). cena podobna. ocb?
Są to różne japońskie wydania tej płyty. Nic poza tym.
Nikt nie powiedział, że każde wydanie musi mieć swój unikatowy numer katalogowy ;)
negate pisze:nie chciałbym się załadować w jakiś repress czy wydanie gorsze jakościowo pod jakimkolwiek względem.
A to ówczesne repressy są takie złe? :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
negate
Kontakt:

Post autor: negate »

Wojtek pisze:
negate pisze:pojadę może trochę offtopic
To żeś się wbił w zagadki jak Filip z konopi... bezmyślnie po prostu.
Dla mnie te obi, to zagadka. I uważam, drogi Wojtku, że subiektywne nietrafienie w wątek, nie jest powodem, byś od razu był niegrzeczny.
Wojtek pisze:
negate pisze:nie chciałbym się załadować w jakiś repress czy wydanie gorsze jakościowo pod jakimkolwiek względem.
A to ówczesne repressy są takie złe? :)
Jak ówczesny to spoko, gorzej jesli to album z 1983 r., ale wydany np. 2012 i ani słowa o tym nie znajdziesz na albumie.

cheers
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

negate pisze:Dla mnie te obi, to zagadka. I uważam, drogi Wojtku, że subiektywne nietrafienie w wątek, nie jest powodem, byś od razu był niegrzeczny.
Sory negate, ale w moich oczach zasłużyłeś sobie.
Wątek z zagadkami, a doradztwo zakupowe na zasadzie "czemu te płyty mają ten sam numer katalogowy?" akurat nie stoją w parze...
negate pisze:ale wydany np. 2012 i ani słowa o tym nie znajdziesz na albumie.
To musiałby być pirat, w dodatku japoński, a takowego raczej nie ma (jeśli chodzi o ten album).
Na większości współczesnych reedycji są jednak ślady tego, że coś jest nowe, a nie stare :)

Próbowałem zbadać ten temat, ale nie udało mi się dojść do jakiejś konkretnej informacji które z tych wydań jest wcześniejsze.
Możliwe że odpowiedź ukryta jest w OBI (np. na odwrocie), ale o ile płyty z OBI u góry łatwiej znaleźć tak płyty z dużym niebieskim OBI z boku są rzadsze. Label, okładkę i wkładkę mają raczej tą samą. Płyty pewnie też z tego samego mastera tłoczone :)
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ