Egzotyczne wydania z różnych stron świata

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tyrystor
Gramofon: SL-1410mk2

Post autor: Tyrystor »

Jeśli ktoś ma płytę wydana w Burundi, to w tym temacie może się tym wszem i wobec pochwalić. :) ;) A tak serio - dla mnie wszystkie wydania niebrytyjskie, nieniemieckie, nieholenderskie, nieamerykańskie, niekanadyjskie, niejapońskie i niedemoludowe już są w jakiś sposób ciekawe, egzotyczne i warte pokazania.
Staram się zdobyć choć po jednym egzemplarzu z każdego interesującego mnie kraju, choćby po to, by się przed sobą samym chełpić - O, mam coś z Oceanii. ;) Rzecz jasna do słuchania mam głównie wydania brytyjskie, amerykańskie i japońskie, te ,,dziwne" to głównie mniej lubiane przeze mnie (jeśli chodzi o muzykę) płyty, służące do oglądania. :)

Poniżej najbardziej ,,egzotyczne" pozycje z mojej półki, na razie dużo tego nie ma, ale mam na oku trochę Skandynawów i Latynosów.

Albumem, który przebył najdłuższą drogę od tłoczni na talerz mojego gramofonu jest bez wątpienia nowozelandzkie wydanie Obscured by Clouds Floydów. Wygląda toto tak:
255t89g.jpg
c64ur9.jpg
To różowe jest nadrukowane, a nie przyklejone. BTW, płyta brzmi dobrze, jedynym mankamentem jest okładka - cieniutka. ;)

Zupełnie niedawno sprawiłem sobie portugalskie wydanie Tales of Mystery and Imagination APP, które wygląda tak:
aceqva.jpg
qs5s9x.jpg
Gra nieźle (inna sprawa, że ten album w dobrym wydaniu brzmi rewelacyjnie, a nie tylko nieźle), za to także ma cienką, giętką i pomiętą okładkę. :) Fajnie czyta się napisy po portugalsku, wcale tak bardzo nie przypomina to hiszpańskiego. Aha, bookletu brak, to zwykły gate-fold, niestety. Ale nie narzekam, kupiłem to za 10 złotych. ;)

Zachęcam do pokazania posiadanych ,,rodzynków'' :) Mile widziane opisy i zdjęcia. ;)
Zestaw L1: Technics SL-1410mk2 + Shure M95HE + Denon PMA-777 + Telefunken TLX
Zestaw L2: Aiwa AD-F810 + Nakamichi OMS-2E + JVC AX-555 + Canton GLE40
eenneell

Post autor: eenneell »

Ja mam chyba greckiego Sgt Pieprza, ale to muszę sprawdzić ;)
Awatar użytkownika
Kusma

Post autor: Kusma »

Mam w swojej malej kolekcji indyjskie wydanie: SADE Stronger than pride
http://www.discogs.com/Sade-Stronger-Th ... se/3248759
Nie różni się niczym od wydania UK za wyjątkiem napisu "made in india - bombay"

Cechuje je bardzo wysoka jakośc wykonania, i piękne brzmienie.
To jedyna płyta made in india, jaką widziałem na oczy, więc prosiłbym tych bardziej obytych o informację czy wszystkie plyty indyjskie mają taką jakośc wykonania?
Bom ciekaw :D
Nie bulwersuj się tak forumowiczu... to tylko moja subiektywna opinia :D
Darek

Post autor: Darek »

Dzisiaj dolecialy egzotyczne plyty z RPA :D
George Harrison - George Harrison
Dark Horse Records
U2 - October
Island Records
ABBA - Voulez-Vous
Sunshine
Elvis Presley - Rock Is Back
RCA
Paul Simon - Graceland
WB
The Beatles - 20 Greatest Hits
Parlophone / EMI
Queen - Live - Plyta posiada zupelnie inna okladke. Plyta z ta okladka byla wydana jedynie w RPA (ale jeszcze musze to dokladnie sprawdzic )
EMI
Queen-Queen-Live-219587.jpg
2LP - Depeche Mode - 101
MUTE / der (The David Gresham Records )

Zdjecia i dokladniejsze opisy ( jak rozpoznawac plyty RPA ) podesle jutro

jest tam cos jeszcze z Grecji, Portugalii, Izraela i Chin
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Kusma pisze:To jedyna płyta made in india, jaką widziałem na oczy, więc prosiłbym tych bardziej obytych o informację czy wszystkie plyty indyjskie mają taką jakośc wykonania?
Bom ciekaw :D
Niestety, moje doświadczenia z płytami indyjskimi tego nie poświadczają :) Jakość na poziomie Niemców i niżej.

Kiedyś miałem indyjskie "Band of Gypsys", ale sprzedałem.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Tyrystor
Gramofon: SL-1410mk2

Post autor: Tyrystor »

Dzisiaj dolecialy egzotyczne plyty z RPA
Płyty tylko dla Białych. ;) A serio - zaiste egzotyczne, na allegro jeszcze takich nie uświadczyłem. :)
Jak z jakością? Porządnie wykonane, co najmniej tak, jak niemieckie?
Zestaw L1: Technics SL-1410mk2 + Shure M95HE + Denon PMA-777 + Telefunken TLX
Zestaw L2: Aiwa AD-F810 + Nakamichi OMS-2E + JVC AX-555 + Canton GLE40
Darek

Tyrystor pisze:A serio - zaiste egzotyczne, na allegro jeszcze takich nie uświadczyłem.
Jak z jakością? Porządnie wykonane, co najmniej tak, jak niemieckie?
Na Allegro raczej ciezko bedzie cos takiego zobaczyc, a na ebay trafiaja sie tylko casami. Z jakoscia bywa roznie. Plyty sa raczej troche podniszczone, EX jak sie trafi to jest rewelacja. Raczej sa w kondycji G/G+/VG/VG+. Plyty te sa raczej dla kolekcjonerow, ze pomimo jakosci warto cos takiego miec w kolekcji. Niektore plyty mam baaardzo zniszczone lecz nawet nie mysle aby sie ich pozbyc ;)
Jakosc dzwieku mozna porownac do Kanady lub Holendra ale sa tez takie ze graja jak Bulgarskie :lol: No i ceny nie naleza do najnizszych. Raczej do srednio wysokich. Za plyte w kondycji G+/VG/VG+ trzeba wydac od 30-40£ i wiecej.

Na plytach bardzo czesto brak jest informacji ze to wydanie South Africa, czesciej trafia sie napis Johannesburg. Najlatwiej je rozpoznac po malych drukach (znaczkach) na okladkach np.
artone press
Interpack
TUSK Co(PTY) Ltd.
Artone
No i oczywiscie numery

Umieszcane sa one w dolnym prawym/lewym rogu okladki

Kilka zdjec
DSCF1434.JPG
DSCF1428.JPG
DSCF1427.JPG
DSCF1423.JPG
DSCF1425.JPG
DSCF1421.JPG
DSCF1420.JPG
DSCF1419.JPG
DSCF1418.JPG
DSCF1415.JPG
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

Mam kilkadziesiąt płyt indyjskich, głównie tych oficjalnie importowanych do PRL, w łapkach miałem kolejne kilkanaście.
Co do jakości, to o płytach z lat 60 nie mogę powiedzieć złego słowa, mam monofoniczne płyty The Beatles, Louisa Armstronga, The Yardbirds, czy Cliffa Richarda i Driftersów i nie mogę powiedzieć o nich złego słowa.
Natomiast w latach 70 mamy spory rozrzut, od rewelacyjnego tłoczenia Dark Side Floydów,, aż po świczczące i przesterowane Let It Be Beatli, ale w sumie wielkiej tragedii też nie ma.
Obrazek
Darek

Dzisiaj mi wpadlo Porugalskie tloczenie Mike Oldfield - Tubular Bells, ale jeszcze niesluchalem. Jutro napisze jak gra, a wyglada bardzo ladnie. Ma inny label Virgin ( strona A zielony z czerwonyl paskiem, strona B czerwony z zielonym paskiem ) i numer ma inny VV-33.021V, wydana w 1979r. na odwrocie okladki pokazany jest maly czarno/bialy orginalny label
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Nie przesadzajmy z egzotycznością, wydania portugalskie, greckie, hiszpańskie czy kanadyjskie są dość często spotykane.
Z krajów europy dużo rzadsze są : Austria, Belgia, Finlandia, Norwegia, Irlandia, czy niepodległa Chorwacja.
P.S.
Mógłby ktoś podpowiedzieć jak dodać załącznik do postu?
Obrazek
Awatar użytkownika
kaZ

Re: Egzotyczne wydania z różnych stron świata

Post autor: kaZ »

vinylpiotrek pisze:Nie przesadzajmy z egzotycznością, wydania portugalskie, greckie, hiszpańskie czy kanadyjskie są dość często spotykane.
Z krajów europy dużo rzadsze są : Austria, Belgia, Finlandia, Norwegia, Irlandia, czy niepodległa Chorwacja.
P.S.
Mógłby ktoś podpowiedzieć jak dodać załącznik do postu?

Mam Head Hunters made in Izrael. To chyba tyle z "egzotyki"

Co do załącznika to pod wiadomością na dole po lewo masz "odpowiedz".Klikasz i otworzy sie tam " dodaj załącznik".
"Bardzo lubię piosenki,
i różne inne dźwięki
szczególnie jak mnie co wzruszy
rzuca mnie się na uszy "
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

vinylpiotrek pisze:Nie przesadzajmy z egzotycznością, wydania portugalskie, greckie, hiszpańskie czy kanadyjskie są dość często spotykane.
Trzeba sobie zdawać z tego sprawę, że tego typu kwestia są bardzo subiektywne :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Re: Egzotyczne wydania z różnych stron świata

@ kaZ
Dzięki!
DSC02731.JPG
Indyjska płyta z indyjskiego szelaku.
DSC02731.JPG
Argentyński MJQ, brzmi pęknie.
Załączniki
DSC02749.JPG
Obrazek
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

vinylpiotrek pisze:Indyjska płyta z indyjskiego szelaku.
Swoją drogą to większość (jak nie cały) szelak szedł w tamtych czasach właśnie z tego rejonu świata ;)
Wsparcie finansowe forum
eenneell

Post autor: eenneell »

vinylpiotrek pisze: Indyjska płyta z indyjskiego szelaku.
i do tego "nówka nieśmigana" (tak wegląda) ;)
ODPOWIEDZ