Falujące ramię/ problem z płytą?

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
everlastian

Falujące ramię/ problem z płytą?

Post autor: everlastian »

Cześć,
mam problem z nową płytą. Na jednej stronie ramię faluje i zniekształca dźwięk. Płyta jest prosta zwłaszcza, że na drugiej stronie nie ma problemu. Teraz pytanie, czy problem jest z płytą (zwrócić/wymienić), czy z konfiguracją ramienia? Na żadnej innej płycie takie objawy nie występują.

https://www.youtube.com/watch?v=DPYeCxfsnuM
https://www.youtube.com/watch?v=q2iCDmXrbrM

dzięki za pomoc
wojtekf

Re: Falujące ramię/ problem z płytą?

Post autor: wojtekf »

Zawsze może być źle wytłoczona „w poziomie” i wtedy buja wkładkę na boki...
The story so far:
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.

― Douglas Adams, The Restaurant at the End of the Universe
syko
Gramofon: Dual 510

Post autor: syko »

Cześć. Ewidentnie problem z przesunięciem tłoczenia na tej stronie. To na prawdę słychać?
Dual 510, Shure M95G-LM, Sansui AU-417, Philips 22RH427
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
everlastian

Niestety, im bliżej końca tym gorzej. Ostatni kawałek jest już niesłuchalny :/
syko

Obejrzałem film i faktycznie dość mocno faluje co teoretycznie wpływa na śledzenie rowka przez igłę. U mnie większość płyt ma lekkie przesunięcie i nigdy nie rozkminiałem tego na czynniki pierwsze.
Oddaj płytę do sklepu albo zamień na inną, tylko czy to nie jest wada całego nakładu?
everlastian

Heh... właśnie ciekawe czy nakład nie jest walnięty, ale szukałem w necie i nikt nie narzekał. Na dodatek to pierwsze płyta, która sobie z Wielkiej Brytanii zamówiłem, więc nie tak łatwo ze zwrotem :(
Awatar użytkownika
zelazny

Post autor: zelazny »

Gdzie ją zamówiłeś?
everlastian

Oficjalny sklep (https://bloodredshoes.tmstor.es), napisałem maila, że coś nie halo z płytą. Zobaczymy jak zareagują.
syko

To że płyta ma wadę to jest oczywiste, ale nie mogę się oprzeć z zapytaniem czy masz prawidłowo ustawioną wkładkę? :roll:
Mam kilka płyt z przesuniętym tłoczeniem i nie usłyszałem ewidentnego pogorszenia dźwięku, no chyba że posiadam słaby sprzęt i ucho.
everlastian

Na tym też polegała cześć pytania. Bo mam prawie 100 winyli, w różnym stanie i z żadnym problemu nie ma, dźwięk jest tip top. A tylko z tym jednym i to na jednej stronie. Więc nie chciałem gmerać z kalibrowanien pod tę jedną płytę. Chyba, że na prawdę mogłoby to pomóc?
tristan86
Gramofon: Pioneer PL-112D

Post autor: tristan86 »

everlastian pisze:
25 paź 2019, 11:45
jednym i to na jednej stronie.
Przerabiałem temat. Zawsze jest problem z partią - nigdy nie dotyczy pojedynczej sztuki. Na 99% procent nowy egzemplarz będzie centrował jak ten. Masz dwa rozwiązania - zwracasz i oddają Ci kasę, lub powiększasz otwór na szpindel (idąc w odpowiednią stronę) i zaznaczasz jakimś markerem na obydwu stronach punkty styku ze szpindlem, na których nie buja ramieniem. Ja tak zrobiłem z wydaniem Columbia - Ella and Louis. Działa dobrze, tylko czasem trzeba raz czy 2 poprawić ułożenie płyty przed odtworzeniem.
Pioneer PL-112D + AT VM-95ML | Denon PMA 880R po tuningu | Denon DCD 1460 po tuningu | Pylon Audio Pearl 27 | Sennheiser HD 280 Pro
wojtekf

Kwestia wkładki i ramienia. Na jednej konfiguracji będzie słychać, na innej nie... Mam jeden egzemplarz z niecentryczną jedną stroną – na tyle rzadka płyta, że zaryzykowałem. Sprzedawca ostrzegał, że u niego słychać, u mnie problemu nie zaobserwowano (wkładki z niską podatnością, może dlatego).
The story so far:
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.

tristan86

wojtekf pisze:
25 paź 2019, 12:02
(wkładki z niską podatnością, może dlatego
Podatność nie ma znaczenia. tzn może mieć, ale znikomą w kontekście zmian kąta śledzenia. Chodzi o zwyczajną modulację dźwięku z uwagi na zmianę prędkości liniowej. 1 mm przesunięcia daje w sumie 2 mm różnicy w czasie pełnego obrotu. Ten dystans generuje przesunięcie pitch w granicach 1-1,5% (wow). Więc standard HiFi bierze w łeb:)
Pioneer PL-112D + AT VM-95ML | Denon PMA 880R po tuningu | Denon DCD 1460 po tuningu | Pylon Audio Pearl 27 | Sennheiser HD 280 Pro
wojtekf

tristan86 pisze:
25 paź 2019, 12:17
wojtekf pisze:
25 paź 2019, 12:02
(wkładki z niską podatnością, może dlatego
Podatność nie ma znaczenia. tzn może mieć, ale znikomą w kontekście zmian kąta śledzenia. Chodzi o zwyczajną modulację dźwięku z uwagi na zmianę prędkości liniowej. 1 mm przesunięcia daje w sumie 2 mm różnicy w czasie pełnego obrotu. Ten dystans generuje przesunięcie pitch w granicach 1-1,5% (wow). Więc standard HiFi bierze w łeb:)
Czyli bez ręcznego wycentrowania nie pozbędziemy się zmian w kącie śledzenia.
The story so far:

tristan86

wojtekf pisze:
25 paź 2019, 12:22
bez ręcznego wycentrowania nie pozbędziemy się zmian w kącie śledzenia
Ani w kwestii kąta śledzenia, ani w kwestii zmiany prędkości liniowej, która generuje najwięcej zniekształceń. Pozostaje tylko własna obróbka materiału:)

Niestety, dzisiejsze, nowe winyle są mocno podejrzanej jakości. Kiedyś dość mocno zwracałem uwagę na to, czy płyta jest prosta, czy krzywa, czy dobrze wycentrowana. Kończyło się to tak, że 2 na 5 zakupionych płyt reklamowałem. Teraz wychodzę z założenia, że jak nie słychać jakichś syfów to nie reklamuję. Pewnie, gdybym miał droższą wkładkę to bym podchodził bardziej restrykcyjnie - w trosce o igłę.

Swoją drogą zastanawiam się, czy siły boczne działające zarówno na igłę, jak i rowek, w przypadku krzywych tłoczeń są jakieś istotne i wpływają na szybsze zużycie.
ODPOWIEDZ