Wypaśny komputer
- blispx
Wypaśny komputer
Właśnie wymieniłem swoją super wypaśną płytę główną Asus coś tam która kosztowała kiedyś kupę hajsu , ale ostatnim czasie zaczęła świrować i walić BSOD , na HP ProDesk 600, przełożyłem klamoty, jednak co mobo markowe to markowe jest dobrze nawet wykastrowany Bios bez UEFI mi nie przeszkadza
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
- Taihenwarui
- Gramofon: Thorens TD 150 MK2
- zelazny
Re: Wypaśny komputer
ASUS to taki hiend jeżeli chodzi o płyty główne.
W płytach różnych producentów czasem coś pada.
BTW w temacie jest wypaśny... Co z pozostałymi komponentami?
W płytach różnych producentów czasem coś pada.

BTW w temacie jest wypaśny... Co z pozostałymi komponentami?
- blispx
Asus to zło i szatan, wsparcie kończą po 2 latach do tego doznał jakiejś dziwnej awarii i raz na ~20 startów świeci czerwona dioda i wali błędy już na poziomie BIOS nie miałem czasu zgłębić tematu.. bo to była loteria raz mi system się długo uruchamiał, raz przestrzeni LVM nie widział etc
wypaśny jak dla mnie HP ProDesk G1 SFF przełożyłem sobie tam do niego i5-4670K, 16GB DDR3, SSD, kartę graficzną dokupiłem low profile GTX1050 żeby działało HEVC w 4K choćby z YT i było dekodowanie przez GPU- taka trochę głupotka nadwymiarowa ale mniej TDP... no i zmieściłem się na zasilaczu 320W
nigdy więcej składaków choć ten HP to też taki składak w 50% ale mobo jest firmowe ze wsparciem min. 4 lata , wypust 2013 i do 2017 miał aktualizowany BIOS a w Asus 2 lata minie i fuck'a pokazują, BIOS generalnie stabilny jak skała i czytelny bez zbędnych wodotrysków oczojebnych znanych z chińskich wypustów
wypaśny jak dla mnie HP ProDesk G1 SFF przełożyłem sobie tam do niego i5-4670K, 16GB DDR3, SSD, kartę graficzną dokupiłem low profile GTX1050 żeby działało HEVC w 4K choćby z YT i było dekodowanie przez GPU- taka trochę głupotka nadwymiarowa ale mniej TDP... no i zmieściłem się na zasilaczu 320W
nigdy więcej składaków choć ten HP to też taki składak w 50% ale mobo jest firmowe ze wsparciem min. 4 lata , wypust 2013 i do 2017 miał aktualizowany BIOS a w Asus 2 lata minie i fuck'a pokazują, BIOS generalnie stabilny jak skała i czytelny bez zbędnych wodotrysków oczojebnych znanych z chińskich wypustów
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- Taihenwarui
uff.. ok, ok, juz myslalem, ze AMD tam wsadziles
trzeba bylo nie restartowac i nie wylaczac
moj stary Asus P5K-E z Q9650 chodzil jakies 10 lat non stop.
od 5 lat komp stal za szafa i jakis miesiac temu wystawilem go na ulice, zabral jakis hiszpan, szukal czegos na serwer( wtf?) , dal mi znac ostatnio , ze wszystko pieknie poszlo
trzeba bylo nie restartowac i nie wylaczac

od 5 lat komp stal za szafa i jakis miesiac temu wystawilem go na ulice, zabral jakis hiszpan, szukal czegos na serwer( wtf?) , dal mi znac ostatnio , ze wszystko pieknie poszlo

- blispx
moje to było Z87I-PRO
na serwera to u mnie w robocie się trochę szajsu od Supermicro wala, kiedyś miałem ich za poważna firmę ale to także ścierwo, sam fakt iż jeden model musieliśmy do nich odsyłać bo nie chciał współpracować Xeon jakiś wyższy model ale ta sama generacja, okazało się że wysyłali po dystrybutorach pierwsze rev które miały ten błąd, ale IPMI ma nawet fajne i przydatne
na serwera to u mnie w robocie się trochę szajsu od Supermicro wala, kiedyś miałem ich za poważna firmę ale to także ścierwo, sam fakt iż jeden model musieliśmy do nich odsyłać bo nie chciał współpracować Xeon jakiś wyższy model ale ta sama generacja, okazało się że wysyłali po dystrybutorach pierwsze rev które miały ten błąd, ale IPMI ma nawet fajne i przydatne
- Taihenwarui
ehh..z hardware-em troche juz na bakier jestem, od lat siedze w chmurze i na virtualach
a od czasu jak MS poszedl w 'open source' i 'cross platform' (.net core, vs code) moglbym pracowac nawet na IPadzie (zarcik)
a od czasu jak MS poszedl w 'open source' i 'cross platform' (.net core, vs code) moglbym pracowac nawet na IPadzie (zarcik)

Ostatnio zmieniony 04 paź 2019, 21:22 przez Taihenwarui, łącznie zmieniany 2 razy.
- RadTang
- Gramofon: Technics SL-D303
- Kontakt:
- blispx
kolokacja kosztuje nikt nie da wirtualki za darmo, ja to mam w serwerowni tam gdzie pracuję, czasami zechce mi się jakiś API przetestować, tu postawić bazę danych czy inne to sobie to tam wykonuję, i tak w serwerowni huczy bziuczy i nikomu to różnicy nie robi co ja tam robię i trzymam bo mocy obliczeniowej jest aż nadto a jak prundu zbraknie to pojedzie na agregatach 
co do chmury o ile chodzi o te darmowe od Google AWS czy innych Azure to jeżeli komuś nie zależy na prywatności i brakiem ograniczeń to polecam
a tak wracając do desktopów to polecam tego HP dałem za mobo tylko 99zeta

co do chmury o ile chodzi o te darmowe od Google AWS czy innych Azure to jeżeli komuś nie zależy na prywatności i brakiem ograniczeń to polecam
a tak wracając do desktopów to polecam tego HP dałem za mobo tylko 99zeta
- RadTang
- Kontakt:
- blispx
pierwsze słyszę o tym że ktokolwiek udostępnia kolokację za darmo
może mylisz to z software typu hypervisor? jeżeli tak to 2 odrębne tematy...
może mylisz to z software typu hypervisor? jeżeli tak to 2 odrębne tematy...
- RadTang
- Kontakt:
Może.. ja się nie znam. Nie jestem informatykiem. Miałem na myśli programy typu VMWare Player. 

-
- blispx
wirtualizacja na desktop nie ma większego sensu nie idzie sensownie podzielić zasobów na VM'ki
w firmie mam na Proxmox ze 4 maszyny wirtualne + 1 moja, maszyna ogólnie nie jest jakaś mocna jak na dzisiejsze czasy 2x Xeon 5generacji, 32GB ramu, 4x SSD w Raid 1+0, sieciówki 10gbit, ale daje radę i przegoni nie jeden desktop
w firmie mam na Proxmox ze 4 maszyny wirtualne + 1 moja, maszyna ogólnie nie jest jakaś mocna jak na dzisiejsze czasy 2x Xeon 5generacji, 32GB ramu, 4x SSD w Raid 1+0, sieciówki 10gbit, ale daje radę i przegoni nie jeden desktop