Wypaśny komputer

Awatar użytkownika
blispx
Posty: 3524
Rejestracja: 26 paź 2014, 22:32

Wypaśny komputer

Post autor: blispx » 01 paź 2019, 21:36

Właśnie wymieniłem swoją super wypaśną płytę główną Asus coś tam która kosztowała kiedyś kupę hajsu , ale ostatnim czasie zaczęła świrować i walić BSOD , na HP ProDesk 600, przełożyłem klamoty, jednak co mobo markowe to markowe jest dobrze nawet wykastrowany Bios bez UEFI mi nie przeszkadza
"First press fajny jest" Paulo Coelho

Sprzedam: Lar LPS-1, Yamaha AS-300, Monitor Audio Bronze BX2, standy
PS3, RBSXT, RTX2060+GTX760, 3xHD 2TB

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 34493
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wypaśny komputer

Post autor: Wojtek » 01 paź 2019, 22:00

OK...
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

Awatar użytkownika
Taihenwarui
Posty: 1007
Rejestracja: 30 sty 2017, 16:25
Gramofon: Thorens TD 150 MK2
Lokalizacja: JuKej

Re: Wypaśny komputer

Post autor: Taihenwarui » 04 paź 2019, 16:49

jaka konfiguracja?
ze niby Asus gorszy od HP?

Awatar użytkownika
zelazny
Posty: 2960
Rejestracja: 16 sie 2011, 21:00
Gramofon: Luxman PD-171A
Lokalizacja: Anglia

Re: Wypaśny komputer

Post autor: zelazny » 04 paź 2019, 16:59

ASUS to taki hiend jeżeli chodzi o płyty główne.
W płytach różnych producentów czasem coś pada. ;)


BTW w temacie jest wypaśny... Co z pozostałymi komponentami?
"swe ręce, myślami błądzę
mam już w ręku i płonę
po miłość do czerni
po miłość do dźwięku
po miłość do ciebie
to tak jak spaść w czeluści winylowego rowka
to tak jak unieść się w okowach winylowego dźwięku
słucham i słucham, nie doznając lęku"

Awatar użytkownika
blispx
Posty: 3524
Rejestracja: 26 paź 2014, 22:32

Re: Wypaśny komputer

Post autor: blispx » 04 paź 2019, 19:38

Asus to zło i szatan, wsparcie kończą po 2 latach do tego doznał jakiejś dziwnej awarii i raz na ~20 startów świeci czerwona dioda i wali błędy już na poziomie BIOS nie miałem czasu zgłębić tematu.. bo to była loteria raz mi system się długo uruchamiał, raz przestrzeni LVM nie widział etc

wypaśny jak dla mnie HP ProDesk G1 SFF przełożyłem sobie tam do niego i5-4670K, 16GB DDR3, SSD, kartę graficzną dokupiłem low profile GTX1050 żeby działało HEVC w 4K choćby z YT i było dekodowanie przez GPU- taka trochę głupotka nadwymiarowa ale mniej TDP... no i zmieściłem się na zasilaczu 320W

nigdy więcej składaków choć ten HP to też taki składak w 50% ale mobo jest firmowe ze wsparciem min. 4 lata , wypust 2013 i do 2017 miał aktualizowany BIOS a w Asus 2 lata minie i fuck'a pokazują, BIOS generalnie stabilny jak skała i czytelny bez zbędnych wodotrysków oczojebnych znanych z chińskich wypustów
"First press fajny jest" Paulo Coelho

Sprzedam: Lar LPS-1, Yamaha AS-300, Monitor Audio Bronze BX2, standy
PS3, RBSXT, RTX2060+GTX760, 3xHD 2TB

Awatar użytkownika
Taihenwarui
Posty: 1007
Rejestracja: 30 sty 2017, 16:25
Gramofon: Thorens TD 150 MK2
Lokalizacja: JuKej

Re: Wypaśny komputer

Post autor: Taihenwarui » 04 paź 2019, 19:58

uff.. ok, ok, juz myslalem, ze AMD tam wsadziles
trzeba bylo nie restartowac i nie wylaczac :mrgreen: moj stary Asus P5K-E z Q9650 chodzil jakies 10 lat non stop.
od 5 lat komp stal za szafa i jakis miesiac temu wystawilem go na ulice, zabral jakis hiszpan, szukal czegos na serwer( wtf?) , dal mi znac ostatnio , ze wszystko pieknie poszlo :mrgreen:

Awatar użytkownika
blispx
Posty: 3524
Rejestracja: 26 paź 2014, 22:32

Re: Wypaśny komputer

Post autor: blispx » 04 paź 2019, 20:00

moje to było Z87I-PRO

na serwera to u mnie w robocie się trochę szajsu od Supermicro wala, kiedyś miałem ich za poważna firmę ale to także ścierwo, sam fakt iż jeden model musieliśmy do nich odsyłać bo nie chciał współpracować Xeon jakiś wyższy model ale ta sama generacja, okazało się że wysyłali po dystrybutorach pierwsze rev które miały ten błąd, ale IPMI ma nawet fajne i przydatne
"First press fajny jest" Paulo Coelho

Sprzedam: Lar LPS-1, Yamaha AS-300, Monitor Audio Bronze BX2, standy
PS3, RBSXT, RTX2060+GTX760, 3xHD 2TB

Awatar użytkownika
Taihenwarui
Posty: 1007
Rejestracja: 30 sty 2017, 16:25
Gramofon: Thorens TD 150 MK2
Lokalizacja: JuKej

Re: Wypaśny komputer

Post autor: Taihenwarui » 04 paź 2019, 20:39

ehh..z hardware-em troche juz na bakier jestem, od lat siedze w chmurze i na virtualach
a od czasu jak MS poszedl w 'open source' i 'cross platform' (.net core, vs code) moglbym pracowac nawet na IPadzie (zarcik) :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 04 paź 2019, 21:22 przez Taihenwarui, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
RadTang
Posty: 3141
Rejestracja: 10 paź 2017, 11:19
Gramofon: Technics SL-D303
Lokalizacja: Karczew pod Warszawą

Re: Wypaśny komputer

Post autor: RadTang » 04 paź 2019, 21:18

Też powinienem... może zmigrować na Linuxa. ;) Bawiłem się nieco wirtualkami.
Człowiek w stanie VG-. :mrgreen:

Awatar użytkownika
blispx
Posty: 3524
Rejestracja: 26 paź 2014, 22:32

Re: Wypaśny komputer

Post autor: blispx » 04 paź 2019, 21:24

kolokacja kosztuje nikt nie da wirtualki za darmo, ja to mam w serwerowni tam gdzie pracuję, czasami zechce mi się jakiś API przetestować, tu postawić bazę danych czy inne to sobie to tam wykonuję, i tak w serwerowni huczy bziuczy i nikomu to różnicy nie robi co ja tam robię i trzymam bo mocy obliczeniowej jest aż nadto a jak prundu zbraknie to pojedzie na agregatach :)

co do chmury o ile chodzi o te darmowe od Google AWS czy innych Azure to jeżeli komuś nie zależy na prywatności i brakiem ograniczeń to polecam

a tak wracając do desktopów to polecam tego HP dałem za mobo tylko 99zeta
"First press fajny jest" Paulo Coelho

Sprzedam: Lar LPS-1, Yamaha AS-300, Monitor Audio Bronze BX2, standy
PS3, RBSXT, RTX2060+GTX760, 3xHD 2TB

Awatar użytkownika
RadTang
Posty: 3141
Rejestracja: 10 paź 2017, 11:19
Gramofon: Technics SL-D303
Lokalizacja: Karczew pod Warszawą

Re: Wypaśny komputer

Post autor: RadTang » 04 paź 2019, 21:34

Są i darmowe rozwiązania w zakresie wirtualizacji. Nawet spoko są. :)
Człowiek w stanie VG-. :mrgreen:

Awatar użytkownika
blispx
Posty: 3524
Rejestracja: 26 paź 2014, 22:32

Re: Wypaśny komputer

Post autor: blispx » 04 paź 2019, 21:40

pierwsze słyszę o tym że ktokolwiek udostępnia kolokację za darmo

może mylisz to z software typu hypervisor? jeżeli tak to 2 odrębne tematy...
"First press fajny jest" Paulo Coelho

Sprzedam: Lar LPS-1, Yamaha AS-300, Monitor Audio Bronze BX2, standy
PS3, RBSXT, RTX2060+GTX760, 3xHD 2TB

Awatar użytkownika
RadTang
Posty: 3141
Rejestracja: 10 paź 2017, 11:19
Gramofon: Technics SL-D303
Lokalizacja: Karczew pod Warszawą

Re: Wypaśny komputer

Post autor: RadTang » 04 paź 2019, 21:44

Może.. ja się nie znam. Nie jestem informatykiem. Miałem na myśli programy typu VMWare Player. :)
Człowiek w stanie VG-. :mrgreen:

Awatar użytkownika
zbyszek1982
Posty: 4534
Rejestracja: 31 gru 2012, 19:11
Gramofon: Składak
Lokalizacja: Okolice Krakowa

Re: Wypaśny komputer

Post autor: zbyszek1982 » 04 paź 2019, 21:50

RadTang pisze:
04 paź 2019, 21:44
Nie jestem informatykiem
Łooooo, bez epitetów proszę :morda:
Thorens TD150/125 + SME 3009 II + Ortofon 2M Bronze | Braun PS500 + Audio Technica AT440mlb | Rotel CD14 | Braun CSV13 | Snell E/III

Awatar użytkownika
blispx
Posty: 3524
Rejestracja: 26 paź 2014, 22:32

Re: Wypaśny komputer

Post autor: blispx » 04 paź 2019, 21:52

wirtualizacja na desktop nie ma większego sensu nie idzie sensownie podzielić zasobów na VM'ki

w firmie mam na Proxmox ze 4 maszyny wirtualne + 1 moja, maszyna ogólnie nie jest jakaś mocna jak na dzisiejsze czasy 2x Xeon 5generacji, 32GB ramu, 4x SSD w Raid 1+0, sieciówki 10gbit, ale daje radę i przegoni nie jeden desktop
"First press fajny jest" Paulo Coelho

Sprzedam: Lar LPS-1, Yamaha AS-300, Monitor Audio Bronze BX2, standy
PS3, RBSXT, RTX2060+GTX760, 3xHD 2TB