Zakupy płytowe (temat ogólny)

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
Klimek

Allegro THE BEATLES

Post autor: Klimek »

Witam kolegów.

Mam nadzieję że jeszcze nie śpicie. Tak sobie szperam i przypadkowo natknąłem się na aukcję:
http://allegro.pl/the-beatles-please-pl ... 90347.html

Co o tym myślicie? Ja myślę że to kolejny wypych. Cena KUP TERAZ to 1000zł,minimalna pewnie 990zł :D ale...
1.To wszystko wygląda za pięknie
2.Kolory świeże że aż w oczy szczypie
3.A już konkretny wałek jest na jednym ze zdjęć, ale nie napiszę jaki. ;)

Proszę nie sprawdzać w discogs! ;) Patrzymy na zdjęcia i szukamy wałka.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Umieszczasz to tutaj jako przykład "chorych cen na allegro" czy jak? :)

Co to jest "wypych"?
Klimek pisze:3.A już konkretny wałek jest na jednym ze zdjęć, ale nie napiszę jaki. ;)
Dlaczego?
Klimek pisze:Proszę nie sprawdzać w discogs! ;) Patrzymy na zdjęcia i szukamy wałka.
Jw.

Nie mam pojęcia o jaki "wałek" może się rozchodzić.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Klimek

Re: Zakupy płytowe (temat ogólny)

Słuchaj Wojtek według opisu aukcji płyta jest bardzo stara.

''Być może niektórym z zainteresowanych trudno jest uwierzyć, że płyta która ma prawie pięćdziesiąt lat zachowana jest w takim stanie.''

To jest dla mnie wypych bo płyta jest wiele młodsza. Wk....ją mnie tacy biznesmeni od siedmiu boleści co to chcą się dorobić na głupich, naiwnych i szybko.
Może się mylę ale to nie jest w porządku co ten gość robi. To normalna psychologia. Dam cenę KUP TERAZ 1000zł i ludzie pomyślą że jak kupią to za 800 to zrobią niezły interes.

Pamiętasz jak kiedyś sprawdzaliśmy datę wydania płyty którą kupiłem i coś mnie gryzło. To była ELLA FITZGERALD AND LOUIS ARMSTRONG PORGY AND BESS. Na labelu było 1958 ale płyta i okładka NM. Dopiero później zobaczyłem w opisie płyty datę 1975. Gdzieś tam umieszczoną małą datę. Na końcu przy Waszej pomocy udało się ustalić że płytę wydano po roku 80. Mała różnica między 1958 a 1980 :)

Chodzi mi o to że taki ''biznesmen'' z Allegro jesli sprzedaje płyty za grubą kasę, powinien się trochę przyłożyć. Jeśli się nie przykłada to widocznie tak mu pasuje.

Bodajże na zdjęciu jedenastym od góry widać datę 1975 co znaczy że płyta jest już młodsza conajmniej 12 lat. Ja myślę że jest młodsza kilkadziesiąt lat i ten burak o tym wie.
Awatar użytkownika
loamesoile
Kontakt:

Post autor: loamesoile »

Klimek pisze:Bodajże na zdjęciu jedenastym od góry widać datę 1975
Tak. I jest tam napisane, że Beatlesi odłożyli do szuflady już tyle napisanych przebojów, że mogliby ciągiem wydawać oryginalne płyty od teraz aż do 1975 roku. :roll:

Swoją drogą, ja też nie lubię aukcji z ceną minimalną. To dla mnie takie trochę oszukiwanie klienta.
Klimek

loamesoile pisze:
Klimek pisze:Bodajże na zdjęciu jedenastym od góry widać datę 1975
Tak. I jest tam napisane, że Beatlesi odłożyli do szuflady już tyle napisanych przebojów, że mogliby ciągiem wydawać oryginalne płyty od teraz aż do 1975 roku. :roll:

Swoją drogą, ja też nie lubię aukcji z ceną minimalną. To dla mnie takie trochę oszukiwanie klienta.
Jeśli tak to kajam się :oops:
Sprawdzałem na discogs i taki sam numer matryc był tłuczony chyba w 1995. Po prostu ta okładka jest dla mnie za piękna. Ale cóż, to nie mój problem bo ja i tak tej płyty nie kupuję :)
winylator

Zagadki i łamigłówki dot. płyt winylowych

Post autor: winylator »

na pchlim targu koło Preston, UK, znalezłem kiedyś kartonowe pudełko z matowo-szarego-papieru z plamą po rozlanym zielonym atramencie

z makulaturowego a w nim 12-calowy maxi - jako labele ręcznie odbijane pieczątki czarno-białe z nazwą grupy, wytwórni i opisem 3 ścieżek.

muzyka typu Butthole Surfers / Revolting Cocks / Fugazi / Clutch / Kyuss - więc ja na mnie trochę za ostra.. nie 45 rpm, nie 33; opis mówi 78.

po posłuchaniu - rozsądnie brzmiałoby na 16rpm.

na giełdzie w Blackpool znajomi zwrócili uwagę że , ani nazwa grupy ani wytwórni nigdzie nie figuruje (net). po chwili dodali : eee, kraj wydania też nieznany:

Made in USF. do dziś nie wiem co to było, ale chyba nic rzadkiego - żaden dealer nie chciał kupić ani wymienić , dałem w prezencie jakieś lady punk.
Awatar użytkownika
fraszer

Re: Zagadki i łamigłówki dot. płyt winylowych

Post autor: fraszer »

winylator pisze:na pchlim targu koło Preston, UK, znalezłem kiedyś kartonowe pudełko z matowo-szarego-papieru z plamą po rozlanym zielonym atramencie

z makulaturowego a w nim 12-calowy maxi - jako labele ręcznie odbijane pieczątki czarno-białe z nazwą grupy, wytwórni i opisem 3 ścieżek.

muzyka typu Butthole Surfers / Revolting Cocks / Fugazi / Clutch / Kyuss - więc ja na mnie trochę za ostra.. nie 45 rpm, nie 33; opis mówi 78.

po posłuchaniu - rozsądnie brzmiałoby na 16rpm.

na giełdzie w Blackpool znajomi zwrócili uwagę że , ani nazwa grupy ani wytwórni nigdzie nie figuruje (net). po chwili dodali : eee, kraj wydania też nieznany:

Made in USF. do dziś nie wiem co to było, ale chyba nic rzadkiego - żaden dealer nie chciał kupić ani wymienić , dałem w prezencie jakieś lady punk.

cool story bro ;) pewnie jakiegoś bootlega wyszperałeś
Only analog is real!
Awatar użytkownika
Reymont

David Bowie - Stage

Post autor: Reymont »

Przymierzam się do zakupu tego krążka z 1978 roku. Do tej pory przez neta kupowałem tańsze płyty, maksymalnie tak do ok. 30zł i w sumie nigdy się nie przejechałem (zbyt mocno ;))
"Stage" pewnie będzie kosztował odrobinę więcej i dlatego mam pytanie do bardziej doświadczonych w temacie używanych winyli.
Które wydawnictwo wybrać USA, NL, UK?
Czy któryś sprzedawca, z poniższych aukcji, jest Wam drodzy forumowicze znany i godny polecenia?
Aukcje na ebay
Aukcje na allegro
Którą byście wybrali?
Awatar użytkownika
Robert007Lenert
Kontakt:

David Bowie - Stage

Post autor: Robert007Lenert »

Znam wszytkich z allegro sprzedajacych ten album /kupowalem u nich/ Solidnosc maja porownywalna na poziomie dobry+. Z tym, ze ci ktorzy oceniaja plyte wzrokowo zawsze moga odbic pileczke przy reklamacji, ze wyraznie zaznaczyli to w aukcji. Co do wydan, to plyty tloczone w USA maja zazwyczaj bardzo grube kartonowe okladki i dobre tloczenie. Winyle z UK tez sa dobrze tloczone natomiast okladki zwykle sa ciensze. Podonie NL. Dla mnie najcenniejsze jest pierwsze wydanie angielskie a to z takiego powodu ze Bowie jest Brytyjczykiem. Nie polecam uzywanych kolorowych plyt. Zazwyczaj nie dbano o nie nalezycie... no i ich ocena wizualna niewiele wnosi. Poprostu na kolorowych nie bardzo widac rysy.
Awatar użytkownika
Reymont

David Bowie - Stage

Post autor: Reymont »

Dzięki za info Robert. No i właśnie kupiłem tę tłoczoną w Anglii.
Na ostatecznym wyborze zaważyła możliwość odbioru płyty pod nosem.
Nie będzie kosztów związanych ze zwrotem jakby co.
Awatar użytkownika
łysy

Post autor: łysy »

Przed chwilą ktoś wystrzelił taką aukcję:
http://allegro.pl/pink-floyd-delicate-s ... 23737.html
Ruskie wydanie Floydów za 300 zł :lol: :lol: :lol: Sprzedawca ma w głowie niezłe "science fiction" :lol: :lol: :lol:
muzyka, trawa, wódka, zabawa...
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wiesz jak to jest, dla nieobeznanych znaczenie wydania płyty jest nieważne :)
Gdzieś zobaczył, że poszło coś podobnego za taką kasę to uznał, że i jego towar jest tyle wart.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
patrykut

Czy to dobry interes?

Post autor: patrykut »

Witam.

Zakupiłem płytkę z tej aukcji: http://allegro.pl/led-zeppelin-ii-the-l ... 34682.html za 70 zł, jedynie okładka jest jak jest, ale sama płytka jest w near mint z minusem. Czy zrobiłem dobry interes? Z tego co widzę jest to pierwsze wydanie brytyjskie, które schodzi dosyć drogo.
"Moja idea nagrywania, to próba uchwycenia żywego brzmienia w studiu, nastroju całej chwili i przekazanie tego innym... Należy uchwycić jak najwięcej brzmienia charakterystycznego dla danego pomieszczenia. To jest podstawa." - Jimmy Page
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

A kupujesz płyty dla muzyki czy dla interesu? :)
Ciesz się z albumu.

Ciekawe że wg sprzedawcy jest to G-, a wg Ciebie NM-. Możliwe, że różnica leży w sprzęcie albo doświadczeniu z winylami.
Z okładką w takim stanie to wg mnie jest to raczej zakup w normalnej (jak na Polskę), a nie okazyjnej cenie. Ktoś inny pewnie będzie miał inne zdanie na ten temat.
Czy to wydanie w zadowalającym stanie jest dosyć drogie? Nie powiedziałbym. Z drugiej strony, to wszystko może być względne, w sensie co dla kogo oznacza "drogie" :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
patrykut

Post autor: patrykut »

To znaczy gościu ma jakąś swoją skalę, i niby G- jest u niego obok NM.
"Moja idea nagrywania, to próba uchwycenia żywego brzmienia w studiu, nastroju całej chwili i przekazanie tego innym... Należy uchwycić jak najwięcej brzmienia charakterystycznego dla danego pomieszczenia. To jest podstawa." - Jimmy Page
ODPOWIEDZ