Wojtek pisze: ↑17 kwie 2019, 10:08
Nigdzie nie twierdzę że to są kiepskie klocki czy coś, a po prostu sprowadzam same porównania do ciekawostek przyrodniczych aniżeli coś co faktycznie warto robić kiedy próbuje się stawiać ocenę co jest na pewno lepsze, a co gorsze, dla danego toru, ucha, itd.
Wojtku, nie zmieniliśmy w torze aarseta Chinooka na gruszkę, u Myszora Husarii na jabłko, a ja u siebie zamiast swojej Husarki nie wstawiłem ananasa.
Zamieniliśmy preamp na preamp, pozostały te same kable, wkładki, parametry, tj load... więc... wg nas takie porównanie ma jak najbardziej sens, ponieważ pozwala ocenić co zmiana preampa X na Y wnosi do danego toru - co dodaje, co zabiera, czy się wpasowuje, czy nie.
Dla mnie (a myślę że mogę swobodnie powiedzieć dla NAS) to porównanie w sposób definitywnie pozwoiliło mi stwierdzic co jest dla mojego toru, a przede wszystkim mojej wkładki lepsze. Pozwoliło też zdecydowanie wskazać mocne strony obu preampow.
Mysle , że paradoksalnie bardziej niemiarodajne będzie porównanie SUTów - nawet biorąc 'garśc' bo żeby porównać ich wpływ na dźwięk sensu stricte należaloby dobrać SUTy o identycznych parametrach. No bo jak SUT A podbije load bardziej niż sut B... to nie wiem czy czy inaczej gra SUT, czy po prostu idzie inny prąd.
Oczywiście każdy z nas moze wziąć 3 rózne SUTy , wpiąć je do swoich preampów MM (a każdy z nas ma pewnie nico inny) + zastosować tegoż SUTa ze swoją wkładką MC... a tu mamy znowu zapewne różne wkładki - no i tutaj dopiero nic nie wiadomo...
W ramach ciekawostki przyrodniczej można do sekcji MM 47kohm Husarii zapiąć danego SUTa, zrobić to samo z Manleyem i w jednym systemie, na tej samej wkładce starać się znaleźć jakieś różnice... no a potem sprawdzić w innym systemie, z inną wkładką, innym PRE, czy tenże SUT wniosl to samo, czy coś innego