Dzisiaj wylądował na stole staruszek Mk2. Trzeba mu było wymienić łożysko. Sprawa banalnie prosta.
Zdejmujemy talerz, odkręcamy plastikową osłonę. Następnie odkręcamy 3 wkręty trzymające łożysko oraz 3 wkręty mocujące PCB do chassis. Dla wygody można odłączyć konektor po prawej stronie. Podnosimy PCB, wyjmujemy łożysko ze spindlem i wstawiamy nowe. Skręcamy wszystko do kupy w odwrotniej kolejności i gotowe Proste a bardzo skuteczne przy pozacieranych łożyskach, które nigdy nie były smarowane - rzecz nagminna niestety. Takie przytarte łożysko bardzo huczy i słychać to w kolumnach
Cześć. Widzę, że kolega Biogon od dawna jest niestety nieaktywny na Forum, dlatego proszę o pomoc kogoś, kto może wiedzieć.
Poszukuję tego łożyska do gramofonu Technics SL-1210 mk2, udało mi się znaleźć kod części w instrukcji serwisowej: SFMZQ20-01A.
Jedyne egzemplarze do kupienia udało mi się znaleźć na zagranicznych platformach i stronach, choć z dostępnością też jest różnie. Może ktoś z Was wie, czy w kraju jest jeszcze jakaś firma, która ma w ofercie części zamienne do SL-1200 mk2? Lub jeśli pozostaje tylko zagranica to czy możecie polecić jakieś pewne źródło?
Dziękuję za odpowiedź. Tak, widziałem te oferty na eBay, ale myślałem o nich raczej w ostateczności. Liczyłem, że może uda się znaleźć jakiegoś NOSa. Chyba że ktoś wie, jak to ustrojstwo rozebrać w celu wyczyszczenia i przesmarowania łożyska (niestety na zdjęciach wygląda na nierozbieralne).
Dziękuję za odpowiedź. Tak, widziałem te oferty na eBay, ale myślałem o nich raczej w ostateczności. Liczyłem, że może uda się znaleźć jakiegoś NOSa. Chyba że ktoś wie, jak to ustrojstwo rozebrać w celu wyczyszczenia i przesmarowania łożyska (niestety na zdjęciach wygląda na nierozbieralne).
No to akurat nie jest problem, jak masz na wierzchu wyciągasz pierścień blokujący typu E albo wypinasz plastikowy tryb (trzeba uważać by nie połamać zaczepów) i wyciągasz oś z tulejki. 100 USD za nowe to nie jest drogo jakby trzeba je dorobić.
Łukasz Długosz
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Dzięki za wskazówki, spróbuję w weekend się pobawić. Jeśli uda mi się wyjąć ten trzpień to po czyszczeniu będę musiał zapewne zastosować olej o określonych parametrach. Czy mogę Cię prosić o informację, jaki olej będzie odpowiedni?
Co do cen na eBay to te elementy za 100-150 USD są używane i nie mam pewności co do ich stanu. Możliwe, że same potrzebują konserwacji, w takim wypadku wolę zepsuć to, co mam już w domu
Czy mogę Cię prosić o informację, jaki olej będzie odpowiedni?
Co do cen na eBay to te elementy za 100-150 USD są używane i nie mam pewności co do ich stanu. Możliwe, że same potrzebują konserwacji, w takim wypadku wolę zepsuć to, co mam już w domu
Kiedyś kupowałem nowe za 100 USD. Teraz widzę niedostępne.
Olej kompatybilny ze stopami miedzi o lepkości 68. Anderol 465 to podobno oryginał pakowany jako sfwo010. Jednak te stare buteleczki co miałem wydawały się bardziej lepkie, może dla tego że miały 30 lat .... Ja leję Kluber constant OY 68. Zamówisz paczkę to Ci nadam strzykaweczkę.
Łukasz Długosz
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.