Moj pierwszy post... Szukalem informacji na temat zuzycia igly i niewiele jest pozadnych materialow dowodowych w tym temacie. Zorientowalem sie, ze moj 2M Blue juz od konca 2012 roku kreci i kreci nieprzerwanie. Igla spokojnie wypracowala 2000h, niestety nie potrafie oszacowac dokladnie ile. Ostatnio dzwiek stal sie byle jaki, sybilanty fatalne, zdazaja sie przestery delikatne, scena byle jaka - wszystko w ciagu ostatnich 2 tygodni nabralo naprawde na "zlej mocy". Nie pomoglo przyzwyczajenie do dzwieku bo efekt sie nasilil w ciagu ostatnich 20h pracy jak cholera. Nadszedl czas na nowa igle. Postanowilem, ze bedzie to znowu Blue - bo sie do tego brzmienia przyzwyczailem i jestem zadowolony. Jakosc cena jest niezla, choc zaplacilem za nowa igle 135jojro...
Z racji, ze w pracy mam potezny mikroskop Keyence wraz z oprogramowaniem i dodatkowym objektywem (oryginal jest do 200x, ten drugi do 1000x powieksza) postanowilem sie podzielic z Wami tym co przed chwila wlasnie popstrykalem. Z tego co wiem, ten zestaw kosztowal grubo ponad 30kEUR, takze jest to naprawde wypasiony sprzet.
Ciekawostki:
- Zuzyta igla wcale zle nie wyglada
- Zuzyta igla mniej wystaje z obudowy i slabiej sprezynuje, jest dodatkowo minimalnie wygieta w jedna strone (zaliczyla pare upadkow ramienia dzieki moim bachorom...). Mimo tego scena byla trzymana centralnie, nie bylo slychac problemow z balansem.
- Zdjecia powiekszenia plyty, ktore dla zabawy przy okazji strzelilem, ukazuja jak dokladnie moja maszyna VPI potrafi umyc winyl! Porownajcie czystosc rowka z zabrudzeniami igiel

Wnioski:
- Zuzycie igly (mechaniczne) nie jest tak dramatyczne jak myslalem. Moze gdybym poswiecil wiecej czasu na wiele roznych pozycji i pomiarow, fotografie by cos wiecej powiedzialy (ale tego czasu poki co nie mam, beda update'y napewno). Czyli niestety sam mikroskop niekoniecznie powie cala prawde, obojetnie jakiej klasy by nie byl. Nawet zdjecia 3D, gdzie mozna wszystkim krecic na wszystkie strony nie pokazaly nic nowego...
- Degradacja dzwieku moze byc takze spowodowana elastomerem, ktory stracil poczatkowe parametry.
- Nowa igla pracowala 2h wczoraj zeby sprawdzic efekt - i rozwiac moje obawy, ze stara igla zaczela niszczyc plyty (nic nie zniszczyla). Roznica w brzmieniu jest jak dzien i noc w tym momencie.
Jak znajde igle 2M Red to tez ja powiekszymy, tylko poki co ja tak schowalem jako zapas, ze nie wiem gdzie moze byc.
Milego ogladania! Jesli mielibyscie jakies pomysly czy zyczenia odnosnie takich zdjec - bardzo chetnie postaram sie dostarczyc materialu, bo sprzet jest pod reka.
Pozdrawiam
tomaszo