2M Blue: igla 2000h+ vs. nowa (FENOMENALNE zdjecia ZOOM: 1000x)

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
tomaszo

2M Blue: igla 2000h+ vs. nowa (FENOMENALNE zdjecia ZOOM: 1000x)

Post autor: tomaszo »

Witam Wszystkich serdecznie,

Moj pierwszy post... Szukalem informacji na temat zuzycia igly i niewiele jest pozadnych materialow dowodowych w tym temacie. Zorientowalem sie, ze moj 2M Blue juz od konca 2012 roku kreci i kreci nieprzerwanie. Igla spokojnie wypracowala 2000h, niestety nie potrafie oszacowac dokladnie ile. Ostatnio dzwiek stal sie byle jaki, sybilanty fatalne, zdazaja sie przestery delikatne, scena byle jaka - wszystko w ciagu ostatnich 2 tygodni nabralo naprawde na "zlej mocy". Nie pomoglo przyzwyczajenie do dzwieku bo efekt sie nasilil w ciagu ostatnich 20h pracy jak cholera. Nadszedl czas na nowa igle. Postanowilem, ze bedzie to znowu Blue - bo sie do tego brzmienia przyzwyczailem i jestem zadowolony. Jakosc cena jest niezla, choc zaplacilem za nowa igle 135jojro...

Z racji, ze w pracy mam potezny mikroskop Keyence wraz z oprogramowaniem i dodatkowym objektywem (oryginal jest do 200x, ten drugi do 1000x powieksza) postanowilem sie podzielic z Wami tym co przed chwila wlasnie popstrykalem. Z tego co wiem, ten zestaw kosztowal grubo ponad 30kEUR, takze jest to naprawde wypasiony sprzet.

Ciekawostki:
- Zuzyta igla wcale zle nie wyglada
- Zuzyta igla mniej wystaje z obudowy i slabiej sprezynuje, jest dodatkowo minimalnie wygieta w jedna strone (zaliczyla pare upadkow ramienia dzieki moim bachorom...). Mimo tego scena byla trzymana centralnie, nie bylo slychac problemow z balansem.
- Zdjecia powiekszenia plyty, ktore dla zabawy przy okazji strzelilem, ukazuja jak dokladnie moja maszyna VPI potrafi umyc winyl! Porownajcie czystosc rowka z zabrudzeniami igiel :) Plyta byla myta pare miesiecy temu ale jej nie krecilem, lezala w opakowaniu.

Wnioski:
- Zuzycie igly (mechaniczne) nie jest tak dramatyczne jak myslalem. Moze gdybym poswiecil wiecej czasu na wiele roznych pozycji i pomiarow, fotografie by cos wiecej powiedzialy (ale tego czasu poki co nie mam, beda update'y napewno). Czyli niestety sam mikroskop niekoniecznie powie cala prawde, obojetnie jakiej klasy by nie byl. Nawet zdjecia 3D, gdzie mozna wszystkim krecic na wszystkie strony nie pokazaly nic nowego...
- Degradacja dzwieku moze byc takze spowodowana elastomerem, ktory stracil poczatkowe parametry.
- Nowa igla pracowala 2h wczoraj zeby sprawdzic efekt - i rozwiac moje obawy, ze stara igla zaczela niszczyc plyty (nic nie zniszczyla). Roznica w brzmieniu jest jak dzien i noc w tym momencie.

Jak znajde igle 2M Red to tez ja powiekszymy, tylko poki co ja tak schowalem jako zapas, ze nie wiem gdzie moze byc.
Milego ogladania! Jesli mielibyscie jakies pomysly czy zyczenia odnosnie takich zdjec - bardzo chetnie postaram sie dostarczyc materialu, bo sprzet jest pod reka.

Pozdrawiam
tomaszo
Załączniki
Rowek 45RPM 100x
Rowek 45RPM 100x
Rowek 45RPM pomiar 1000x
Rowek 45RPM pomiar 1000x
Rowek 45RPM 1000x
Rowek 45RPM 1000x
Rowek "ciszy" 2 1000x
Rowek "ciszy" 2 1000x
Rowek "ciszy" 1000x
Rowek "ciszy" 1000x
2M Blue 2000h+ 1000x
2M Blue 2000h+ 1000x
2M Blue 2h pracy 1000x
2M Blue 2h pracy 1000x
Awatar użytkownika
Dragant
Gramofon: Sony PS-X70

Re: 2M Blue: igla 2000h+ vs. nowa (FENOMENALNE zdjecia ZOOM: 1000x)

Post autor: Dragant »

O, takie zdjęcia robią robotę! Co jak co, ale na starej igle widać zużycie krawędzi. I teraz jest dowód na to, że nawet z porządnym mikroskopem nie tak łatwo jest ocenić stan igły.
Sony PS-X70, Nagaoka MP-110+JNP-200/Denon DL301 MKI, Nuda Mini, Rotel RA971, Canton Karat 300, Rotel RCD-930AX
tomaszo

Za cholere nie moglem domyc tej starej igly do zdjecia, jakies paprochy sie poprzyklejaly. Mimo, ze bardzo regularnie uzywam Audiotechnicki do stylusa i specjalnie wczoraj wszystko mylem kilka razy. To jest niesamowite jak precyzyjnie sa wykonane te elementy.
Załączniki
2M Blue 2000h+ 400x
2M Blue 2000h+ 400x
Awatar użytkownika
MMarek
Gramofon: DP-59L / PS-X50

Post autor: MMarek »

tomaszo pisze:
18 mar 2019, 12:20
postanowilem sie podzielic z Wami tym co przed chwila wlasnie popstrykalem
Wielkie dzięki i wielkie brawa!!!
Awatar użytkownika
Biogon
Gramofon: składak

Post autor: Biogon »

tomaszo pisze:
jest dodatkowo minimalnie wygieta w jedna strone
Może to też być kwestia źle ustawionego antiscating-u.

Super materiał poglądowy i niesamowite foty. Dzięki wielkie! :)
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

tomaszo pisze:
18 mar 2019, 12:36
jakies paprochy sie poprzyklejaly
To smog. :)

Interesujący materiał, poglądowo. Faktycznie duże powiększenie mówi o wiele więcej i wreszcie mamy wgląd w same płaszczyzny szlifu. :clap:
Dobra robota. Nie wyrzucałem żytych igieł - stare lisy nie moczą kity.
tomaszo pisze:
Zdjecia powiekszenia płyty, ktore dla zabawy przy okazji strzelilem, ukazuja jak dokladnie moja maszyna VPI potrafi umyc winyl!
FENOMENALNY wniosek :D Rzekłbym, że bardzo osobisty.
tomaszo pisze:
Porownajcie czystosc rowka z zabrudzeniami igiel :)
No chętnie, a z czym?
Porównać można miarodajnie z płytą umytą inną myjką.
Brak też informacji o stanie technicznym użytej płyty, oraz jej wieku, sposobie przechowywania.
Relacja porównawcza:
VPI, ON, KN, USonic, dałaby porównanie przy zachowaniu nośnika o bardzo podobnym stopniu zużycia itd.
W tym wypadku możemy odnotować jedynie entuzjazm z posiadania myjki VPI. Ten wydaje się być subiektywnie uzasadniony. Wygląda dobrze.
Z moich doświadczeń wynika, że różnice efektu uzyskanego w myjkach o różnej konstrukcji są znikome. Jednak należy zastrzec, że zależy to jednostkowo od samego nośnika, który został poddany procesowi mycia.
tomaszo

--> Darkman,
Oczywiscie, z myjka masz racje. Moj "fenomenalny" :lol: wniosek to byl raczej efekt "wow!", nie spodziewalem sie, ze plyta bedzie az tak czysta. To elektronika klubowa, ktora jest malo zuzyta ale jak plyty dostalem to byly wyjatkowo szpetnie brudne. Stad zdziwienie. Wiem, ze sa lepsze maszyny niz VPI 16.5... Poki co domylem tym wszystko co chcialem, choc nieraz mylem po 5 razy na strone z dosc dlugimi okresami szczotkowania. To w przypadku mikrobrudu, ktory sie elegancko zaspawal. Przewaznie po jednym gruntownym myciu na strone jest OK. Duzo zalezy tez od plynu czyszczacego (ten oryginalny VPI jest slaby). Teraz mam jakis drogi specyfik w koncentracie, nie pamietam jakiej produkcji. Prezent od maniaka winylu, myje bardzo dobrze. Niemniej jednak starej igly nie domylem do zdjecia, co widac, mimo nachalnego pedzlowania Audiotechnica.

Generalnie powiem Wam, ze nie tyle samo powiekszenie co rozdzielczosc obrazu gra role. Mysle, ze mozna by nawet z 200x juz wysnuwac wnioski pod warunkiem wysokiej rozdzielczosci zdjecia. Takie mikroskopowanie jest jednak trudniejsze niz sie wydaje, nawet w przypadku takiego sprzetu jaki tutaj mamy w laborce. Komfort wgladu w strukture jednak pojawia sie dopiero powyzej 500x i tego sie nie przeskoczy.

Starych igiel tez nie wyrzucam. :)

Antyskating prawdopodobnie chodzil rok czasu na zlym ustawieniu, domyslam sie, ze stad skrzywienie. Ale jak pisalem, pare razy wkladka miala crash test przez dzieciaki, ze dwa razy moze sie zdazyla jakas pomrocznosc jasna... 8-)
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

tomaszo pisze:
18 mar 2019, 14:11
Duzo zalezy tez od plynu czyszczacego (ten oryginalny VPI jest slaby).
Przydatność dla warunków testowych nie zależy od jakości płynu myjącego. Ważne by był ten sam.
tomaszo pisze:
Teraz mam jakis drogi specyfik w koncentracie,
Przydatność dla warunków testowych nie zależy od ceny specyfiku.
Tu jest jeszcze jedna niezależność: Cena nie ma żadnego wpływu na jakość mycia i skuteczność danego środka.
tomaszo pisze:
Wiem, ze sa lepsze maszyny niz VPI 16.5
To prawda. Są i gorsze.
tomaszo pisze:
Poki co domylem tym wszystko co chcialem
Te inne mają podobną cechę. Od tego są.
tomaszo pisze:
Komfort wgladu w strukture jednak pojawia sie dopiero powyzej 500x i tego sie nie przeskoczy.
Wydaje mi się, że do tej pory nie mieliśmy przykładów z takich powiększeń.

Stąd przeprowadzone przez Ciebie doświadczenie z fotografiami wydaje się być bardzo interesujące. Zwłaszcza to poszukiwania odpowiedzi co do stopnia deformacji grotu igły oraz innych potencjalnych defektów.
Na ile jest to przydatne dla ostatecznej oceny igły trudno powiedzieć na tym etapie.
Nadal główną metodą weryfikacyjną pozostają przesłuchania.
Osobiście jednak widzę niewątpliwą przydatność takiej praktyki oceny dla igieł o większej wartości jako składową oceny końcowej.

W samej ścieżce fotografii płytowych mnie zaciekawiła możliwość pozyskania bardzo dokładnego zdjęcia oraz wykresu dla potencjalnych uszkodzeń tupu pętla i przeskok, jak również możliwość ingerencji w ocenę tzw pęcherzyków oraz ciał obcych chemicznie w strukturze samej masy winylowej czy acetatowej.
Dzięki, że wpadłeś i nie zniechęcaj się :D Rób swoje.

p.s. Aha tomaszo@ FENOMENALNIE, że jesteś z nami. 8-)
Ostatnio zmieniony 18 mar 2019, 16:44 przez darkman, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

tomaszo pisze:
- Nowa igla pracowala 2h wczoraj zeby sprawdzic efekt - i rozwiac moje obawy, ze stara igla zaczela niszczyc plyty (nic nie zniszczyla).
Nie wiem w jaki sposób to rozwiało twoje obawy :)
W sensie że przypuszczałeś że nowa igła pokaże zryty rowek który stara nie uwidacznia?
To tak nie działa.
tomaszo pisze:
oznica w brzmieniu jest jak dzien i noc w tym momencie.
Najważniejszy wniosek z tego wszystkiego.

Dzięki za foty :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
tomaszo

Darkman - zgadzam sie, do wykonania testu maszyn uzywamy tego samego srodka i patrzymy jakie sa efekty na podobnych materialach (podobny stan plyt). Jednak poki co testowalem kilka roznych specyfikow myjacych i efekty na tej samej maszynie byly jednak rozne. Musze sprawdzic co mam dokladnie teraz, jednak jest to srodek poki co najlepszy jaki testowalem. Porownanie na szybko: teraz myje raz i mam efekt jak z innym plynem po 3krotnym myciu. Mniej wiecej tak.
Ciesze sie, ze moglem dostarczyc czegos ciekawego! Nie zniechece sie tak szybko, bez obaw :)

Wojtek - obawy rozwialo odnosnie dwoch plyt, na ktorych stara igla bardzo znieksztalcala, szczegolnie kilka partii wokalu. Pomyslalem, ze moze stara igla te plyty uszkodzila, nowa jednak zagrala bezblednie. Czy inne tez sa OK nie sprawdzalem - jednak smiem byc o to spokojny. Ten efekt pogorszenia nastapil w ciagu ostatnich godzin i tylko kilka plyt krecilem poki ostatecznie igle "uziemilem" bo juz ewidentnie dzwiek jest NOK.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Generalnie - jak już wyraźnie słychać że jest lipa to już jest późno na wymianę igły :)
Niektórzy to czekają aż igła odpadnie i dopiero "to" jest wyrazem zjechania :D
Wsparcie finansowe forum
tomaszo

Z ta degradacja to oczywiscie kwestia subjektywna, dla mnie dzwiek byl juz zdegradowany podczas, gdy wiekszosc osob nie mialaby z nim absolutnie problemu. Zawodowe zboczenie nauczylo nie ulegac autosugestii dzwiekowej :) Po prostu w pewnym momencie trzeba powiedziec koniec i tyle. Wyobrazam sobie, ze jesli igla zaczyna ciac plyty i je centralnie nieodwracalnie niszczyc to dzwiek z niej musi byc juz naprawde objektywnie dramatyczny, wyciagam wniosek z tylko tego doswiadczenia. Uspokaja fakt, ze ten moment mozna bezkarnie jeszcze wychwycic. Przynajmniej w moim przypadku, moze sa tez inne kiedy jest tylko troche gorzej, a jednak plyty potnie. Znajac jednak generalna tendencje wiem, ze ludzie potrafia bardzo dlugo sobie wmawiac, ze dzwiek jest nadal ok do momentu, az jest koszmar i plyty poniszczone.
Swoja droga byloby to ciekawe doswiadczenie, sprawdzic do kiedy i jakiego odksztalcenia igly plyty nadal sa bezpieczne.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

W latach świetności płyt winylowych czyniono właśnie takie badania długo-dystansowe w ramach opracowywania coraz to nowszych technologii przy obróbce diamentów na groty igieł.

Niemniej nawet dzisiaj każdy producent ma swój sposób wyznaczania momentu degradacji igły (nie płyty).
Wszystko jednak opiera się na szacunkowym pi razy drzwi, bo zależy od tyyyyylu czynników :)

Winyl to jednak dość trwałe tworzywo. Już nawet ze starymi taśmami szpulowymi jest większy problem.
Wsparcie finansowe forum
tomaszo

Zgadzam sie, szczegolnie czas dziala na tasmy nieodwracalnie niszczaco. Ostatnio naprawialem 2h starego Fishera tylko po to, zeby sprawdzic znalezione tasmy (kasety, nie szpule) sprzed ponad 20tu lat no i niestety... czas zrobil swoje. Winyl moze lezec latami i nic, to fascynujacy nosnik.

Zaciekawiles mnie - czy istnieje udowodniony zwiazek niszczenia plyty dla okreslonych szlifow / naciskow igly w zaleznosci od przebiegu? Bardzo jestem ciekawy jak to wyglada, mam plyty, ktore byly odtwarzane dziesiatki jak nie setki razy i nadal oceniam brzmienie na bardzo dobre. Jedyne co mnie troszke czasem "kluje" to swiadomosc, ze sluchajac ulubionych tloczen czesto, sobie je za kazdym razem pogarszam. Nie zawsze da sie bez problemu kupic po dluzszym czasie bardzo podobne tloczenie... Z drugiej strony takze niechetnie kupuje po dwie sztuki tego samego materialu, bo niby jak, jednej slucham, druga mam miec na specjalne okazje? Dla mnie kazdy winyl jest specjalna okazja, ktora ma prawo "sie stawac" kiedy tylko sie da :) Trudnym jest tutaj jedno: zeby uslyszec degradacje trzeba by bylo sluchac jednej plyty non stop "do skutku" i to jedyna mozliwosc szybkiej oceny fenomenu. Sluchajac nawet raz dziennie bedzie trudno w ciagu dluzszego czasu zachowac objektywnosc w ocenie.
tomaszo

UPDATE:

Pokazalem zdjecia igiel naszemu specowi od materialow. Powiedzial mi, ze w tym wypadku przy tych relacjach to zuzycie jest duze. Nie dziwil sie, ze przestalo grac poprawnie.
Chyba bym sie zawodowo nie podjal wyceniania zuzycia w relacji jakosci reprodukcji tylko po zdjeciach...
ODPOWIEDZ