Kolekcje Płyt Forumowiczów

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kusma

Post autor: Kusma »

Henry prosba wielka odemnie: podziel sie wrazeniami z odsluchu adele: jak bardzo "skopali" tego winyla, jaka jest roznica miedzy "cyfrówą" a tym krazkiem, bo sie zastanawialem nad kupnem "czarnucha", ale ostatecznie kupilem cd.
Nie bulwersuj się tak forumowiczu... to tylko moja subiektywna opinia :D
Awatar użytkownika
Henry_L

Post autor: Henry_L »

Nie mam co prawda cd, ale słuchając vinyla trudno się przyczepić. Dobra dynamika, zupełnie przyzwoita scena, ale wiadomo, że na pierwszym planie jest tutaj vocal. Na płycie żadnych trzasków wszystko pięknie, także tym którzy jeszcze się nie zdecydowali polecam zakup. Szkoda tylko, że to wydanie takie troszkę ubogie, nawet tekstów nie ma :-(
Awatar użytkownika
Kusma

Re: Kolekcje Płyt Forumowiczów

Post autor: Kusma »

Henry_L pisze:ale wiadomo, że na pierwszym planie jest tutaj vocal.
na tej płycie tak ma być - jak by bylo inaczej to bym mial pretensje, szczegolnie przy niektorych nagraniach soulowych.
Henry_L pisze:Szkoda tylko, że to wydanie takie troszkę ubogie, nawet tekstów nie ma
dzisiaj tak to juz jest
Nie bulwersuj się tak forumowiczu... to tylko moja subiektywna opinia :D
Awatar użytkownika
loamesoile
Kontakt:

Post autor: loamesoile »

Ja ostatnio odziedziczyłem sporo różnych polskich LP i singli z piwnicznych wykopalisk mojego ojca. Bardzo różne płyty w bardzo różnych stanach. Dzisiaj dzień masowych odsłuchów, fajna sprawa w sumie :D

A poza tym z ostatnich zakupów (niestety nie mam czynnego aparatu, ale w sumie nie ma się specjalnie czym podniecać, więc tylko napomknę):

Obrazek
we współczesnej reedycji, nowa, gra bez zarzutu

Obrazek
brytyjskie wydanie oryginalne, z zabawnym stickerem "factory sample - not for sale" :lol: w rewelacyjnym stanie

Obrazek
amerykańskie, też gra bardzo ładnie

Obrazek
na potrójnym niebieskim winylu :D
nawet nie musi grać, wystarczy, że leży sobie przede mną i już jestem zachwycony :)

jakieś zdjęcie z sieci:
Obrazek
ale wygląda lepiej w rzeczywistości :) no i muzyka genialna, ale to oczywiste :)
Awatar użytkownika
soob

Post autor: soob »

Moje najnowsze zakupy:
1. Terence Trent D'Arby – Introducing The Hardline According To Terence Trent D'Arby (5zł)
2. Various – Power Pack (4zł)
3. Louis Armstrong und Seine Freunde – Deutsche Originalaufnahmen (5zł)

Wszystkie w stanie idealnym (okładka i płyta) :) W nawiasie cena jaką dałem :)
Awatar użytkownika
Henry_L

Post autor: Henry_L »

Ja tą płytę Terence też kupiłem taniutko bo za 9 zł. Chyba nie cieszy się powodzeniem chociaż płyta przecież doskonała.

Dzis poczta dostarczyła 2 płytki. Jedną starą a drugą całkiem nową. Obie doskonałe.
Stara to płyta Steely Dan - kolejna w kolekcji - Pretzel Logic z 1974. Od jakiegoś czasu w twórczości SD jestem zakochany, a egzemplarz trafi mi się NM wiec tym bardziej cieszy,
Obrazek

Druga płyta to nowość z tego roku. Zespół nazywa sie Tindersticks. Kapitalni przynudzacze, z lekką jazzową nutką. Płyta przepięknie nagrana przy użyciu bogatego instrumentarium. Cudowna płyta na wieczór przy świecach i lampce wina. Polecam.
Obrazek
Darek

Post autor: Darek »

A to doszlo do kolekcji
Kate Bush - Director's Cut
Mike Oldfield - Tubular Bells ( Box set, 1 winyl 180g, plakat, 4 kostki do gitary, 1 DVD, 3 CD, pieknie wydana ksiazka )
Boston - Boston ( half speed mastered )
DSCF0865.JPG
Awatar użytkownika
soob

Darek pisze:A to doszlo do kolekcji
Kate Bush - Director's Cut
Mike Oldfield - Tubular Bells ( Box set, 1 winyl 180g, plakat, 4 kostki do gitary, 1 DVD, 3 CD, pieknie wydana ksiazka )
Boston - Boston ( half speed mastered )
DSCF0865.JPG
Mike Oldfield klasyk niesmaowity :) "Tubular Bells" wielokrotnie samplowany w wielu gatunkach muzycznych :)
Tak z ciekawości - można wiedzieć ile dałeś? ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

soob pisze:"Tubular Bells" wielokrotnie samplowany w wielu gatunkach muzycznych :)
I to ma być oznaką czego? :)

Tubular Bells można dostać praktycznie wszędzie od ręki.
W przypadku zakupu Darka mamy do czynienia z jakimś nowym wznowieniem w wersji deluxe.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
soob

Wojtek pisze:
soob pisze:"Tubular Bells" wielokrotnie samplowany w wielu gatunkach muzycznych :)
I to ma być oznaką czego? :)

Tubular Bells można dostać praktycznie wszędzie od ręki.
W przypadku zakupu Darka mamy do czynienia z jakimś nowym wznowieniem w wersji deluxe.
Byle czego się nie sampluje (zazwyczaj) :)

A ja pytam konkretnie o cene tego boxsetu :)
Darek

Post autor: Darek »

soob pisze:Mike Oldfield klasyk niesmaowity "Tubular Bells" wielokrotnie samplowany w wielu gatunkach muzycznych
Tak z ciekawości - można wiedzieć ile dałeś?
napewno dobra cene :D
Po tyle chodzi na http://www.discogs.com/sell/list?q=mike ... rmat=Vinyl
Jesli chodzi o to wydanie to jest to limitowana edycja kolekcjonerska z nowym mixem M. Oldfield. Mix byl wykonany w roku 2009. Plyta posiada zupelnie inny label.
Szczegolnie dobra jest plyta DVD z zapisem 5.1 ksiazka tez jest wysokiej jakosci. Dla fanow tej plyty jest to cos co mozna polecic
To ze mozna kupic to wiem nie od dzisaj. Rozne wydania, rozne tloczenia itd. Sam posiadam z 4 te plyty.
Dzisiaj natomiast udalo sie kupic ciekawe tloczenie Iron Maiden. Wydana przez EMI i tloczona w Ireland ( prawdziwy rarytas ) Dla kolekcjonerow IM prawdziwa gratka.
Oraz kolejna plyte tloczona w Chinach. jest to skladak. Kupilem z ciekawosci i nazwy jednego zespolu jak napisali :) Fleet Wood Mac :)
Jeszce troche innych doszlo, ale to moze nastepnym razem
Awatar użytkownika
Sindsoron
Kontakt:

Post autor: Sindsoron »

*przepraszam za styl, ale nie mogę się powstrzymać*

LOL xD

Wielka sensacja, koreański popowy boysband wydał swój album na WINYLU! To jest trochę tak jak by nagle Doda wydała album na winylu i kasecie :shock:

Trochę słowem wstępu. Koreański rynek muzyczny nastawiony jest głównie na sprzedaż muzyki w formie cyfrowej. Sprzedaż fizyczna albumów/singli jest tak naprawdę sprawą drugorzędną i jeśli chodzi o liczby to dużo większa liczba albów/singli jest kupowana w formie cyfrowej niż w formie fizycznego nośnika. Taka charakterystyka grupy docelowej jaką są głównie osoby w wieku 13-25 lat, w silnie scyfryzowanym i opanowanym przez technologię społeczeństwie. Praktycznie każdy ma dobry komputer i jakiś przenośny odtwarzacz muzyki, mało kto słucha muzyki z CD, nie mówiąc już o winylu czy kasetach, tak naprawdę słucha się tam muzyki z cyfrowych nośników (mp3).

Teraz mała charakterystyka popowej muzyki koreańskiej (dość podobny charakter do japońskiej). W świecie muzyki popularnej liczą się tak naprawdę tylko "idole". Każda inna muzyka (rock, jazz, soul, r&b) jest na marginesie i naprawdę mało kto cokolwiek o niej wie, poza osobami które siedzą głębiej w tych klimatach (dodatkowo ta muzyka jest praktycznie nieznana poza koreą). Wyjątkiem od tego jest hip-hop (koreańska scena jest prawie tak mocna jak ta w stanach, posiadają najszybszych raperów na świecie etc. etc.). Tak więc w muzyce popularnej rządzą idole. Idole to "muzycy" którzy przez kilka lat (zazwyczaj jest to okres 3-4 lat) byli szkoleni przez jakąś wytwórnię w zakresie tańca, śpiewu i wielu innych rzeczy (np. jak występować w talk-show'ach etc. etc.). Kiedy są już wszechstronnie wyszkoleni, debiutują (zazwyczaj mają wtedy około 17-19 lat). Poza występami w programach muzycznych praktycznie non-stop są gośćmi w różnych programach rozrywkowych, kręcą reklamy, występują w dramach (serialach) etc. etc. Krótko mówiąc ludzie orkiestry stworzeni przez wytwórnie by można było na nich jak najwięcej zarobić. Mieszkają w "internatach" danej wytwórni. Wydaje się to dość niefajne, ale w azjatyckim społeczeństwie nie jest to wcale niczym złym. Sporo z tych idoli okazuje się naprawdę wartościowymi artystami, którzy dzięki wytwórniom mogą realizować rozwinąć skrzydła. Coraz rzadziej są to sztuczne "twory" bez talentu, a coraz częściej utalentowani piosenkarze, kompozytorzy, tancerze, multi-instrumentaliści.

Ostatnio ogłoszono powrót jednego boysbandu, zwanego 2AM. Chłopacy śpiewają głównie ballady. Dwa dni temu ogłosili że ich najnowszy album "F.Scott Fitzgerald'S Way Of Love" zostanie wydany również na winylu. Było to tłumaczone tym że, emocje zawsze były lepiej przekazywane przez analog, a że chłopcy śpiewają głównie ballady tak więc winyl był czymś naturalnie najlepszym. Album "został" wydany na pojedynczej, czarnej płycie winylowej, limitowanej do 1000szt.. "Został" bo ciągle się tłoczy :3 W korei już od 10 lat nie ma żadnej tłoczni winyli więc wytwórnia zamówiła winyle w jakiejś tłoczni w stanach i winyle zostaną rozesłane do kupujących dopiero 15 Maja, a oficjalna premiera albumu to 12 Marca.

To tyle słowem wstępu ;p

Album na winylu można było zamawiać od dzisiaj (a właściwie od wczoraj bo w korea jest UTC +9). Album jest dostępny tylko w korei. Za winyl trzeba zapłacić ~35 000 wonów (~120zł). Tak więc tyle zapłaciłem, a doliczając przesyłkę za całość zapłaciłem 220zł :? mam nadzieję że było warto ;p
cover.jpg
Collection

Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
Awatar użytkownika
loamesoile
Kontakt:

Łaaał, aleś przyszalał :shock:
Ale k-pop na czarnej płycie to faktycznie coś! ;)

Ja ostatnio nabyłem dwie rzeczy:
We Must Become the Pitiless Censors of Ourselves, czyli moja ulubiona zeszłoroczna płyta wyłączając The Smile Sessions - to z serii: trzeba się przemóc i przestać kontestować własne czasy :D
na jakimś turkusowym winylu (całkiem ładnym, pasuje do muzyki) i obraca się 45 razy na minutę, co mnie trochę zdziwiło ;)
Obrazek

Jump!, co ostatecznie zamyka moją kolekcję dyskografii Vana Dyke'a Parksa na winylu :dance:
czyli w latach 80-tych nagrywano muzykę bez syntezatorów (jakkolwiek szalenie by to nie brzmiało!)
Obrazek
Awatar użytkownika
Sindsoron
Kontakt:

Post autor: Sindsoron »

loamesoile pisze:Łaaał, aleś przyszalał :shock:
Ale k-pop na czarnej płycie to faktycznie coś! ;)
no konkretnie ;p kupiłem album w ciemno bo jeszcze go nie słuchałem (mp3 jeszcze nie wyciekły ;p), ale ogólnie nie jestem jakimś wielkim fanem tego konkretnego boysbandu, a płytę kupiłem głównie dla tego że to właśnie "k-pop na winylu" ;p
Collection

Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
Awatar użytkownika
loamesoile
Kontakt:

A tak w ogóle, orientujesz się może w koreańskiej muzyce sprzed tej k-popowej rewolucji? Mógłbyś podrzucić jakichś wykonawców, którzy byli jeszcze wydawani na czarnych płytach? Może jakiś ichniejszy tradycyjny folk, w sumie cokolwiek :) Jestem bardzo ciekaw, bo o ile jakieś bardziej rdzenne pozycje muzyki japońskiej znam, albo przynajmniej wiem gdzie i czego szukać, to przy koreańskiej jestem zupełnie zielony ;)
ODPOWIEDZ