A jak Ci ktoś doradzi to co dalej? Zabierzesz się za to sam czy będziesz szukał fachowca
Micro Seiki DD-40
- SimonTemplar
Re: Micro Seiki DD-40
-
maciek1
Spokojnie, nie nerwowo:))) Tutaj trzeba pomedytować chwilkę:) Tak szast prast, to autka mogę podchodzić z kluczem 20-ką:) To czy to luzy, czy nie luzy zobaczę jak rozbiorę. Skoro piszesz o luzach, to nie za bardzo widzę miejsce na tym schemacie gdzie mogłyby występować. Może chociaż pamiętasz, czy ramię, cała konstrukcja jest od dołu zamknięta ta zawleczką a blaszka (36) przykręcona trzema śrubami, czy "przelatują" przez nią? Naprawdę rozbierając nie zbadałeś jaka jest zasada blokady? Tam poza blokadą i windą nic nie ma przecież:) A na pytanie jak mi ktoś doradzi, to co dalej, odpowiem po tej radzie (rada jak widać, radzie nierówna:) Miłego weekendu. Jak wrócę z wojaży, to zastanowię się co dalej.
-
maciek1
Jeszcze jedno:) I pewnie nie ostatnie:) Już sama konstrukcja pokrętła nie zachęca do działania. No bo jak zdjąć kapselek 28 i jakie jest zadanie śrubeczki 46 skoro z drugiej strony wchodzi gwint trzpienia 29? Stąd chyba biorą się takie pojęcia jak "know-how" czy jakoś tak? Samo rozebranie to nie wszystko - jak w życiu:) Ale odwaga - jak najbardziej!:)
- SimonTemplar
Spokój Ci we mnie ogromny powiadam
Mój problem był inny niż twój, pisałem o tym wyżej, nie musiałem się zagłębiać w inne szczegóły ramienia.
Chciałem Cię tylko naprowadzić jak banalnie prosto jest oddzielić ramię od gramofonu i zobaczyć "na żywo" jak to działa i gdzie jest konkretnie w twoim przypadku problem. Nie mówię tu o rozbieraniu od razu samego ramienia na części
Korci mnie żeby ściągnąć w te 5min ramię i wrzucić 100 fotek ale nie tędy droga moim zdaniem
Jest na forum kolega Pawelec - prawdziwy artysta w temacie - mów mu "miszczu"
Z tego co pamiętam miał do czynienia z tymi ramionami sporo
Powodzenia
-
maciek1
- arturxyz
- Gramofon: JVC QL-A7 ps-x60
...ja mam takiego voicekrafta i chodzi....działa....
JVC QL-A7
SONY PS-X60
JVC XL-Z 555
ONKYO INTEGRA A-8780
JAMO S 606
SONY PS-X60
JVC XL-Z 555
ONKYO INTEGRA A-8780
JAMO S 606
-
maciek1
Groziłem i stało się:) W sumie dzięki kangiemu za co serdeczne podziękowania! Chyba jedyne w dostępnej sieci zdjęcie wnętrza ramienia DD-40 (DD-7) czyli MA-505? Szukałem, prosiłem i niczego nie spotkałem:) Solidny porządeczek, wymienione śruby na imbusy (bo tak chciałem:))) i wszystko działa bez zarzutu! I bez widocznego ruchu, co najciekawsze - poza ruchem obrotowym osi...
- kangie
Idealny temat na zagadkę dla gramofoniarzy - posiadając schemat (dość mocno szczegółowy) odpowiedzieć na to pytanie - co powoduje blokadę wysokości kolumny ramienia
Maciek, nie ma za co. Praktycznie sam dałeś radę rozwiązać problem. Przyznasz sam, że rozwiązania konstrukcyjne tego ramienia mają prawo spędzać sen z powiek wielu współczesnym ambitnym konstruktorom mechaniki precyzyjnej, którzy nie spoczywają na laurach i chcą poprawiać świat, a to przecież lata 80-te i ramię nie najwyżej w hierarchii, bo istanieły bardziej zaawansowane i lepsze.
Cieszę się, że mogliśmy porozmawiać. Kolejna bratnia dusza w audio. Radości ze słuchania i z tej naszej analogowej zabawy.
"Life is too short for boring HiFi..."