A tak wygląda kondensator, który powinien być wymieniony podczas rutynowego przeglądu. Ale nie wiedzieć czemu nie został. Widać, że jest u kresu swego życia. Jeszcze trochę i by eksplodował. Dobrze, że ostatnie pół roku nie grałem na 721.
Też mam problem z obrotami w Rotelu ale nie wiem jak się za to zabrać.
Czy mogłbyś mi doradzić od czego w sumie zacząć?
Nie znam tego Rotela ale widzę, że to paskowiec, więc trzeba by tu najpierw spojrzeć, czyli pasek, pozycja rolki napędowej. Jeszcze kwestia o charakter tych problemów z obrotami. Z elektroniką to trzeba by poznać trochę układ tj. jakie elementy mogą odpowiadać za obroty i ich stabilność. Nawet nie wiem jak to wygląda w tym Rotelu. Ja elektronikiem akurat nie jestem, więc moją próbę poprzedziła dość długa lektura problematyki z tym związanej, w tym akurat konkretnym modelu Duala oraz schematu. Wiem już jakie są słabe strony elektroniki i wymienię też elementy prewencyjnie.
A jakie to problemy? Bo w moim nie potrafię ustawić strobo na 45 obrotach. Fajnie, że zająłeś się Dualem 721. Chyba jutro zajrzę do swojego co on tam ma za kondensatory.
Wszystkie to nie. Kilka czeka na swoją kolej. Szczególnie czekam aż zacznę PE 2020L
Tzw. dryft temperaturowy. Zawsze jak był zimny to po włączeniu był znaczny odchył obrotów od nominalnych. Działo się tak przez ok. 20 min (jedna strona płyty). Potem obroty wraz ze wzrostem temperatury się stabilizowały, aż do osiągnięcia stabilności. Oczywiście można było od razu je pitchem wyregulować ale na drugi dzień było znowu to samo. U Ciebie jest coś innego. Raczej nie kwestia kondensatorów a raczej potencjometru na płytce.
Kondensatory, w tym główny w zasilaniu, którego zwiększę pojemność. Przewymiaruję też lekko w pozostałych przypadkach dopuszczalne napięcie. Jest też kilka tantali, które chcę wymienić. I teraz zastanawiam się czy tantale wymienić wszystkie jak leci na elektrolity, czy jednak część tantali wymienić na tantale? Jak sądzisz? Wiem, że w latach '70 tantale miały pewną przewagę nad elektrolitami. Teraz te różnice się podobno zatraciły.
Czy to ten kondensator odpowiada za stabilność obrotów?
Tzn. w jaki sposób? Są za szybkie (paski na strobo uciekają w lewo) czy za wolne (paski uciekają w prawo)? Po jakim czasie jest stabilizacja?winylowy_luke pisze: ↑16 maja 2018, 10:54Mi też pływają lekko obroty na początku, potem się stabilizują.
Nie. To kondensator tzw. przeciwzakłóceniowy.
Spróbuj ustawić prawidłową wysokość liftu:winylowy_luke pisze: ↑16 maja 2018, 10:54A może jakieś sugestie co do auto-startu? Kupiłem ostatnio na allegro nowego pimpla, ale ramię dalej nie trafia w rozbiegówkę. Czasem opuści się przed płytą a czasem gdzieś pod koniec idzie...
Powrót działa dobrze.