Odtwarzanie dźwięku z gramofonu za pomocą interfejsu
-
Odtwarzanie dźwięku z gramofonu za pomocą interfejsu
Cześć, nie wiem dokładnie czy w odpowiednim miejscu tworzę ten temat, proszę o przeniesienie jeżeli to nie jest odpowiednie miejsce. Od jakiegoś czasu posiadam gramofon ReLoop RP4000M, obecnie nie mam sposobu na odtwarzanie dźwięku z niego. Znajomy powiedział, że małym kosztem i małym nakładem wolnego miejsca w pokoju mogę zakupić interfejs z przedwzmacniaczem, z wejściem usb do komputera i wtedy będę mógł odtwarzać moje winyle. Chciałem się parę rzeczy dopytać, dowiedzieć lepiej i zapytać się Was ekspertów o polecenie jakiegoś produktu odpowiadającego moim potrzebom. Potrzebuje po prostu odtwarzać dźwięk, bo denerwuje mnie widok nie używanego gramofonu i kurzących się płyt, mam w domu komplet jakiś starych głośników i czy po podłączeniu do tego interfejsu będę mógł podłączyć głośniki, czy dźwięk będzie wychodził z komputera? Jeżeli wiecie już o co mi chodzi to co wybrać? Potrzebował bym w miarę taniego sprzętu +/- 400zł. Dzięki za wszelkie odpowiedzi, wiele dla mnie znaczą i pomagają.
-
- Gramofon: Technics SL-1700mk2
Re: Odtwarzanie dźwięku z gramofonu za pomocą interfejsu
Interfejs audio to jest porostu karta muzyczna. Z tego co się orientuje w takim Focusrite Scarlett 2i2 można podłączyć gramofon do wejścia mikrofonowego i będzie to grało , tylko tam jest przedwzmacniacz mikrofonowy nie wiem jaką ma charakterystykę w stosunku do gramofonowego pre. Takie rozwiązanie pozwoli ci odtwarzać dźwięk z gramofonu na PC (po usb), nie jest to jednak wzmacniacz który pozwoli ci na wykorzystać głośników, chyb że są to jakieś głośniki które posiadają wzmacniacz ( np.głośniki komputerowe). Jeśli twoje głośniki nie mają wzmacniacza to najlepszym rozwiązaniem było by zakup używanego wzmacniacza (np. alledrogo) z wbudowanym przedwzmacniaczem gramofonowym.
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Panowie komputerowcy a jak zrobicie korekcję riaa ? Na ajfonie ?
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kolega jest niestety zagubiony i miesza wiele tematów.
Gramofon -> preamp gramofonowy (jakiś) -> karta dźwiękowa komputera (musi być wejścle iine-in)
= przez komputer słyszymy dźwięk (jak? to już dalszy temat bo to zależy co jest podpięte do komputera by wydawał dźwięki
)
Gramofon -> preamp gramofonowy (jakiś) -> głośniki aktywne (tj. komputerowe, bo mają wbudowany wzmacniacz)
Daje to nam dodatkową opcję: Gramofon -> karta dźwiękowa komputera.
Wesołe pomysły z wpinaniem gramofonu do preampa mikrofonowego przemilczę.
Gramofon -> preamp gramofonowy (jakiś) -> karta dźwiękowa komputera (musi być wejścle iine-in)
= przez komputer słyszymy dźwięk (jak? to już dalszy temat bo to zależy co jest podpięte do komputera by wydawał dźwięki

Gramofon -> preamp gramofonowy (jakiś) -> głośniki aktywne (tj. komputerowe, bo mają wbudowany wzmacniacz)
Audacity i parę innych programów potrafi, choć bodajże nie w czasie rzeczywistym.Myszor pisze: ↑12 mar 2018, 22:51Panowie komputerowcy a jak zrobicie korekcję riaa ?
Daje to nam dodatkową opcję: Gramofon -> karta dźwiękowa komputera.
Wesołe pomysły z wpinaniem gramofonu do preampa mikrofonowego przemilczę.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Ok, z tym dźwiękiem na PC rzeczywiście lekko przegiąłem było by to trudne do zrealizowania 
żeby już nie mieszać
1) dla głośników aktywnych bez możliwości regulacji głośności -> preamp gramofonowy -> interfejs audio lub DAC
2) dla głośników aktywnych z możliwością regulacji głośności -> preamp gramofonowy
3) dla głośników pasywnych -> pre gramofonowe -> wzmacniacz lub 2 w 1

żeby już nie mieszać
1) dla głośników aktywnych bez możliwości regulacji głośności -> preamp gramofonowy -> interfejs audio lub DAC
2) dla głośników aktywnych z możliwością regulacji głośności -> preamp gramofonowy
3) dla głośników pasywnych -> pre gramofonowe -> wzmacniacz lub 2 w 1
https://www.gearslutz.com/board/so-much ... t-2i2.html
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Nie wiem, może nie rozumiem, ale moim zdaniem to Kolega potrzebuje po prostu wzmacniacza z wejściem phono - w 400 PLN zmieści się bez problemu. wtedy gramofon---> wzmacniacz---> głośniki.Alert pisze: ↑12 mar 2018, 14:43Cześć, nie wiem dokładnie czy w odpowiednim miejscu tworzę ten temat, proszę o przeniesienie jeżeli to nie jest odpowiednie miejsce. Od jakiegoś czasu posiadam gramofon ReLoop RP4000M, obecnie nie mam sposobu na odtwarzanie dźwięku z niego. Znajomy powiedział, że małym kosztem i małym nakładem wolnego miejsca w pokoju mogę zakupić interfejs z przedwzmacniaczem, z wejściem usb do komputera i wtedy będę mógł odtwarzać moje winyle. Chciałem się parę rzeczy dopytać, dowiedzieć lepiej i zapytać się Was ekspertów o polecenie jakiegoś produktu odpowiadającego moim potrzebom. Potrzebuje po prostu odtwarzać dźwięk, bo denerwuje mnie widok nie używanego gramofonu i kurzących się płyt, mam w domu komplet jakiś starych głośników i czy po podłączeniu do tego interfejsu będę mógł podłączyć głośniki, czy dźwięk będzie wychodził z komputera? Jeżeli wiecie już o co mi chodzi to co wybrać? Potrzebował bym w miarę taniego sprzętu +/- 400zł. Dzięki za wszelkie odpowiedzi, wiele dla mnie znaczą i pomagają.
Dodatkowo można komputer---> wzmacniacz ---> głośniki i gramofon----> wzmacniacz ----> komputer (gniazdo tape out ze wzmaka z line in komputera)
Chyba że coś pokręciłem
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
kmk:
Czytałeś w ogóle to co linkujesz czy nie starczyło czasu?
Czytałeś w ogóle to co linkujesz czy nie starczyło czasu?

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tak myślałem.
Samozaoranie complete.
Samozaoranie complete.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Czyli jeżeli dobrze zrozumiałem, to interfejs z preampem gramofonowym(jeżeli taki jest) lub sam preamp do interfejsu, lub po prostu wzmacniacz? Sorry, jeżeli nie zrozumiałem czegoś, mam problemy z tym, ponieważ jeżeli chodzi o sprzęt i jakieś podłączenie to jestem totalnie zielony. Czy wzmacniacz, jakiś starszy, tani, nie byłby prostszym rozwiązaniem? Mniej kabli, mniej kombinowania?
- kriss
- Gramofon: Sony PS-X50
Pytałeś o interfejs , ktory ma dać sygnał na komputer.
Wzmacniacz mógłby być dobrym rozwiązaniem pod warunkiem że podłączysz do niego jakieś kolumny.
Wzmacniacz mógłby być dobrym rozwiązaniem pod warunkiem że podłączysz do niego jakieś kolumny.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Może gdzieś jest, ale osobiście nie kojarzę.
Wzmacniacz to najbardziej uniwersalna opcja - można z niego również wypuścić sygnał do komputera (o ile komputer ma wejście line-in albo kartę dźwiękową pod USB/"interfejs").
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- kriss
- Gramofon: Sony PS-X50
Są takie interfejsy.
Na przykład tani:
BEHRINGER U-PHONO UFO202
Oraz droższy:
ART USB Phono Plus
I ogólnie znajdzie się pewnie jeszcze kilka.
Na przykład tani:
BEHRINGER U-PHONO UFO202
Oraz droższy:
ART USB Phono Plus
I ogólnie znajdzie się pewnie jeszcze kilka.
-
Pozwoliłem sobie odświeżyć temat, gdyż stanąłem przed podobnym dylematem. Czytając chronologicznie wątek miałem przez chwilę wrażenie, że podana przez kmk w linku odpowiedź to jest, to czego szukam, ale Wojtek zasiał ziarno niepewności, stąd mój wpis.
Posiadam pre-amp Cambridge Audio 651p (chwała temu forum, bo gdyby nie Wy, to bym do dzisiaj wyrywał sobie włosy z głowy, jaki pre wybrać) i planuję zakup interfejsu Focusrite Scarlett 4i4 3gen. Prośba do Was o pomoc, w sprawie przewodów jakie mam kupić (w sensie, jakim wtykiem ma się kończyć przewód z pre i do jakiego wejścia/wejść w interfejsie go podłączyć), aby zachować możliwe jak najlepszą jakość podczas zgrywania winyli na dysk?
Interfejs posiada 2x XLR-1/4" (przedni panel) oraz 2x 1/4" (tylni panel). Szczegółowo (wg. strony https://soundium.pl/focusrite-scarlett-4i4-3rd-gen) wygląda to tak, cytuję:
- Two XLR-1/4" combo inputs with upgraded third-generation Scarlett mic preamps
- Two high-impedance, high-headroom 1/4" instrument inputs enable distortion-free recording of your guitar and bass
- Front-panel 1/4" inputs may be switched to accept unbalanced instrument level or balanced line level Independent gain knobs with gain halo metering
- Selectable pads for inputs 1-2 attenuate the input signal to inhibit distortion
- 1/4" inputs 3-4 on the rear panel accept balanced line-level signal without gain control
Z góry dziękuję za pomoc.
Posiadam pre-amp Cambridge Audio 651p (chwała temu forum, bo gdyby nie Wy, to bym do dzisiaj wyrywał sobie włosy z głowy, jaki pre wybrać) i planuję zakup interfejsu Focusrite Scarlett 4i4 3gen. Prośba do Was o pomoc, w sprawie przewodów jakie mam kupić (w sensie, jakim wtykiem ma się kończyć przewód z pre i do jakiego wejścia/wejść w interfejsie go podłączyć), aby zachować możliwe jak najlepszą jakość podczas zgrywania winyli na dysk?
Interfejs posiada 2x XLR-1/4" (przedni panel) oraz 2x 1/4" (tylni panel). Szczegółowo (wg. strony https://soundium.pl/focusrite-scarlett-4i4-3rd-gen) wygląda to tak, cytuję:
- Two XLR-1/4" combo inputs with upgraded third-generation Scarlett mic preamps
- Two high-impedance, high-headroom 1/4" instrument inputs enable distortion-free recording of your guitar and bass
- Front-panel 1/4" inputs may be switched to accept unbalanced instrument level or balanced line level Independent gain knobs with gain halo metering
- Selectable pads for inputs 1-2 attenuate the input signal to inhibit distortion
- 1/4" inputs 3-4 on the rear panel accept balanced line-level signal without gain control
Z góry dziękuję za pomoc.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Masz z tyłu interfejsu wejścia Line-In na mini-jack (1/4''). Zakładam że są to wejścia stereofoniczne.
Z Kambodży sygnał wyprowadzasz tradycyjnie przez 2xRCA.
Więc w praktyce potrzebowałbyś interkonekta 2xRCA-mini jack.
Jak dla mnie ten interfejs to przesada jeśli ma być używany tylko do zgrywu winyli, bo masz w środku zupełnie niepotrzebne wejścia/wyjścia i preampy mikrofonowe.
Z Kambodży sygnał wyprowadzasz tradycyjnie przez 2xRCA.
Więc w praktyce potrzebowałbyś interkonekta 2xRCA-mini jack.
Jak dla mnie ten interfejs to przesada jeśli ma być używany tylko do zgrywu winyli, bo masz w środku zupełnie niepotrzebne wejścia/wyjścia i preampy mikrofonowe.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum