Siemanko :)

Pozwól innym poznać Ciebie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rozkminator

Post autor: rozkminator »

Cześć wszystkim, od kilku dni "podglądam" sobie forum i dziś po tym jak mój sprzęt u mnie wylądował uznaję że oficjalnie mogę dołączyć do aktywnych użytkowników :)

Kupno gramofonu to dla mnie powrót do przygody jaką jest kolekcjonerstwo i muzyka w ogóle, po tym jak około 10 lat temu straciłem do tego zapał. W tamtych czasach zbierałem kasety i CD-ki (fundusze licealisty nie pozwalały raczej na wiele więcej), jednak wraz z upowszechnieniem się internetu i możliwości bezproblemowego "zassania" muzyki, którą do tej pory trzeba był nierzadko z trudem upolować, straciło to dla mnie dużą część uroku. W momencie kiedy wszyscy znajomi przerzucili się na zbieranie mp3-ek, ja przeszedłem na "emeryturę".

Kilka dni temu jednak doznałem nagłego olśnienia. Winyle! Coś, czego nie da się ściągnąć przez torrenta! Nagle jakby coś we mnie pękło i muzyczna magia która przez tyle lat gdzieś się ukrywała - powróciła. Nerwowe poszukiwania na Allegro, kilka zamówień, trochę szperania po necie aby zorientować się w temacie... i od kilku dni słowo "MINT" nawiedza mnie we snach :)

Nie jestem audiofilem, na pewno bardziej od kosmicznej jakości dźwięku bardziej kręci mnie sam rytuał słuchania muzyki z gramofonu oraz sam wygląd wydawnictw winylowych - ogromne okładki itd. Na początek zakupiłem taniutko totalnego szrota BRISTOL GWS-115, z perspektywą wymiany na lepszy sprzęt w najbliższych miesiącach jak się nieco odkuję po przeprowadzce :) Jeśli chodzi o tą "dobrą muzę" której słucham to gustuję generalnie w ciężkich brzmieniach - zarówno klasyka jak i mniej znane ogółowi smakołyki. Moim kolekcjonerskim wyzwaniem zaś na pewno będą zespoły z nurtu NWOBHM oraz polski metal z lat 80'tych. Niestety w kwestiach technicznych/sprzętowych jestem zupełnie tępy i pewnie nieraz będę Was zaczepiał o pomoc :P

Koniec z przynudzaniem - pozdrawiam wszystkich forumowiczów!
Awatar użytkownika
Kusma

Post autor: Kusma »

Witamy!
rozkminator pisze:i od kilku dni słowo "MINT" nawiedza mnie we snach
nie tylko ciebie :D

Fajny awatar :!:
Nie bulwersuj się tak forumowiczu... to tylko moja subiektywna opinia :D
Awatar użytkownika
kaZ

Post autor: kaZ »

Cześć :)
"Bardzo lubię piosenki,
i różne inne dźwięki
szczególnie jak mnie co wzruszy
rzuca mnie się na uszy "
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Cześć rozkminator :)

Tak, teraz po obrazkach będą nam się Kusma z rozkminatorem mylili :D
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Re: Siemanko :)

Post autor: JacK »

Cześć :)
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
ODPOWIEDZ