Wpadł mi ostatnio w ręce tytułowy Bernard. Generalnie wszystko jest w porządku, gra całkiem nieźle i wizualnie oprócz małego obicia po prawej stronie jest w stanie idealnym. Jest tylko jeden problem. Nie wiem jak ustawić odpowiedni docisk ramienia. Fabryczna wkładka została zmieniona i aktualnie w ramieniu siedzi Audio Technica ATN 3400 Spherical Diamond. Anti skating jest okej, wszystko cacy. Nie posiadam ani instrukcji do wkładki, ani do gramofonu i jeżeli ktoś takową chciałby się podzielić w ramach koleżeńskiego skanu to będę bardzo szczęśliwy, oczywiście jeśli ktoś sobie życzy to zapłacę. Problem pojawia się dopiero z dociskiem i może nie jest to jakiś dramat, ale jestem dość wyczulony i cholernie przeszkadza mi niewiedza. Nie mając pojęcia jak wygląda skala w Unitrze, ustawiłem " tylne pokrętło" na jedynkę. Tak polecił mi człowiek, od którego kupowałem sprzęt, twierdząc, że tak powinno to wyglądać z tą wkładką. Tyle że, podnosząc ramię przy tym ustawieniu, płyty wciąż grają, albo dźwięk pojawia się co jakiś czas. Zmniejszając docisk tak na 0.5 z tyłu problem znika, ale tu rodzi się moje pytanie do doświadczonych posiadaczy Bernarda. Czy docisk nie jest wtedy zbyt mały? Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć jak powinno wyglądać ustawienie przy tej wkładce? Kolejny problem, to dziwnie nierówny talerz. Właśnie w tej "drobnej" usterce upatruje podłoża problemu z dociskiem. Niech ktoś powie, czy tak powinna wyglądać kręcąca się płyta na Bernardzie, podaje link:
https://www.youtube.com/watch?v=XhXGm1eqJM4
Jeśli trzeba nagrać coś konkretnego, zrobić konkretne zdjęcie to śmiało powiedzcie

Z góry dziękuje za wszystkie informacje