Winyle w Biedronce i w Lidlu

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
appel

Re: Winyle w Biedronce i w Lidlu

Post autor: appel »

gravediggie pisze:
20 gru 2017, 12:09
Wiem że są zadowoleni posiadacze dyskontowych nagrań. Jest też niestety bardzo dużo zwrotów, zarówno wśród osób mi znanych jak i Forumowiczów, tak przynajmniej wynika z komentarzy.
Czy naprawdę wierzysz, że do dyskontów są przesyłane płyty gorszej jakości? Co domnie, wątpię. Sądzę, że nieco niższe ceny tych płyt to raczej wynik efektu skali i upustów, jakie dostaje sieć. Jeśli sprawdzisz zakupione przez siebie płyty na discogs - bez trudu rozpoznasz zwykle swoje wydanie. A rozrzut jakościowy to po prostu cecha współczesnej produkcji płyt, zresztą, zawsze chyba tak było. Urok analogu.

Przy okazji - ostatnio czytałem, ze tłocznie są tak obłozone, że nie nadążają z produkcją i np. mniejsi wydawcy nie mogą się dopchać ze swoimi zleceniami. Pewnie to dodatkowy czynnik nie sprzyjający wysokiej jakości - pośpiech w produkcji.
Awatar użytkownika
gravediggie
Gramofon: JVC & Schneider

Post autor: gravediggie »

appel pisze:
20 gru 2017, 12:17
Czy naprawdę wierzysz, że do dyskontów są przesyłane płyty gorszej jakości?
Nie wiem. Zastanawiałem się nad tym i szczerze mówiąc nie znam odpowiedzi. Myślę że na cenę przede wszystkim ma wpływ jakość wydawnictw jak i wspomniane przez Ciebie upusty dla sieci. Ktoś nie dawno porównał cenę jakiejś biedronkowej płyty z ceną relatywnie drogiego empiku i nie były to różnice zabójcze. Nie chcę też specjalnie polemizować na ten temat, po prostu napisałem co myślę. Życzę każdemu z forum aby dyskontowe płyty były jak najwyższej jakości i obyło się bez zwrotów i rozczarowań, ja po prostu odpuszczam. Ot taka informacja przekazana w luźnym tonie na forum.
JVC JL-A1|Shure M75|MMCF10|Dual CV 6020|Canton Karat 920
Milijon kabli..
Awatar użytkownika
Regsoft

Post autor: Regsoft »

gravediggie pisze:
20 gru 2017, 12:29
Zastanawiałem się nad tym i szczerze mówiąc nie znam odpowiedzi
Wszystkie jakie dotychczas kupowałem w Biedrze to te same wydania EU co sprzedają w Empiku czy MM (łatwo sprawdzić na discogs). Biedronkowe to są oferty a nie same płyty. Oczywiście jest kwestia niewielkiego wyboru. Nie sprawdzałem ale chyba wszystko to Universal. Bardziej interesująca jest kwestia możliwości zwrotu czy wymiany egzemplarza w razie wady. Tu mnie ciekawi doświadczenie forumowiczów bo pewnie wcześniej czy później trafię na jakąś padlinę 8-)
Awatar użytkownika
dev
Gramofon: PS-X60, PS-X4, PS-22

Post autor: dev »

gravediggie pisze:
20 gru 2017, 12:29
Ktoś nie dawno porównał cenę jakiejś biedronkowej płyty z ceną relatywnie drogiego empiku i nie były to różnice zabójcze
Pulp Fiction kosztuje tyle samo w obu sklepach.

Poza tym jest tak:

http://www.empik.com/dummy-portishead,p ... 6,muzyka-p
http://www.empik.com/nirvana-nirvana,p1 ... 1,muzyka-p

Albo nie mają porównywanych płyt w ogóle.

Szczerze mówiąc jeśli chodzi o jakość, to częściej trafiały mi się felerne płyty w Empiku niż w biedrze.
Ale jak napisał Reg, to są te same edycje, nie żadne "dyskontowe nagrania".
Syfiastego MoP można było sobie równie dobrze zakupić 3x drożej na stronie Mety i mielibyśmy to samo, co leżało koło marchwi.
1. SONY PS-X60 === ONKYO A-8780 INTEGRA === ONKYO DX-7510 === ONKYO TA-2360 === KEF CRESTA 3
2. SONY PS-22 === KENWOOD KA-6100 === GRUNDIG CD-8150 === ARCUS LOTUS TS-100
3. SONY PS-10F === ONKYO TX-9031RDS === ARCUS TS-100
Awatar użytkownika
gravediggie
Gramofon: JVC & Schneider

Post autor: gravediggie »

dev pisze:
20 gru 2017, 12:49
Ale jak napisał Reg, to są te same edycje, nie żadne "dyskontowe nagrania".
Mam świadomość że nikt ich na zapleczu biedry rylcem nie tłoczy. Amy którą kupiłem jest na discogs i ma dość wysokie oceny wśród posiadaczy. Wydaje mi się po prostu że są to dość budżetowe wydawnictwa i stąd też odsetek kaszanki, jak widzę po komentarzach dość spory. Jeszcze raz podkreślę - nie mam zamiaru nikogo przekonywać do bojkotowania Biedry :) Naciąłem się dwa razy na...dwa razy i po prostu nie chcę więcej. Co do zwrotu to nigdy nie miałem problemu ze zwrotem czegokolwiek w dyskontach, panie na tzw. kasie mają to gdzieś, jak w Decathlonie :D
JVC JL-A1|Shure M75|MMCF10|Dual CV 6020|Canton Karat 920
Milijon kabli..
Awatar użytkownika
Regsoft

gravediggie pisze:
20 gru 2017, 12:56
Co do zwrotu to nigdy nie miałem problemu ze zwrotem czegokolwiek w dyskontach
I to jest najważniejsze. Kupując nowe można trafić na uwalony egzemplarz. Tak było (!), jest i pewnie będzie. Niezależnie od wydawnictwa czy sklepu. Myślisz, że nie da się trafić na problem z nowym np. Mofi? Po prostu nowe się wymienia jak coś jest uwalone. Na rynku wtórnym już takich kwiatków nie ma bo powinny zostać wcześniej wymienione w sklepie. Przy zakupach zdalnych zwrot nie jest wygodny, ale przy Biedrze to same plusy. No prawie. Problemem jest podaż. Chciałbyś wymienić na inny egzemplarz bo zależy Ci na konkretnej płycie, a te już wyszły i zostajesz z kasą. Tym bardziej może być problem po świętach bo wielu nie otwiera i nie sprawdza aby rozfoliować przy choince :D
Awatar użytkownika
pawlos
Gramofon: l-75 l-78 s-500

Post autor: pawlos »

Masz rację Regsoft przed chwilą byłem wymienic Dianę i niestety już brak -zamieniłem na Stinga :)
Lenco B-55 L-75,L-78
Dual 1218 ,1219 ,1249 ,621
Thorens TD 146 II , TD-166 I
Telefunken S-500 , S-600
Yamaha ca-810,B&O CD-3300,JBL -L-80 t Gi,Braun L-810,Dual CL-720
Awatar użytkownika
StarRock

Post autor: StarRock »

Właśnie odsłuchałem uprzednio umywszy Communique i Out of Time.
Ta pierwsza naprawdę nieźle gra, z dużą dynamiką i instrumentami, które nie są tak papierowe i płaskie, jak na Moving :o . Doprawdy nie ma się do czego przyczepić i większość powinna być zadowolona.
Druga płyta gra jeszcze lepiej. Dynamika z wykopem sprężystego basu, namacalnym dźwiękiem gitar i powietrzem wydobywającym się z głośników. Gdy puściłem głośniej, podłoga zaczęła falować, jak pokład pod nogami majtka w czasie sztormu :lol: . Porównałem z dobrze brzmiącym sidikiem i ten, że się tak wyrażę jest bardziej oschły. No, ale jest i łyżeczka dziegdziu :( , w tym tak chwalonym słoiczku miodu. Po wyjęciu papierowej koperty, na jej środku, tak z czterocentymetrowa jej część wisiała sobie oderwana od całości, a na stronie B, co nie od razu zauważyłem, dwie spore ryski, choć płytkie i bez wpływu na dźwięk. Po konsultacji z głową , ta podpowiedziała - zostaw co masz, bo wymiana nie gwarantuje lepszego egzemplarza i takowoż zrobiłem.
P.S. Dynamika i bas pewnie też, za sprawą szczurka bujającego się na krążku.
-Wolf-

Post autor: -Wolf- »

Od jutra winyle w Kauflandzie :mrgreen:
Awatar użytkownika
eu4yaon
Gramofon: Pioneer

Post autor: eu4yaon »

-Wolf- pisze:
20 gru 2017, 15:51
Bedzie trzeba znowu zmienic nazwe tematu na Winyle w Biedronce i w Lidlu.. i Kauflandzie :lol:
Pioneer PL 50L II + Hana EH + Husariaa v2 + Atoll IN 100SE + JBL TLX8
Awatar użytkownika
Dragant
Gramofon: Sony PS-X70

Post autor: Dragant »

I kolejny pierdylion pytań czy warto kupić "gramofon" z Kauflandu... https://www.kaufland.pl/oferta/nastepna ... 85972.html

Ale dorzucili jeszcze amplituner i głośniki do kompletu... coraz lepiej :D Niedługo jeszcze będą drukarka, zapalniczka i dystrybutor kostek lodu wbudowane :roll:
Sony PS-X70, Nagaoka MP-110+JNP-200/Denon DL301 MKI, Nuda Mini, Rotel RA971, Canton Karat 300, Rotel RCD-930AX
Awatar użytkownika
trafalgar
Gramofon: Kenwood KP 990

Post autor: trafalgar »

-Wolf- pisze:
20 gru 2017, 15:51
Tylko Elvis? czy jest gdzieś pełna lista?
Awatar użytkownika
Regsoft

eu4yaon pisze:
20 gru 2017, 16:06
Winyle w Biedronce i w Lidlu.. i Kauflandzie
Jeśli Kaufland będzie miał tylko składanki to dużo o nim nie będzie w tym wątku ... tak jak i o Lidlu 8-)
Dragant pisze:
20 gru 2017, 16:13
czy warto kupić "gramofon" z Kauflandu
Ale drożyzna ... Hykker z Biedry był za 159 zł ... :lol:
Awatar użytkownika
klin
Gramofon: Thorens 125 MK II

Post autor: klin »

pawlos pisze:
20 gru 2017, 11:41
Słuchał ktoś już Stinga The Last Ship ,bo mam jeszcze chęć na niego .
Ta płyta gra świetnie! Tylko troche nudna ale na to nic nie poradzisz ;)
Awatar użytkownika
Regsoft

klin pisze:
20 gru 2017, 16:18
gra świetnie! Tylko troche nudna
:laughing-rolling:
ODPOWIEDZ