Ustawianie ramienia w Dualu 1237G

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
ODPOWIEDZ
Zeox

Post autor: Zeox »

A teraz coś trochę innego.Mam do wyregulowania nacisk ramienia (wkładka Shure M 75 D).Jaki jest dedykowany nacisk do tej wkładki? I dlaczego są tu 2 pokrętła? Jedno jest do antyskatingu jak się domyślam,a drugie? I dlaczego to poziome pokrętło ma dwie skale.hm? :roll:
Załączniki
P1010605.JPG
P1010604.JPG
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Dla Shure M75D zaleca się nacisk 2.5g. Możesz także poeksperymentować, trzymając się przedziału 2-3g ;)

Pokrętło przy ramieniu służy do ustawienia nacisku, a to drugie to, wedle napisu, anti-skating ;)

Większość starych Duali miało dwie skale na pokrętle antyskatingu. W twoim przypadku interesuje Cię ta górna. Dolna dotyczy ustawienia dla specjalnych wkładek do kwadrofonicznego systemu CD4.

Tak w ogóle to tutaj znajdziesz wielojęzyczną instrukcję obsługi i serwisówkę do swojego gramofonu :)

Swoją drogą, przed ustawieniem prawidłowego nacisku i antyskatingu powinieneś wyważyć/skalibrować ramię (innymi słowy: by 0 na skali odpowiadało prawdziwemu "zeru" ;) ) przy pomocy ciężarka/przeciwwagi znajdującej się na końcu ramienia. W instrukcji obsługi znajdziesz opis jak to zrobić, ale możesz sobie także przeczytać dyskusję z tego wątku na naszym forum :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Zeox

Re: Ustawianie ramienia w Dualu 1237G

Post autor: Zeox »

Dzięki wielkie :D Co do instrukcji to dostałem ją razem z gramofonem lecz jest angielska, a ja nie znam na tyle tego języka by się nim sprawnie posługiwać :( Ustawiając ramię stwierdziłem pewną ciekawą rzecz-rozwiązania konstrukcyjne są proste ale precyzyjne,trwałe i przemyślane.Czyżby na tym m.in polegało "piękno" użytkowania dobrego gramofonu? :roll: :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Zeox pisze:Co do instrukcji to dostałem ją razem z gramofonem lecz jest angielska, a ja nie znam na tyle tego języka by się nim sprawnie posługiwać :(
No ale przynajmniej są rysunki :D W razie czego, pomożemy ;)
Zeox pisze:Czyżby na tym m.in polegało "piękno" użytkowania dobrego gramofonu? :roll: :)
Między innymi :) Zawsze powtarzam, że przy pierwszej kalibracji ramienia człowiek dopiero zaczyna zdawać sobie sprawę jakie precyzyjne musi być porządne ramie gramofonowe ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ