Ustawianie ramienia w Dualu 1237G
-
A teraz coś trochę innego.Mam do wyregulowania nacisk ramienia (wkładka Shure M 75 D).Jaki jest dedykowany nacisk do tej wkładki? I dlaczego są tu 2 pokrętła? Jedno jest do antyskatingu jak się domyślam,a drugie? I dlaczego to poziome pokrętło ma dwie skale.hm? 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dla Shure M75D zaleca się nacisk 2.5g. Możesz także poeksperymentować, trzymając się przedziału 2-3g 
Pokrętło przy ramieniu służy do ustawienia nacisku, a to drugie to, wedle napisu, anti-skating
Większość starych Duali miało dwie skale na pokrętle antyskatingu. W twoim przypadku interesuje Cię ta górna. Dolna dotyczy ustawienia dla specjalnych wkładek do kwadrofonicznego systemu CD4.
Tak w ogóle to tutaj znajdziesz wielojęzyczną instrukcję obsługi i serwisówkę do swojego gramofonu
Swoją drogą, przed ustawieniem prawidłowego nacisku i antyskatingu powinieneś wyważyć/skalibrować ramię (innymi słowy: by 0 na skali odpowiadało prawdziwemu "zeru"
) przy pomocy ciężarka/przeciwwagi znajdującej się na końcu ramienia. W instrukcji obsługi znajdziesz opis jak to zrobić, ale możesz sobie także przeczytać dyskusję z tego wątku na naszym forum 

Pokrętło przy ramieniu służy do ustawienia nacisku, a to drugie to, wedle napisu, anti-skating

Większość starych Duali miało dwie skale na pokrętle antyskatingu. W twoim przypadku interesuje Cię ta górna. Dolna dotyczy ustawienia dla specjalnych wkładek do kwadrofonicznego systemu CD4.
Tak w ogóle to tutaj znajdziesz wielojęzyczną instrukcję obsługi i serwisówkę do swojego gramofonu

Swoją drogą, przed ustawieniem prawidłowego nacisku i antyskatingu powinieneś wyważyć/skalibrować ramię (innymi słowy: by 0 na skali odpowiadało prawdziwemu "zeru"

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Ustawianie ramienia w Dualu 1237G
Dzięki wielkie
Co do instrukcji to dostałem ją razem z gramofonem lecz jest angielska, a ja nie znam na tyle tego języka by się nim sprawnie posługiwać
Ustawiając ramię stwierdziłem pewną ciekawą rzecz-rozwiązania konstrukcyjne są proste ale precyzyjne,trwałe i przemyślane.Czyżby na tym m.in polegało "piękno" użytkowania dobrego gramofonu?

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
No ale przynajmniej są rysunkiZeox pisze:Co do instrukcji to dostałem ją razem z gramofonem lecz jest angielska, a ja nie znam na tyle tego języka by się nim sprawnie posługiwać

Między innymiZeox pisze:Czyżby na tym m.in polegało "piękno" użytkowania dobrego gramofonu?![]()

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum