Posiadam zestaw: Deonon DP 21F z wkładką DL60, wzmacniacz Pioneer SA-570 i kolumny Audion BOX Action 150/3 + tunerek Technics ST-S4L Quartz.
Generalnie jestem zadowolony z mojego małego centrum stereo. Przyszedł jednak czas na wymianę igły. Niestety wybór do wkładki DL60 jest minimalny lub żaden. Może lepiej będzie wymienić całą wkładkę? Ale żadnego doświadczenia z zamiennikami nie mam. I tu mam prośbę do was drodzy koledzy i koleżanki. Podzielcie się doświadczeniem.
Według jakich kryteriów wymieniać wkładkę? Podobno samo mocowanie to za mało, żeby się decydować na coś. A może zamiast się bawić lepiej od razu wymienić gramofon? Chodziło mi po głowie, żeby przesiąść się na Technicsa SL-Q300, ale tu też słyszałem, że są problemy, bo wkładek T4P już nie produkują. Generalnie po kilku dniach czytania forum nie wiem już prawie nic. Za dużo pytań, za mało odpowiedzi. Dlatego ograniczam się do dwóch wątków:
1. Jakie zamienniki DL60 proponujecie pod Denon DP 21F?
2. Jaki gramofon wybrać, żeby mieć szerszą perspektywę testowania różnych wkładek? (budżet max 800 zł)? Są jakieś bezpieczniejsze modele?
Dzięki i pozdro!