Wymiana wkładki Denon DL60

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
Tardis

Wymiana wkładki Denon DL60

Post autor: Tardis »

Cześć

Posiadam zestaw: Deonon DP 21F z wkładką DL60, wzmacniacz Pioneer SA-570 i kolumny Audion BOX Action 150/3 + tunerek Technics ST-S4L Quartz.

Generalnie jestem zadowolony z mojego małego centrum stereo. Przyszedł jednak czas na wymianę igły. Niestety wybór do wkładki DL60 jest minimalny lub żaden. Może lepiej będzie wymienić całą wkładkę? Ale żadnego doświadczenia z zamiennikami nie mam. I tu mam prośbę do was drodzy koledzy i koleżanki. Podzielcie się doświadczeniem.

Według jakich kryteriów wymieniać wkładkę? Podobno samo mocowanie to za mało, żeby się decydować na coś. A może zamiast się bawić lepiej od razu wymienić gramofon? Chodziło mi po głowie, żeby przesiąść się na Technicsa SL-Q300, ale tu też słyszałem, że są problemy, bo wkładek T4P już nie produkują. Generalnie po kilku dniach czytania forum nie wiem już prawie nic. Za dużo pytań, za mało odpowiedzi. Dlatego ograniczam się do dwóch wątków:

1. Jakie zamienniki DL60 proponujecie pod Denon DP 21F?
2. Jaki gramofon wybrać, żeby mieć szerszą perspektywę testowania różnych wkładek? (budżet max 800 zł)? Są jakieś bezpieczniejsze modele?

Dzięki i pozdro! :)
Awatar użytkownika
Regsoft

Re: Wymiana wkładki Denon DL60

Post autor: Regsoft »

Tardis pisze:
22 paź 2017, 23:44
wybór do wkładki DL60 jest minimalny lub żaden
Z tym "żaden" to przesadzasz ... jest Thakker (100 zł) ... jest JICO (150-200 zł) ... o sferykach North (70 zł) nawet nie wspominam ...
Tardis pisze:
Może lepiej będzie wymienić całą wkładkę?
Jestem za ... 8-)
Używałem DL-60 na podobnym gramofonie. Wrzuciłem nowego eliptyka Thakkera. Efekt na kolana nie rzucił ... :?
Tardis pisze:
lepiej od razu wymienić gramofon?
Jestem przeciw. To całkiem sympatyczna maszynka ... i radzi sobie z lżejszymi i średnimi wkładkami całkiem przyzwoicie na tym "elektrodocisku" ...
Pewnie, że są lepsze (T4P bym sobie odpuścił od razu) ale jak chcesz mieć efekt brzmieniowy to przede wszystkim przemyśl wkładkę ...
Tardis pisze:
Jakie zamienniki DL60 proponujecie pod Denon DP 21F?
Jaki budżet ... jaka muzyka ... co najbardziej chciałbyś zmienić w stosunku do DL-60?
Tardis

Dzięki za konkretne podsumowanie! Uściślając – muzyka, której słucham to głównie instrumentalna lub w dużej części instrumentalna (filmowa, polifoniczna, symfoniczna, aż do Pink Floyd i solówek ;)). Interesuje mnie wyłapywanie niuansów w muzyce, różnych warstw w treści. Wkurza mnie zlewanie i spłycanie warstw.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Ojoj, innymi słowy tall order, jak to się mówi.
Budżet? Bo bez tego nie ruszymy.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Tardis

max 600 zł na wkładkę
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wsparcie finansowe forum
Tardis

A co powiesz o ortofonach 2M Red i OM10e - któryś z nich dobry na początek? I pytanie z podobnej beczki, który szlif najlepszy do stereo?
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Do Twojego gramofonu eliptyczny.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Tardis pisze:
24 paź 2017, 19:49
A co powiesz o ortofonach 2M Red i OM10e
Powiem że chyba ktoś Ciebie okradł w między czasie skoro z "max 600" schodzimy do takich rozważań.

2M Red w ogóle nie warto rozważać w tym wypadku, a OM 10 to ubogi krewny OM 20.
Między nimi (OM) jest przepaść jakościowa, poniekąd odzwierciedlona różnicą w cenie.
Wsparcie finansowe forum
Tardis

Spokojnie nikt mnie nie okradł. Po prostu zastanawiam się nad wieloma rozwiązaniami, bo jest to też praktyczna okazja do przyswojenia wiedzy. Łatwo jest wydać pieniądze bez refleksji. Nie spieszy mi się aż tak, więc rozważam różne opcje. :)

edit: możecie też podrzucić wkładki w podobnej kategorii do om20, chętnie je porównam
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Żebyśmy się dobrze zrozumieli: nie dlatego polecam Tobie jeden bardzo konkretny model, bo nie znam rynku i nie wiem co jest dostępne ani co jest dobrym wyborem do Twojego gramofonu biorąc pod uwagę to co napisałeś o swoich oczekiwaniach ;)

Osobiście nie widzę sensu byśmy teraz przetrzepywali wszystkie możliwe dobre wkładki w zadanym budżecie.
Jak chcesz zrobić research i sam sobie coś dobrać to proszę bardzo, nie jestem Tobie potrzebny do tego.
Tardis pisze:
25 paź 2017, 08:00
chętnie je porównam
Jak? :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Regsoft

Post autor: Regsoft »

Tardis pisze:
możecie też podrzucić wkładki w podobnej kategorii
Teoretycznie to Wojtek może Ci również napisać w czynie społecznym książkę na ten temat ale ja bym jednak zasugerował Ci dopisanie się w wątku zakupowym wkładek do 600 zł. Najwięcej ludzi przegląda więc i największa szansa na różnorodne propozycje 8-)

O wcześniejsze przeczytanie wątków zakupowych nawet nie śmiem prosić :morda:
Tardis

Powiem szczerze, że czytałem, ale często brakuje konkretów albo giną one w potoku wypowiedzi z pogranicza hydeparku. Forum jest bogatym źródłem informacji, ale ich wyszukiwanie to wręcz praca jubilerska. Ja się poddałem, bo mam już mętlik w głowie.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Heh, internet Panie :)
Tym większy szacun dla gości, którzy wiedzą od strzału. Kiedyś prawdopodobnie musieli przebrnąć przez parę hideparków i podobnych memorabiliów. Nikt nie rodzi się stangretem.

A coś konkretnego?
Tardis pisze:
24 paź 2017, 19:49
2M Red i OM10e
Obie sobie odpuść.

Igieł do dl60 jak widzisz jest kilka i bez łaski czyli kosmicznych wydatków. Regu miał ów gramofon, więc wie co napisał.
Odnoszę bez urazy wrażenie, że trochę masz problem z zaufaniem do gości których odpytujesz.Tak,
Tardis pisze:
możecie też podrzucić wkładki w podobnej kategorii do om20
dokładnie tego słowa chciałem użyć :)
Pewnie możemy, ale gdzie słowo klucz?
Dostałeś dobrą propozycję, pora na słuchanie.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Tardis pisze:
25 paź 2017, 10:46
ale często brakuje konkretów
Jakich? :morda:
Tardis pisze:
25 paź 2017, 10:46
albo giną one w potoku wypowiedzi z pogranicza hydeparku
Normalka - popatrz o czym piszemy tu w tej chwili :morda:

Może to Ci jeszcze pomoże:

Normalnie mógłbym sypać wieloma opcjami, ale jako że wiemy jaki masz sprzęt oraz zapytany napisałeś to:
Tardis pisze:
23 paź 2017, 13:50
Uściślając – muzyka, której słucham to głównie instrumentalna lub w dużej części instrumentalna (filmowa, polifoniczna, symfoniczna, aż do Pink Floyd i solówek ;)). Interesuje mnie wyłapywanie niuansów w muzyce, różnych warstw w treści. Wkurza mnie zlewanie i spłycanie warstw.
... to na podstawie mojego doświadczenia padła taka jedna propozycja, a nie inna.

Oczywiście mogę się mylić i zawsze jest ryzyko że coś nie przypadnie Tobie do gustu, ale szczerze nie widzę lepszych opcji "na pstryk".

Wpadają mi do głowy opcje "nie na pstryk", ale nie chcę Ciebie skazywać na polowanie na jakieś egzotyczne wkładki i import igieł z dalekich stron, o których mało co przeczytasz w sieci, bo to już wymagałoby zaufania nadwyraz wysokiego :morda:
Takie jajca już lepiej zostawić zapaleńcom :morda:

Druga sprawa OM 20 to taki braciszek 2M Blue. Ten sam poziom jeśli chodzi o wyciąganie detali i niuansów, ale w bardziej neutralnym ujęciu, a zarazem we wdzianku bardziej przystosowanym do Twojego gramofonu/ramienia. Przy okazji jest też nieco tańsza.

Resztę kwestii dot. proponowanej wkładki możesz już przeczytać sobie gdziekolwiek.
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ