Zakupy płytowe (temat ogólny)

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
Darek

Re: Zakupy płytowe (temat ogólny)

Post autor: Darek »

BA'AL pisze:Kupilem dzisiaj dlp nowka sztuka,foliowana...wpadam do mieszkania,biegiem do sprzetu,odpalam strone 'a' i...................''fale dunaju'',plyta tak faluje ze ramie prawie uderza w sufit,strona 'b' prawie idealna,dziwne nie?
A nie mozesz zlozyc reklamacji tam gdzie kupowales?
Awatar użytkownika
BA'AL

Post autor: BA'AL »

wojciech06-D Z I E K I !!!!!!!!!Album faktycznie wchodzil bardzo ciezko na trzpien,sprawdzilem przed chwila jeszcze raz,tzn.docisnolem plyte,strona 'a' i 'b' sa o.k.('c' i 'd' tez).Tak sie nakrecilem na ten album (czekalem na sprowadzenie ponad 3 tygodnie) ze nie pomyslalem co moze byc przyczyna tych ''fal dunaju''.Jeszcze raz dzieki!
Awatar użytkownika
wojciech06
Gramofon: Dual model CS 721

Post autor: wojciech06 »

BA'AL pisze:wojciech06-D Z I E K I !!!!!!!!!Album faktycznie wchodzil bardzo ciezko na trzpien,sprawdzilem przed chwila jeszcze raz,tzn.docisnolem plyte,strona 'a' i 'b' sa o.k.('c' i 'd' tez).Tak sie nakrecilem na ten album (czekalem na sprowadzenie ponad 3 tygodnie) ze nie pomyslalem co moze byc przyczyna tych ''fal dunaju''.Jeszcze raz dzieki!
Ja też to odkryłem niedawno. Teraz przejrzałem inne płyty z mojego zasobu, który ciągle rośnie i stwierdziłem, że faktycznie "te dziurki" w niektórych winylach są jakieś dziwne i za bardzo nie pasują do trzpienia - czyli krótko trzeba pchać (delikatnie), aż wejdzie płyta.
A jakiż, to super album :violin: , że się nakręciłeś na niego (znowu "złe" skojarzenie) :?: :D
Ostatnio zmieniony 21 gru 2011, 07:07 przez wojciech06, łącznie zmieniany 1 raz.
W Polsce obowiązującym językiem jest język polski. Starajmy się pisać poprawnie ortograficznie. W miarę możliwości dbajmy o obecność polskich znaków diakrytycznych (tzw. ogonków, jak "ę", "ą" itd.).
Awatar użytkownika
BA'AL

Post autor: BA'AL »

wojciech06 pisze:

A jakiż, to super album :violin: , że się nakręciłeś na niego (znowu "złe" skojarzenie) :?: :D
Krisiun ''The Great Execution''
Awatar użytkownika
wojciech06
Gramofon: Dual model CS 721

Post autor: wojciech06 »

No, to jesteś szczęśliwy :D - masz wymarzony album i nie musisz go oddawać, a tylko słuchać i słuchać :)
W Polsce obowiązującym językiem jest język polski. Starajmy się pisać poprawnie ortograficznie. W miarę możliwości dbajmy o obecność polskich znaków diakrytycznych (tzw. ogonków, jak "ę", "ą" itd.).
kielek

System wymiany korespondencji ebay

Post autor: kielek »

Na czym polega śledzenie przesyłki rejestrowanej na ebay'u? Jak klikam ma tą funkcję to tylko wyskakuje mi numer przesyłki :?:
Darek

kielek pisze:Jak klikam ma tą funkcję to tylko wyskakuje mi numer przesyłki
Musisz wiedziec jaka firma tym sie zajmuje (Poczta, Kurier itp.) po wejsciu na ich strone w dziale sledzenia przesylek wpisujesz numer i pokazuje gdzie jest twoja paczka
kielek

Koleś mi podał kod przesyłki,ale coś nie tak bo wyskakuje mi błąd kodu.To jest w ogóle makaroniarska poczta,bo przesyłka idzie z Italii i śledzić mogę tylko podobno do granicy włoskiej a później to już nie?
P.S teraz mi przesłał maila,że może być problem,bo to międzynarodowa przesyłka i sprawdzi jeszcze raz.Ach ci Włosi :)
Darek

kielek pisze:wyskakuje mi błąd kodu
najprawdopodobniej wyslana zwykla poczta, lub zle wpisywany kod. Nieraz spotkalem sie z czyms takim ze trzeba bylo uzyc ENTER aby pokazalo, natomiast gdu uzylem przycisku to byl blad.
kielek pisze:śledzić mogę tylko podobno do granicy włoskiej
zgadza sie. Przesylki z wysp sledzisz tylko do Polskiego obszaru celnego, lecz w momecie gdy przesylka dotrze do adresata pojawia sie informacja ze DOSTARCZONO ( tak przynajniej jest gdy nadaje z IRE ).
kielek pisze:P.S teraz mi przesłał maila,że może być problem,bo to międzynarodowa przesyłka i sprawdzi jeszcze raz.
Niech poda kto zajmuje sie dostarczeniem przesylki i sam sprawdz numer ktory otrzymales
Awatar użytkownika
restimek
Gramofon: Technics SL-Q33

Post autor: restimek »

Mam pytanie czy ktoś z was zwracał uszkodzone płyty w empiku?
Do tej pory kupiłem kilka płyt i były ok. Natomiast wczoraj pełny radości chwyciłem po Michaela Jacksona - Dangerous (wyd. Music on vinyl 180G i inne "ficzery" marketingowe.) Rozpakowuje w domu a tu okazało się że płyta 1 jest lekko sklejona z papierową wkładką. Po wyjęciu płyty na jej powierzchni zostało sporo śladów - właśnie jakby po kleju. Zdenerwowany chciałem sprawdzić płytę druga - Okazało się że jest jeszcze bardziej sklejona więc nawet jej nie wyjmowałem by w razie czego pokazać w sklepie że jest sklejona. Płyty 1 nawet nie słuchałem w obawie o igłę. I teraz pytanie do was czy ktoś z was już reklamował takie płyty? Czy bez problemu ja wymienią/zwrócą kasę? Jakich argumentów użyliście podczas reklamowania?
I jeszcze jedno pytanie z innej beczki - ponoć to wydanie miało byc 180gramowe a tak na oko to te płyty są o wiele cieńsze od takiej Madonny - Ray of light która mam i na dodatek na niej nigdzie się nie chwalą że to 180gram.
Technics SL-Q33 (JVC Z1S Jico Shibata), Nuda mini, Sony CDP-X777ES, Sony CDP-X222ES (zlampizowany), Sony TC-K750ES, Sony TA-E77ESD, Onkyo M5090, Avance Alpha 880i
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

restimek pisze:I teraz pytanie do was czy ktoś z was już reklamował takie płyty? Czy bez problemu ja wymienią/zwrócą kasę? Jakich argumentów użyliście podczas reklamowania?
Ja nie widzę problemu. Poszedłbym do sklepu i zareklamował towar. Argumenty? Uszkodzenie zauważalne dopiero po zdjęciu folii z okładki.
Jeśli nie wymiana na inny egzemplarz to zwrot kasy. Tyle że oczywiście musisz mieć paragon :)
restimek pisze:I jeszcze jedno pytanie z innej beczki - ponoć to wydanie miało byc 180gramowe a tak na oko to te płyty są o wiele cieńsze od takiej Madonny - Ray of light która mam i na dodatek na niej nigdzie się nie chwalą że to 180gram.
Masz nauczkę by nie przejmować się znaczkami 180g na nowych płytach.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Jaskier

Post autor: Jaskier »

restimek pisze: I jeszcze jedno pytanie z innej beczki - ponoć to wydanie miało byc 180gramowe a tak na oko to te płyty są o wiele cieńsze od takiej Madonny - Ray of light która mam i na dodatek na niej nigdzie się nie chwalą że to 180gram.
A porównywałeś ich wagi? 180 g to waga płyty a nie jej grubość, a to nie zawsze idzie w parze. Spotkałem się z taką teorią (aczkolwiek nie sprawdzałem jej), że waga (masa) płyty zależna jest od gęstości masy winylowej, z której płyta jest wykonana. Jeśli gęstość masy winylowej jest większa, to płyta może być cieńsza, a i tak będzie ważyć te 180g. Ot, zwykła fizyka.
Co nie zmienia faktu, że te 180 gramowe płyty to i tak podpucha marketingowa.
kielek

Podpinając się nieco pod wątek i przeglądając forum wychodzi na to,że 200 gr to maksymalna waga płyty?Pytam,bo w porównaniu do większości forumowiczów jestem nowicjuszem a dostałem po choinkę podwójne "nowe" wydanie Pixies,gdzie są to pomarańczowe winyle o największej wadze z wszystkich moich płyt,a na dodatek podczas mycia w Knostii ledwo co weszły między szczoteczki :o .W takim wypadku mogę zakładać,że ich waga to ok.200 gr?Na ponad setkę płyt jakie posiadam kilka podejrzewałem,że mogą to być 180 gr,natomiast ten podwójny album "bije na łeb" wszystkie pozostałe w kwestii wagi,są grube ,ciężkie,pomarańczowe i niezbyt ciekawie brzmiące,a na dodatek nówki i już jest sporo trzasków :(
Ostatnio zmieniony 06 sty 2012, 14:51 przez kielek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

kielek pisze:Podpinając się nieco pod wątek i przeglądając forum wychodzi na to,że 200 gr to maksymalna waga płyty?
Nie.

Jak już Jaskier wspomniał, grubość płyty nie musi być współmierna z wagą płyty.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
restimek
Gramofon: Technics SL-Q33

Post autor: restimek »

Ok w takim razie jutro ide reklamować (trzymajcie kciuki). Wojtek a co do kierowania sie znaczkami 180g to ja to tylko tak z ciekawosci zapytałem bo czytałem już tutaj przestrogi dotyczące nowych remasterowanych wydań. Niestety cena tego albumu z pierwszego wydania jest dla mnie zbyt wysoka wiec muszę zadowolić się tym.
@jakier W tym co napisałeś jest sens. Masa może byc gęstsza. Choć tak "na oko' ten Jackson tez wydaje się lżejszy - no ale to już może być moja autosugestia.

ps. Jeśli jutro po wymianie okaże się ze drugi egzemplarz też jest "poklejony" to omijam szerokim łukiem wydania "music on vinyl"
Technics SL-Q33 (JVC Z1S Jico Shibata), Nuda mini, Sony CDP-X777ES, Sony CDP-X222ES (zlampizowany), Sony TC-K750ES, Sony TA-E77ESD, Onkyo M5090, Avance Alpha 880i
ODPOWIEDZ