A nie mozesz zlozyc reklamacji tam gdzie kupowales?BA'AL pisze:Kupilem dzisiaj dlp nowka sztuka,foliowana...wpadam do mieszkania,biegiem do sprzetu,odpalam strone 'a' i...................''fale dunaju'',plyta tak faluje ze ramie prawie uderza w sufit,strona 'b' prawie idealna,dziwne nie?
Zakupy płytowe (temat ogólny)
Re: Zakupy płytowe (temat ogólny)
- BA'AL
wojciech06-D Z I E K I !!!!!!!!!Album faktycznie wchodzil bardzo ciezko na trzpien,sprawdzilem przed chwila jeszcze raz,tzn.docisnolem plyte,strona 'a' i 'b' sa o.k.('c' i 'd' tez).Tak sie nakrecilem na ten album (czekalem na sprowadzenie ponad 3 tygodnie) ze nie pomyslalem co moze byc przyczyna tych ''fal dunaju''.Jeszcze raz dzieki!
- wojciech06
- Gramofon: Dual model CS 721
Ja też to odkryłem niedawno. Teraz przejrzałem inne płyty z mojego zasobu, który ciągle rośnie i stwierdziłem, że faktycznie "te dziurki" w niektórych winylach są jakieś dziwne i za bardzo nie pasują do trzpienia - czyli krótko trzeba pchać (delikatnie), aż wejdzie płyta.BA'AL pisze:wojciech06-D Z I E K I !!!!!!!!!Album faktycznie wchodzil bardzo ciezko na trzpien,sprawdzilem przed chwila jeszcze raz,tzn.docisnolem plyte,strona 'a' i 'b' sa o.k.('c' i 'd' tez).Tak sie nakrecilem na ten album (czekalem na sprowadzenie ponad 3 tygodnie) ze nie pomyslalem co moze byc przyczyna tych ''fal dunaju''.Jeszcze raz dzieki!
A jakiż, to super album

Ostatnio zmieniony 21 gru 2011, 07:07 przez wojciech06, łącznie zmieniany 1 raz.
W Polsce obowiązującym językiem jest język polski. Starajmy się pisać poprawnie ortograficznie. W miarę możliwości dbajmy o obecność polskich znaków diakrytycznych (tzw. ogonków, jak "ę", "ą" itd.).
- BA'AL
Krisiun ''The Great Execution''wojciech06 pisze:
A jakiż, to super album, że się nakręciłeś na niego (znowu "złe" skojarzenie)
![]()
- wojciech06
- Gramofon: Dual model CS 721
No, to jesteś szczęśliwy
- masz wymarzony album i nie musisz go oddawać, a tylko słuchać i słuchać 

W Polsce obowiązującym językiem jest język polski. Starajmy się pisać poprawnie ortograficznie. W miarę możliwości dbajmy o obecność polskich znaków diakrytycznych (tzw. ogonków, jak "ę", "ą" itd.).
-
System wymiany korespondencji ebay
Na czym polega śledzenie przesyłki rejestrowanej na ebay'u? Jak klikam ma tą funkcję to tylko wyskakuje mi numer przesyłki 

Musisz wiedziec jaka firma tym sie zajmuje (Poczta, Kurier itp.) po wejsciu na ich strone w dziale sledzenia przesylek wpisujesz numer i pokazuje gdzie jest twoja paczkakielek pisze:Jak klikam ma tą funkcję to tylko wyskakuje mi numer przesyłki
-
Koleś mi podał kod przesyłki,ale coś nie tak bo wyskakuje mi błąd kodu.To jest w ogóle makaroniarska poczta,bo przesyłka idzie z Italii i śledzić mogę tylko podobno do granicy włoskiej a później to już nie?
P.S teraz mi przesłał maila,że może być problem,bo to międzynarodowa przesyłka i sprawdzi jeszcze raz.Ach ci Włosi
P.S teraz mi przesłał maila,że może być problem,bo to międzynarodowa przesyłka i sprawdzi jeszcze raz.Ach ci Włosi

najprawdopodobniej wyslana zwykla poczta, lub zle wpisywany kod. Nieraz spotkalem sie z czyms takim ze trzeba bylo uzyc ENTER aby pokazalo, natomiast gdu uzylem przycisku to byl blad.kielek pisze:wyskakuje mi błąd kodu
zgadza sie. Przesylki z wysp sledzisz tylko do Polskiego obszaru celnego, lecz w momecie gdy przesylka dotrze do adresata pojawia sie informacja ze DOSTARCZONO ( tak przynajniej jest gdy nadaje z IRE ).kielek pisze:śledzić mogę tylko podobno do granicy włoskiej
Niech poda kto zajmuje sie dostarczeniem przesylki i sam sprawdz numer ktory otrzymaleskielek pisze:P.S teraz mi przesłał maila,że może być problem,bo to międzynarodowa przesyłka i sprawdzi jeszcze raz.
- restimek
- Gramofon: Technics SL-Q33
Mam pytanie czy ktoś z was zwracał uszkodzone płyty w empiku?
Do tej pory kupiłem kilka płyt i były ok. Natomiast wczoraj pełny radości chwyciłem po Michaela Jacksona - Dangerous (wyd. Music on vinyl 180G i inne "ficzery" marketingowe.) Rozpakowuje w domu a tu okazało się że płyta 1 jest lekko sklejona z papierową wkładką. Po wyjęciu płyty na jej powierzchni zostało sporo śladów - właśnie jakby po kleju. Zdenerwowany chciałem sprawdzić płytę druga - Okazało się że jest jeszcze bardziej sklejona więc nawet jej nie wyjmowałem by w razie czego pokazać w sklepie że jest sklejona. Płyty 1 nawet nie słuchałem w obawie o igłę. I teraz pytanie do was czy ktoś z was już reklamował takie płyty? Czy bez problemu ja wymienią/zwrócą kasę? Jakich argumentów użyliście podczas reklamowania?
I jeszcze jedno pytanie z innej beczki - ponoć to wydanie miało byc 180gramowe a tak na oko to te płyty są o wiele cieńsze od takiej Madonny - Ray of light która mam i na dodatek na niej nigdzie się nie chwalą że to 180gram.
Do tej pory kupiłem kilka płyt i były ok. Natomiast wczoraj pełny radości chwyciłem po Michaela Jacksona - Dangerous (wyd. Music on vinyl 180G i inne "ficzery" marketingowe.) Rozpakowuje w domu a tu okazało się że płyta 1 jest lekko sklejona z papierową wkładką. Po wyjęciu płyty na jej powierzchni zostało sporo śladów - właśnie jakby po kleju. Zdenerwowany chciałem sprawdzić płytę druga - Okazało się że jest jeszcze bardziej sklejona więc nawet jej nie wyjmowałem by w razie czego pokazać w sklepie że jest sklejona. Płyty 1 nawet nie słuchałem w obawie o igłę. I teraz pytanie do was czy ktoś z was już reklamował takie płyty? Czy bez problemu ja wymienią/zwrócą kasę? Jakich argumentów użyliście podczas reklamowania?
I jeszcze jedno pytanie z innej beczki - ponoć to wydanie miało byc 180gramowe a tak na oko to te płyty są o wiele cieńsze od takiej Madonny - Ray of light która mam i na dodatek na niej nigdzie się nie chwalą że to 180gram.
Technics SL-Q33 (JVC Z1S Jico Shibata), Nuda mini, Sony CDP-X777ES, Sony CDP-X222ES (zlampizowany), Sony TC-K750ES, Sony TA-E77ESD, Onkyo M5090, Avance Alpha 880i
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ja nie widzę problemu. Poszedłbym do sklepu i zareklamował towar. Argumenty? Uszkodzenie zauważalne dopiero po zdjęciu folii z okładki.restimek pisze:I teraz pytanie do was czy ktoś z was już reklamował takie płyty? Czy bez problemu ja wymienią/zwrócą kasę? Jakich argumentów użyliście podczas reklamowania?
Jeśli nie wymiana na inny egzemplarz to zwrot kasy. Tyle że oczywiście musisz mieć paragon

Masz nauczkę by nie przejmować się znaczkami 180g na nowych płytach.restimek pisze:I jeszcze jedno pytanie z innej beczki - ponoć to wydanie miało byc 180gramowe a tak na oko to te płyty są o wiele cieńsze od takiej Madonny - Ray of light która mam i na dodatek na niej nigdzie się nie chwalą że to 180gram.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Jaskier
A porównywałeś ich wagi? 180 g to waga płyty a nie jej grubość, a to nie zawsze idzie w parze. Spotkałem się z taką teorią (aczkolwiek nie sprawdzałem jej), że waga (masa) płyty zależna jest od gęstości masy winylowej, z której płyta jest wykonana. Jeśli gęstość masy winylowej jest większa, to płyta może być cieńsza, a i tak będzie ważyć te 180g. Ot, zwykła fizyka.restimek pisze: I jeszcze jedno pytanie z innej beczki - ponoć to wydanie miało byc 180gramowe a tak na oko to te płyty są o wiele cieńsze od takiej Madonny - Ray of light która mam i na dodatek na niej nigdzie się nie chwalą że to 180gram.
Co nie zmienia faktu, że te 180 gramowe płyty to i tak podpucha marketingowa.
-
Podpinając się nieco pod wątek i przeglądając forum wychodzi na to,że 200 gr to maksymalna waga płyty?Pytam,bo w porównaniu do większości forumowiczów jestem nowicjuszem a dostałem po choinkę podwójne "nowe" wydanie Pixies,gdzie są to pomarańczowe winyle o największej wadze z wszystkich moich płyt,a na dodatek podczas mycia w Knostii ledwo co weszły między szczoteczki
.W takim wypadku mogę zakładać,że ich waga to ok.200 gr?Na ponad setkę płyt jakie posiadam kilka podejrzewałem,że mogą to być 180 gr,natomiast ten podwójny album "bije na łeb" wszystkie pozostałe w kwestii wagi,są grube ,ciężkie,pomarańczowe i niezbyt ciekawie brzmiące,a na dodatek nówki i już jest sporo trzasków 

Ostatnio zmieniony 06 sty 2012, 14:51 przez kielek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie.kielek pisze:Podpinając się nieco pod wątek i przeglądając forum wychodzi na to,że 200 gr to maksymalna waga płyty?
Jak już Jaskier wspomniał, grubość płyty nie musi być współmierna z wagą płyty.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- restimek
- Gramofon: Technics SL-Q33
Ok w takim razie jutro ide reklamować (trzymajcie kciuki). Wojtek a co do kierowania sie znaczkami 180g to ja to tylko tak z ciekawosci zapytałem bo czytałem już tutaj przestrogi dotyczące nowych remasterowanych wydań. Niestety cena tego albumu z pierwszego wydania jest dla mnie zbyt wysoka wiec muszę zadowolić się tym.
@jakier W tym co napisałeś jest sens. Masa może byc gęstsza. Choć tak "na oko' ten Jackson tez wydaje się lżejszy - no ale to już może być moja autosugestia.
ps. Jeśli jutro po wymianie okaże się ze drugi egzemplarz też jest "poklejony" to omijam szerokim łukiem wydania "music on vinyl"
@jakier W tym co napisałeś jest sens. Masa może byc gęstsza. Choć tak "na oko' ten Jackson tez wydaje się lżejszy - no ale to już może być moja autosugestia.
ps. Jeśli jutro po wymianie okaże się ze drugi egzemplarz też jest "poklejony" to omijam szerokim łukiem wydania "music on vinyl"
Technics SL-Q33 (JVC Z1S Jico Shibata), Nuda mini, Sony CDP-X777ES, Sony CDP-X222ES (zlampizowany), Sony TC-K750ES, Sony TA-E77ESD, Onkyo M5090, Avance Alpha 880i