Zakupiłem na początek gramofon Firmy Lenco model LS-50 WD. Nie chciałem bawić się w szukanie używanych modeli bo się na tym nie znam. Wybrałem zakup urządzenia nowego i jestem... powiem szczerze lekko rozczaowany.
Zasadniczo chodzi o brzmienie - zupełny brak wysokich tonów, środek pasma harczy i przesterowuje się. Czytałem na ten temat jak najwięcej się da i doszedlem do wniosku iż winna jest jest marna wkładka, w zasadzie no-name. W sieci nie ma nawet info na jej temat. "wkładka ceramiczna 402-M208-015" i to w zasadzie tyle. Specyfikacja podaje również górne pasmo przenoszenia jako 10 KHz. Czy to jest przyczyną braku wysokich tonów? Ludzkie uchp słyszy ponoć nawet 20 KHz, więc może w tym tkwi szkopuł. Jeśli tak, to powstaje pytanie - czy w tym gramofonie jest sens zamontowania jakiejś lepszej wkładki? Np. Audio-Technica AT95e? konstrukcja ramienia na to pozwala, z tym, że wkladka AT ma zalecany nacisk o wieeele niższy niż ta obecnie zamontowana - 4-6 gram. To bardzo dużo chyba. Warto sprówbować i czy poprawi to jakość dźwięku?