Kolumny wintydżytsu u Myszora
- Waluch
Re: Kolumny wintydżytsu
wklejam to co poszło do Myszora na PW
Czekaj czekaj, musiałem się walnąć w takim razie ....
na fotce widać 33uF, 47uF i ten kremowy, to teraz nie jestem pewny ... nie mam jak zerknąć. Ale skoro jest na schemacie 4,7uF to MUSI być 4,7 chyba ,że masz inną wersję kolumn z trochę innym podziałem. Ale 4,7 to taki standard wśród zwrotnic.
Kondy dałem na 70VDC, wymieniłem wszystko, oprócz oczywiście cewek, najmniej do brzmienia wniosły rezystory. (te białe) ale można je dla spokojności wymienić. Jeśli chodzi o kondy, to po tylu latach nie masz pewności czy nadal trzymają wartości i parametry. chociażby dlatego jestem zwolennikiem wymiany.
Z rastrami nie było problemu nóżki są na tyle giętkie,że łatwo można dopasować.
PS. można też dać 47uF Mundorf Ecap RAW zamiast Plain, wtedy będą na 100VDC, niektórzy twierdzą,że są 'ostrzejsze' brzmieniowo od Plain
<<<>>>>
miaziol, napisałeś prawdę nt. kabli. Trzeba eksperymentować, szukać ... ja wiem jedno, sieciówka komputerowa za 5zł nie nadaje się do zasilania sprzętu audio. Za 12 wtyk LeGrand + 12zł wtyk IEC Schurter + porządny przewód + ew. oplot dla oka i masz naprawdę solidną sieciówkę.
Przewody SOMMER-a bardzo sobie chwalę, mam , używam, jeśli chodzi o wtyki IC używam Vitalco
Czekaj czekaj, musiałem się walnąć w takim razie ....
na fotce widać 33uF, 47uF i ten kremowy, to teraz nie jestem pewny ... nie mam jak zerknąć. Ale skoro jest na schemacie 4,7uF to MUSI być 4,7 chyba ,że masz inną wersję kolumn z trochę innym podziałem. Ale 4,7 to taki standard wśród zwrotnic.
Kondy dałem na 70VDC, wymieniłem wszystko, oprócz oczywiście cewek, najmniej do brzmienia wniosły rezystory. (te białe) ale można je dla spokojności wymienić. Jeśli chodzi o kondy, to po tylu latach nie masz pewności czy nadal trzymają wartości i parametry. chociażby dlatego jestem zwolennikiem wymiany.
Z rastrami nie było problemu nóżki są na tyle giętkie,że łatwo można dopasować.
PS. można też dać 47uF Mundorf Ecap RAW zamiast Plain, wtedy będą na 100VDC, niektórzy twierdzą,że są 'ostrzejsze' brzmieniowo od Plain
<<<>>>>
miaziol, napisałeś prawdę nt. kabli. Trzeba eksperymentować, szukać ... ja wiem jedno, sieciówka komputerowa za 5zł nie nadaje się do zasilania sprzętu audio. Za 12 wtyk LeGrand + 12zł wtyk IEC Schurter + porządny przewód + ew. oplot dla oka i masz naprawdę solidną sieciówkę.
Przewody SOMMER-a bardzo sobie chwalę, mam , używam, jeśli chodzi o wtyki IC używam Vitalco
- Myszor
- Gramofon: PD-300
- Myszor
No i tak....Mozarty sprzedane (wyszło mnie 2,70pln za dzień użytkowania), Grundigi zrobione i pojszły do klina na odsłuchy.
Saby wrócili do domu. Nie dały rady Midas Analom bo one grają jakby surround był w pokoju.
Ja człowiek starszej daty preferuję scenę przed sobą:)
Żona klina powiedziała że moje skrzynki dyi są spoko. Od początku wiedziałem, że się nie znacie
Grundigi...dzięki za linka amrowek , te terminale to strzał w dychę na drewno 2-3cm.
Muszę przyznać że niemiaszki w pelengacji zawsze dobre byli. Ino się z lutownicą do boxów zbliżyłem to zaczęły burczeć. Cewki jak złoto
Ciekawostka też jest że w fabryce na kablu hot robili pętelkę
kolejny mit runął, że kable się krzyżować nie mogą.
Wymieniłem je na nowe grube cordiale 2,5mm. Wepchałem z powrotem pociętą kurtkę Luftwaffe i grają jak złoto.
Pewo za małe są do salonu klina jak i do mojego ale dzwięk zacny milordzie.
Saby wrócili do domu. Nie dały rady Midas Analom bo one grają jakby surround był w pokoju.
Ja człowiek starszej daty preferuję scenę przed sobą:)
Żona klina powiedziała że moje skrzynki dyi są spoko. Od początku wiedziałem, że się nie znacie

Grundigi...dzięki za linka amrowek , te terminale to strzał w dychę na drewno 2-3cm.
Muszę przyznać że niemiaszki w pelengacji zawsze dobre byli. Ino się z lutownicą do boxów zbliżyłem to zaczęły burczeć. Cewki jak złoto

Ciekawostka też jest że w fabryce na kablu hot robili pętelkę

Wymieniłem je na nowe grube cordiale 2,5mm. Wepchałem z powrotem pociętą kurtkę Luftwaffe i grają jak złoto.
Pewo za małe są do salonu klina jak i do mojego ale dzwięk zacny milordzie.
Ostatnio zmieniony 17 mar 2017, 21:33 przez Myszor, łącznie zmieniany 1 raz.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- Waluch
- Myszor
Nie. Grają dobrze tak jak grały. Im niepotrzebny upgrade. Ale teraz można normalnie kable zmieniać bo mysie ogonki wystawały jak je kupiłem (obcięte kable na 20cm).
- klin
- Gramofon: Thorens 125 MK II
Dały, nie dały...zdania są podzielone - i dobrze!

Mi się też bardzo podobają!

No...trochę małe. Ale Saby sobie radziły bez problemu.
- bluegi
- Gramofon: różne
- Myszor
Bo one mają coś w sobie że się tęskni. Taki niewymuszony spleen.klin pisze:Dały, nie dały...zdania są podzielone - i dobrze!Ale wyglądają przepięknie i już za nimi tęsknie!. Taką foto tapetę musiałbym sobie zrobić.
Mi się też bardzo podobają!![]()
![]()
Małe sprostowanie - żona klina powiedziała, że są "śliczne" a nie spoko
No...trochę małe. Ale Saby sobie radziły bez problemu.
Leci Kind of blue i jest klimatycznie.
Zrobię mod Walucha i podejdziemy do sprawy na nowo !
Jak coś to się kwiatki zasadzi jak ogrodnik bluegi sugeruje.
- klin
- Gramofon: Thorens 125 MK II
Na jakimś konkretnym numerze mam się skupić? Nie wiem czy dam radę całą wysłuchaćahaja pisze: A - polecam do testów zanabyć drogą kupna: http://allegro.pl/phil-collins-big-band ... 46729.html
Można nie lubić gościa, mozna nie lubić muzy ... ale patenty jakie tam są i jak to jest zrealizowane to czapki z głów. Jedna z moich must be jeśli chodzi o testery sprzętu.
Albo zagra albo się sprzęt wyp....oli.

EDIT: Eeeee nawet fajne to. Phil tu nie śpiewa tylko wali w bębny tak więc wszyscy się realizuja odpowiednio

- amrowek
O widzę ,że te gniazda bananowca dają radę.
Do znawców tematu audio mam takie pytanie u Myszora wychodził przez ściankę przewód , u mnie w Universum est gniazdo DIn 2 trochę to upierdliwe bo wtyczkę muszę dawać Din2 a czy gdybym zostawił gniazdo Din2 a po bokach umieścił te gniazda bananowe i podłączył bym je do zwrotnicy nowymi przewodami nie odpinając starych. Będzie to miało jakiś wpływ na to jak grają kolumny?
Do znawców tematu audio mam takie pytanie u Myszora wychodził przez ściankę przewód , u mnie w Universum est gniazdo DIn 2 trochę to upierdliwe bo wtyczkę muszę dawać Din2 a czy gdybym zostawił gniazdo Din2 a po bokach umieścił te gniazda bananowe i podłączył bym je do zwrotnicy nowymi przewodami nie odpinając starych. Będzie to miało jakiś wpływ na to jak grają kolumny?
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- Myszor
- amrowek
@ Myszor
https://www.olx.pl/oferta/kolumny-atl-1 ... 63f3b14dca
miód malina w uszach
ale moim skromnym zdaniem najlepiej odbiór osobisty zęby nie uszkodzili psuje w czasie transportu przesylką
ps niektórzy tu je mają w różnych konfiguracjach jeśli chodzi o mapli i patefony tak więc.....
miód malina w uszach

ale moim skromnym zdaniem najlepiej odbiór osobisty zęby nie uszkodzili psuje w czasie transportu przesylką
ps niektórzy tu je mają w różnych konfiguracjach jeśli chodzi o mapli i patefony tak więc.....
-
Warto przesłuchać tą płytę ... nawet w kilku podejściach ...
.
Są różne patenty, szybkie zmiany.

Są różne patenty, szybkie zmiany.
- Myszor
amrowek pisze:@ Myszor
miód malina w uszach![]()
Ale co ? Że lepsze niz saby ?
- amrowek
hm
nigdy ich nie miałem okazji posluchać ich razem łeb w łeb.
ale mi się lepiej ATL HD podobają jesli chodzi o brzmienie, ale to jest moje zdanie. Wg mnie lepsze od grundigów
nigdy ich nie miałem okazji posluchać ich razem łeb w łeb.
ale mi się lepiej ATL HD podobają jesli chodzi o brzmienie, ale to jest moje zdanie. Wg mnie lepsze od grundigów