GS 424 Adam / wkładka

Źródła dźwięku
MaxP

Re: GS 424 Adam / wkładka

Post autor: MaxP »

zbyszek1982 pisze:
Wojtek pisze: Proszę niech ktoś lepiej zorientowany w Unitrowych patentach naprostuje sprawę, bo ja szczerze już nie pamiętam jak z nimi było i gdzie był problem z tym mocowaniem, a gdzie nie.
Do tego gniazda pasuje tylko unitrowy headshell. Niby wygląda tak samo jak gniazdo SME, ale po wsadzeniu innego headshella nie da się uzyskać odpowiedniej sztywności połączenia, albo wręcz się ten headshell nie trzyma.

Najprostsze rozwiązanie to zabrać fabryczny headshell do punktu dorabiania kluczy i poprosić o rozwiercenie otworów.

W kwestii drogiej wkładki na słabym gramofonie, to im lepsza wkładka, tym bardziej bezlitośnie obnaża wszystkie niedoskonałości napędu.
Przyjdzie koszyk, to zobaczymy, czy się wpasuje w ramię Adasia, jak nie. tozobaczę, czy AT100 dobrze wpasuje sie w koszyk Adama, a jak i to nie, to pojdę do szewca, tj. do klucznika - dzięki za podpowiedź, to rzeczywiście dobry pomysł.
MaxP

BRob pisze:Jest taki headshell, np tu:

http://allegro.pl/glowica-headshel-do-g ... 80776.html

Oczywiście to tylko przykład, nie mam prowizji u tego, ani innego, sprzedawcy. :)
Z zakupu tego koszyka z oliwkami zrezygnowałem z przyczyn niejako osobistych - sprzedający okazał się dość opryskliwym człowiekiem. Twierdził, że ma grypę, ale to była raczej nie grypa, a charakter.
Awatar użytkownika
BRob
Gramofon: SL 1710

Post autor: BRob »

Niestety, ten Pan jest z tego znany. :( Ale jest "skarbnicą" Unitry na Allegro.

Jeżeli gniazdo Twojego Adama ma nacięcia na bolec "centrujący" i na górze i na dole to headshell ala'Technics vzy AudioTechnica powinny pasować.
U mnie GS 438 tak jest. Sorry za jakość zdjęcia.
20170206_221021-1.jpg
Jeżeli nacięcie jest tylko na dole gniazda, to masz problem. :(
MaxP

BRob pisze: Jeżeli gniazdo Twojego Adama ma nacięcia na bolec "centrujący" i na górze i na dole to headshell ala'Technics vzy AudioTechnica powinny pasować.
Jeżeli nacięcie jest tylko na dole gniazda, to masz problem. :(
Wygląda tak samo, ma szparkę na górze i na dole :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

No to jesteś uratowany i nie ma problemu.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
MaxP

adam1.jpg
AT100 i MF105 w koszu Adama
AT100 i MF105 w koszu Adama
Uchwyt od Adama i nowego koszyka. Inne położenie bolca nie tylko góra/dół, lecz także inna odległość od końców uchwytu
Uchwyt od Adama i nowego koszyka. Inne położenie bolca nie tylko góra/dół, lecz także inna odległość od końców uchwytu
1) Oczywiście: koszyk nie pasuje: ładnie wchodzi, wchodzi do końca, ale nie mogę go zablokować - pierścień kręci się w koło - i nic.
Prawdopodobnie jest to kwestia umiejscowienia bolca, co widać na zdjęciu.

2) Jaki jest w ogóle system mocowania kosza - nie widzę żadnego gwintu?! Czy może wewnątrz pierścienia jest gwint i w niego wchodzi bolec?

3) Oryginalna podkładka kosza Adama zmieniła konsystencję i upier%@#liła wszystko w koło, co widać na zdjęciach - czym to wyczyścić i czym ją zastąpić?

4) odległość igły od mocowania w AT100 i w MF105 wydaja się być takie same, ale rozumiem, że tu i pół milimetra będzie odgrywało rolę?
Ostatnio zmieniony 07 lut 2017, 22:59 przez MaxP, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dante
Gramofon: SL1700mkII/PS-P7X

Post autor: Dante »

MaxP pisze: 1) Oczywiście: koszyk nie pasuje: ładnie wchodzi, wchodzi do końca, ale nie mogę go zablokować - pierścień kręci się w koło - i nic.
Nie, to kwestia jego długości :D Jeśli nie zamierzasz odsyłać tego koszyka, to zamień zwyczajnie na dłuższy ten pin, powinno załapać. Zbyt długi będzie haczył o nakrętkę, trochę się trzeba pobawić pilnikiem. Przerabiałem podobne akcje w Ortofonie AS 212.
MaxP pisze: 3) Oryginalna podkładka kosza Adama zmieniła konsystencję i upier%@#liła wszystko w koło, co widać na zdjęciach - czym to wyczyścić i czym ją zastąpić?
Czasem cienki oring, albo wycinanki z kawałka cienkiej gumy. Nie znalazłem nigdzie pasujących uszczelek (ale też bardzo nie szukałem).
MaxP pisze: 4) odległość igły od mocowania w AT100 i w MF105 wydaja się być takie same, ale rozumiem, że tu i pół milimetra będzie odgrywało role?
Ano będzie, nie specjalnie bezpiecznie jest sprawdzać na własnych płytach czy taki błąd ustawienia "przejdzie".
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

MaxP pisze: 1) Oczywiście: koszyk nie pasuje: ładnie wchodzi, wchodzi do końca, ale nie mogę go zablokować - pierścień kręci się w koło - i nic.
Czyli jednak :(
MaxP pisze: 4) odległość igły od mocowania w AT100 i w MF105 wydaja się być takie same, ale rozumiem, że tu i pół milimetra będzie odgrywało role?
Pół milimetra może nie, przy takiej igle, ale 1mm już tak.
Lepiej jednak oprzeć się na jakimś pomiarze niż "wydaje się".
Na umieszczonym zdjęciu jednak widać konkretniejszą różnicę niż 1mm :morda:
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
BRob

Znów zawiodły standardy, a tak naprawdę to, że każdy producent ma swój. :(
U mnie wygląda to tak:
IMGP_dwie.jpg
I tak:
IMGP_dwie_1.jpg
Headshell pewnie daje się zamontować i trzyma fest.
IMGP_zamontowany.jpg
IMGP_trzy.jpg
Jedyny problem jaki występuje u mnie, to płaszczyzna headshella, która nie jest równoległa do rurki ramienia. Talerz jest wysoki a ramię posadowione jest nisko i w trakcie odtwarzania płaszczyzna headshella jest równoległa do płyty, a rurka ramienia jest lekko zadarta do góry. W przypadku stosowania headshella z płaszczyzną montażu wkładki, równoległą do rurki ramienia, muszę stosować cieńszą matę, oryginalna jest za wysoka.
Czy w Adamie też tak jest?

Powodzenia.
Awatar użytkownika
BRob

MaxP pisze: 3) Oryginalna podkładka kosza Adama zmieniła konsystencję i upier%@#liła wszystko w koło, co widać na zdjęciach - czym to wyczyścić i czym ją zastąpić?
Też jedna podkładka mi się rozlazła, teraz mam trzy headshelle i dwie podkładki. :)
MaxP, gdybyś coś wykombinował w zastępstwie to się pochwal.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Zobaczymy kiedy skończy się cierpliwość MaxP i super Adam trafi na giełdę... :morda:
Wsparcie finansowe forum
MaxP

Dante pisze: Nie, to kwestia jego długości :D Jeśli nie zamierzasz odsyłać tego koszyka, to zamień zwyczajnie na dłuższy ten pin, powinno załapać. Zbyt długi będzie haczył o nakrętkę, trochę się trzeba pobawić pilnikiem. Przerabiałem podobne akcje w Ortofonie AS 212.
Rzeczywiście, pin (czyli bolec, jak rozumiem) jest krótszy od oryginalnego, czego na początku nie zauważyłem, ale jak zamienić go na dłuższy? Najpierw musiałbym przecież wyciagnąc ten, co jest, znaleźć nowy dłuższy i go zaaplikowć - kurde, nawet jak wbijam gwoździe, to mi się gną, a Ty chcesz, żebym się bawił w mechanikę precyzyjną :)
Chyba, że źle Cię zrozumiałem?

A przy okazji: czy kabelki łączące wkładkę z koszykiem podpina się paluchami, czy są jakieś specjalistyczne szczypczyki, czy cholera wie co...

Oczyma wyobraźni widzę filigranowe imadełko wyłożone aksamitem, w którym delikatnie zamocowana jest wkładka i widzę taką filigranową Japoneczkę, ubraną wyłącznie w stringi, która maluteńkimi szczypczykami podpina kabelki na piny...
MaxP

BRob pisze: Jedyny problem jaki występuje u mnie, to płaszczyzna headshella, która nie jest równoległa do rurki ramienia. Talerz jest wysoki a ramię posadowione jest nisko i w trakcie odtwarzania płaszczyzna headshella jest równoległa do płyty, a rurka ramienia jest lekko zadarta do góry. W przypadku stosowania headshella z płaszczyzną montażu wkładki, równoległą do rurki ramienia, muszę stosować cieńszą matę, oryginalna jest za wysoka.
Czy w Adamie też tak jest?
Usiłujesz rozmawiać z przedszkolakiem o seksie ;)
Nabiorę doświadczenia, to Ci odpowiem!
Awatar użytkownika
BRob

Dzisiejsze przedszkolaki potrafią nie jednego zaskoczyć! :D
MaxP

Wojtek pisze:Zobaczymy kiedy skończy się cierpliwość MaxP i super Adam trafi na giełdę... :morda:
1) Nie nie, nie trafi, ma taką estetykę, że od biedy może robić za przedmiot Art Deco, a ja uwielbiam ten styl. Może więc nawet stać sobie niepodłączony i niemy. Czerwona AT100 jest takim finezyjnym fikuśnym wykończeniem.

2) Gdybym go sprzedał, to na pewno nie kupiłbym nic nowego, a gramofon w domu przecież musi być, tak jak kawa rozpuszczalna, chleb i pół litra :)
ODPOWIEDZ