GS 424 Adam / wkładka
-
GS 424 Adam / wkładka
Odkopałem Adama, chodzi, wkładka oryginalna, dźwięk niezadowalający.
_______
Pytania:
Czy usłyszę różnicę (in plus), gdy zamiast proponowanej w zasadzie wszędzie AT95 włożę AT100?
Czy różnica w cenie miedzy wkładkami przełoży się proporcjonalnie (120,- wobec 300,-) na różnicę dźwięku? Czyli: czy warto dołożyć?
_______
Kontekst pytania: optymalne dostosowanie wkładki do jakości sprzętu.
Odsłuch na Marantzu PM16 i monitorach JBL Ti1000.
Uprzedzająco: Wymiana gramofonu na inny w bliskiej perspektywie nie wchodzi w grę.
PS. Ponoć inne wkładki niż AT nie będą pasowały do adasiowego koszyczka (z powodu odległość osi otworów montażowych do ostrza igły grac dobrze nie będą), a inne koszyki też nie będą pasować z powodu geometrii ramienia - nie będzie możliwe odpowiednie wykalibrowanie wkładki (lub też będzie związane z masą dłubaniny).
Z góry dziękuję za pomoc.
_______
Pytania:
Czy usłyszę różnicę (in plus), gdy zamiast proponowanej w zasadzie wszędzie AT95 włożę AT100?
Czy różnica w cenie miedzy wkładkami przełoży się proporcjonalnie (120,- wobec 300,-) na różnicę dźwięku? Czyli: czy warto dołożyć?
_______
Kontekst pytania: optymalne dostosowanie wkładki do jakości sprzętu.
Odsłuch na Marantzu PM16 i monitorach JBL Ti1000.
Uprzedzająco: Wymiana gramofonu na inny w bliskiej perspektywie nie wchodzi w grę.
PS. Ponoć inne wkładki niż AT nie będą pasowały do adasiowego koszyczka (z powodu odległość osi otworów montażowych do ostrza igły grac dobrze nie będą), a inne koszyki też nie będą pasować z powodu geometrii ramienia - nie będzie możliwe odpowiednie wykalibrowanie wkładki (lub też będzie związane z masą dłubaniny).
Z góry dziękuję za pomoc.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: GS 424 Adam / wkładka
Czyli czego mu brakuje?
Tak. Wkładka droższa o prawie 200 złotych nie kosztuje więcej "dla jaj".
Eh... tak, droższa wkładka będzie grała o 200 złotych lepiej.

No nieźle, ale w tej sytuacji zastanawiająca jest oszczędność na źródle dźwięku...
Twoja sprawa

Jeśli nie masz w koszyku możliwości ustawienia przesięgu to w praktyce guzik zrobisz.MaxP pisze: PS. Ponoć inne wkładki niż AT nie będą pasowały do adasiowego koszyczka (z powodu odległość osi otworów montażowych do ostrza igły grac dobrze nie będą), a inne koszyki też nie będą pasować z powodu geometrii ramienia - nie będzie możliwe odpowiednie wykalibrowanie wkładki (lub też będzie związane z masą dłubaniny).
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Zostałem przez Wojtka podpuszczony, po przeczytaniu jego komentarzy wiem już, po co.
I taki jest sens mojego pytania - czy Adam pozwoli usłyszeć różnicę w klasie wkładek?
Tak błyskotliwej odpowiedzi, muszę przyznac, nie przewidziałem
W każdym razie dziękuję za rzeczowe odpowiedzi
dźwięk zduszony, to chyba najkrótsza charakterystyka
pewnie, że nie dla jaj. Dla jaj można do syrenki od biedy upakować silnik Porsche, tyle, że niewiele to da, syrenka nie pojedzie jak Porsche.
I taki jest sens mojego pytania - czy Adam pozwoli usłyszeć różnicę w klasie wkładek?
Sens pytania: jaka wkładka wsadzona w Adama nie będzie mezaliansem?
no comment
napisałem to, by uniknąc rad, bym oddał Adama do punktu skupu złomu i kupił coś porządnego.
Tak błyskotliwej odpowiedzi, muszę przyznac, nie przewidziałem

miałem nadzieję, że może znasz inne pasujące wkładki, a może napiszesz, że jest taki koszyk (z fasolkami), który pasuje do ramienia Adasia i umożliwi ewentualny montaż innych wkładek.Wojtek pisze:Jeśli nie masz w koszyku możliwości ustawienia przesięgu to w praktyce guzik zrobisz.MaxP pisze: PS. Ponoć inne wkładki niż AT nie będą pasowały do adasiowego koszyczka (z powodu odległość osi otworów montażowych do ostrza igły grac dobrze nie będą), a inne koszyki też nie będą pasować z powodu geometrii ramienia - nie będzie możliwe odpowiednie wykalibrowanie wkładki (lub też będzie związane z masą dłubaniny).
W każdym razie dziękuję za rzeczowe odpowiedzi

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Oj tam od razu podpuszczony...

OK. Faktycznie, brzmi jak MFka

Pewnie. W przeciwnym wypadku od razu odradziłbym tego typu rozważania

Powyżej 5 stów bym się nie wychylał, bo za tyle to można już lepszy gramofon kupić

Przynajmniej sam już wiesz co powinieneś zrobić

Nie no, nie przesadzajmy, Adam jako jeden z lepszych gramofonów Fonica nie jest taki zły...

Dopasowywanie geometryczne wkładek do koszy bez możliwości regulacji to zawsze ciężka sprawa. Bo 1/2'' to nie T4P jednak.
Napiszę, że jest taki koszyk. Jednak z dostępnością ciężko

Tak więc sensowne opcje na upgrade są trzy:
a) przeróbka już posiadanego lub jakiegoś innego headshella
b) polowanie na pasujący headshell z regulacją
c) zmiana gramofonu na mniej ograniczający

Problemy te były już omawiane na forum, ale nie pamiętam czy ktoś doszedł do jakiegoś fajnego rozwiązania. Musiałbyś poszukać.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- BRob
- Gramofon: SL 1710
Jest taki headshell, np tu:
http://allegro.pl/glowica-headshel-do-g ... 80776.html
Oczywiście to tylko przykład, nie mam prowizji u tego, ani innego, sprzedawcy.

-
Ciekawe: Wygląda na to, że to przez kogoś przerobiony koszyk, bo oprócz fasolek wygląda tak samo jak inny oferowany przez tego samego sprzedawcę.BRob pisze:Jest taki headshell, np tu:
Dzięki.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Innymi słowy: ktoś odwalił przeróbkę za Ciebie. Nic tylko się cieszyć i korzystać 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
O!Wojtek pisze:Pewnie. W przeciwnym wypadku od razu odradziłbym tego typu rozważania
Powyżej 5 stów bym się nie wychylał, bo za tyle to można już lepszy gramofon kupić
Właśnie o takie odpowiedzi mi chodziło

A tak teoretycznie, z czystej ciekawości - nie wiem, czy ktos próbował - jak brzmią wkładki po parę tysięcy złotych powieszone na tanim gramafonie? Jasne, że nie rozwiną skrzydeł, nie o to mi chodzi.
Chodzi mi o to, czy jest tak, że bardzo droga wkładka zagwarantuje najlepszy możliwy dźwięk z taniego sprzętu, czy też wręcz przeciwnie - nie będzie można takiego połączenia słuchać, gdyż... (nie wiem co może się muzycznie dziać, bo brak mi tu doświadczenia. Wiem, jaki jest efekt podłączenia drogich słuchawek pod tani wzmacniacz albo wpięcia taniego odtwarzacza w dobry tor, ale nie wiem, czy można to porównywać).
- BRob
- Gramofon: SL 1710
Mam taki koszyk, przynqjmniej mój wygląda na wykonanie fabryczne. Mam też drugi, który piłowałem sam i to od razu widać.MaxP pisze:Ciekawe: Wygląda na to, że to przez kogoś przerobiony koszyk, bo oprócz fasolek wygląda tak samo jak inny oferowany przez tego samego sprzedawcę.BRob pisze:Jest taki headshell, np tu:
Dzięki.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ależ dokładnie tak to działa. Jakoś zagrają, ale zwyczajowo nie pokażą wszystkiego na co je stać

To jest dobra analogia.MaxP pisze: Chodzi mi o to, czy jest tak, że bardzo droga wkładka zagwarantuje najlepszy możliwy dźwięk z taniego sprzętu, czy też wręcz przeciwnie - nie będzie można takiego połączenia słuchać, gdyż... (nie wiem co może się muzycznie dziać, bo brak mi tu doświadczenia. Wiem, jaki jest efekt podłączenia drogich słuchawek pod tani wzmacniacz albo wpięcia taniego odtwarzacza w dobry tor, ale nie wiem, czy można to porównywać).
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
A ja bym powiedział, że nie ma tu bezpośredniej analogii. W gramofonie nie ma żadnej elektroniki, która by "pośredniczyła" pomiędzy wkładką a wyjściem na przedwzmacniacz. Po prostu sygnał z wkładki idzie bezpośrednio na przedwzmacniacz. Więc im lepsza wkładka, tym lepszy efekt. Podstawowe znaczenie ma jakość przedwzmacniacza aby był dobrze dopasowany do rodzaju użytej wkładki. Co nie oznacza, że do Adama jest sens zakładać wkładki audiofilskie, bo jego konstrukcja mechaniczna ( cała konstrukcja ramienia, headshell-a ), rodzaj użytego napędu i okablowania użytego w ramieniu są rozwiązaniami budżetowymi i to tu występują straty na jakości sygnału wynikające z niestabilności obrotów lub prowadzenia mechanicznego wkładki lub po prostu jego zakłócanie itp. Reasumując, jeśli masz wyrobione ucho i odpowiedniej jakości przedwzmacniacz to powinieneś wyczuć różnicę między AT95 a AT100 a sam gramofon w tej grupie wkładek w żaden znaczący sposób nie ograniczy Ci doznań.Wojtek pisze:Ależ dokładnie tak to działa. Jakoś zagrają, ale zwyczajowo nie pokażą wszystkiego na co je stać
To jest dobra analogia.MaxP pisze: Chodzi mi o to, czy jest tak, że bardzo droga wkładka zagwarantuje najlepszy możliwy dźwięk z taniego sprzętu, czy też wręcz przeciwnie - nie będzie można takiego połączenia słuchać, gdyż... (nie wiem co może się muzycznie dziać, bo brak mi tu doświadczenia. Wiem, jaki jest efekt podłączenia drogich słuchawek pod tani wzmacniacz albo wpięcia taniego odtwarzacza w dobry tor, ale nie wiem, czy można to porównywać).
I jest jeszcze jeden aspekt. Wkładki mają różne charakterystyki. Każdy z ludzi na co innego jest wrażliwy. Więc pojęcie różnicy dźwięku z jednej lub drugiej wkładki też podlega subiektywnej ocenie i może się okazać, że jednemu bardziej się będzie podobał dźwięk z AT95 a drugiemu z AT100. Natomiast konstrukcyjnie AT100 jest na pewno o klasę wyżej od AT95
To nie jest przerobiony koszyk. Były produkowane i takie i takie.MaxP pisze:Ciekawe: Wygląda na to, że to przez kogoś przerobiony koszyk, bo oprócz fasolek wygląda tak samo jak inny oferowany przez tego samego sprzedawcę.BRob pisze:Jest taki headshell, np tu:
Dzięki.
-
Wczoraj na moim Adasu, jeszcze z MF105, próbowałem paru starych płyt (wiedząc, że wiele przeszły i nic już im nie zaszkodzi). Jakieś polskie jazzowe, rockowe z lat osiemdiesiątych, amerykańskie z klasycznym bluesem - w sumie grało, grało OK i nic więcej nie mogłem powiedzieć - aż wrzuciłem - z czystej ciekawości, niczego się nie spodziewając - koncerty skrzypcowe Vivaldiego (nie Cztery Pory Roku!), płytę Miełodii gdzieś z przełomu '70/'80 - i przysiadłem. Oczywiście, trzeszczała, ale był to taki cichy poszum i w sumie było to dla mnie nieważne, bo dźwięk był - używając niezbyt wyszukanego określenia - miodny. Szczególnie zachwyciły mnie wysokie tony - o ile przy nagraniach CD, gdy szkrzypce idą wysoko, czasem mam wrażenie, że za chwilę dźwiięk stanie się nieprzyjemny dla moich uszu - tak tu skrzypce szybowały, a ja siedziałem i słuchałem bez lęku...
W końcu zdecydowałem się na AT100, wydaje mi się, że będzie bardziej odpowiadać muzyce klasycznej (której chcę na Adasiu słuchać) niż Shure - którego wkładki, uważam po posłuchniu paru testów na YT - w rocku miałyby przewagę.
Zamówienie poszło do Conrada - po przestudiowaniu OWD wyszło, że - jeżeli coś mi nie podejdzie - będę mógł wkładkę bezproblemowo odesłać.
Jedyna zagwozdka to headshell (nie chcę wstawiać do Unitrowskiego koszyka wkładki AT ) - zamówiłem, (też w Conradzie niejako przy okazji) coś, co wygląda jak klon Technicsa i ma taki sam wyglad jak najtańsza główka Audiotechniki (czyli jak Audio Technica AT-HS1).
Jednocześnie korci mnie Headshell AT-HS10, który jest ładny, ale kosztuje połowę tego, co zamówiona przeze mnie AT100 - chyba nie jestem więc jeszcze takim gramoholikiem...
Czy warto kupić (ze względów akustyczno - brzmieniowych, nie estetycznych!) AT-HS10?
Jak nie, bedę miał na Laphroiga, też miłe wrażenia.
W końcu zdecydowałem się na AT100, wydaje mi się, że będzie bardziej odpowiadać muzyce klasycznej (której chcę na Adasiu słuchać) niż Shure - którego wkładki, uważam po posłuchniu paru testów na YT - w rocku miałyby przewagę.
Zamówienie poszło do Conrada - po przestudiowaniu OWD wyszło, że - jeżeli coś mi nie podejdzie - będę mógł wkładkę bezproblemowo odesłać.
Jedyna zagwozdka to headshell (nie chcę wstawiać do Unitrowskiego koszyka wkładki AT ) - zamówiłem, (też w Conradzie niejako przy okazji) coś, co wygląda jak klon Technicsa i ma taki sam wyglad jak najtańsza główka Audiotechniki (czyli jak Audio Technica AT-HS1).
Jednocześnie korci mnie Headshell AT-HS10, który jest ładny, ale kosztuje połowę tego, co zamówiona przeze mnie AT100 - chyba nie jestem więc jeszcze takim gramoholikiem...
Czy warto kupić (ze względów akustyczno - brzmieniowych, nie estetycznych!) AT-HS10?
Jak nie, bedę miał na Laphroiga, też miłe wrażenia.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Czyli co, problem w płytach, a nie w sprzęcie? 
Dość późno dajesz znać, że chodzi Tobie głównie o muzykę klasyczną...

Co do headshella to nie rozumiem teraz. Czyli na ramię Adama można zamocować standardowe kosze typu SME?
Skoro tak to... problemu z headshellem nie ma. I do wymienionych przeze mnie 3. opcji dochodzi wtedy 4ta, najprostsza, czyli zakup jakiegokolwiek headshella SME.
Ale myślałem że właśnie jest problem taki że gniazdo ramienia jest niestandardowe i nie wsadzimy tam bez przeróbek innego headshella niż oryginalne.
MaxP, czy gniazdo ramienia u Ciebie wygląda jak to tutaj czy jednak inaczej? (ogółem cały wątek warto przeczytać)
http://www.winyl.net/viewtopic.php?p=54467#p54467
Proszę niech ktoś lepiej zorientowany w Unitrowych patentach naprostuje sprawę, bo ja szczerze już nie pamiętam jak z nimi było i gdzie był problem z tym mocowaniem, a gdzie nie.

A czy tutaj ktoś Tobie polecał Shure? Bo nie widzę

Ale co miałoby "nie podejść"? Zwrot przy sensownej reklamacji to normalna sprawa.
Co do headshella to nie rozumiem teraz. Czyli na ramię Adama można zamocować standardowe kosze typu SME?
Skoro tak to... problemu z headshellem nie ma. I do wymienionych przeze mnie 3. opcji dochodzi wtedy 4ta, najprostsza, czyli zakup jakiegokolwiek headshella SME.
Ale myślałem że właśnie jest problem taki że gniazdo ramienia jest niestandardowe i nie wsadzimy tam bez przeróbek innego headshella niż oryginalne.
MaxP, czy gniazdo ramienia u Ciebie wygląda jak to tutaj czy jednak inaczej? (ogółem cały wątek warto przeczytać)
Proszę niech ktoś lepiej zorientowany w Unitrowych patentach naprostuje sprawę, bo ja szczerze już nie pamiętam jak z nimi było i gdzie był problem z tym mocowaniem, a gdzie nie.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Do tego gniazda pasuje tylko unitrowy headshell. Niby wygląda tak samo jak gniazdo SME, ale po wsadzeniu innego headshella nie da się uzyskać odpowiedniej sztywności połączenia, albo wręcz się ten headshell nie trzyma.
Najprostsze rozwiązanie to zabrać fabryczny headshell do punktu dorabiania kluczy i poprosić o rozwiercenie otworów.
W kwestii drogiej wkładki na słabym gramofonie, to im lepsza wkładka, tym bardziej bezlitośnie obnaża wszystkie niedoskonałości napędu.
-
Wychodzi, że w płytach teżWojtek pisze:Czyli co, problem w płytach, a nie w sprzęcie?

Lektury na różnych forach
Nie przy reklamacji, przy reklamacji no problem, chodzi i zwrot typu: nie - bo mi się odpodobało i nie chcę. W "C" jest na to 20 dni. Odsyłam i koniec, nie muszę z nikim dyskutować. Przy kupnie wsklepie tak by nie poszło z wkładką.
Moje gniazdo wygląda tak samo, ale ja mam GS 424, nie 420 - nie wiem, czy to oznacza obok włącznika również iiny uchwyt. Czytałem ten wątek,ale fragmenty o "zapłytkości" standardów SME jakoś mi uleciały.Wojtek pisze: Co do headshella to nie rozumiem teraz. Czyli na ramię Adama można zamocować standardowe kosze typu SME?
Czy tylko Adam ma "pseudo SME", czy inne Bernardy etc. też?