@kielek:
Również trudno mi uwierzyć by M91 i M75 grały inaczej przy tych samych igłach, skoro to ten sam generator

Pisaliśmy o tym wielokrotnie, że różnica leżała w igłach. Z dzisiejszej perspektywy (zamienników igieł) nie ma to już większego znaczenia czy mamy body M75 czy M91, bo producenci oferują mniej więcej to samo do obydwu wersji korpusów.
Igła V15 II owszem wchodzi do tego body, choć też nie zawsze bez przeróbek.
Niemniej, wracając do tematu...
dev pisze: O tym nie pomyślałem... Ale chyba potrzebny byłby adapter na 1/2.
Jest załączony do wkładki jak kupujesz nówkę
dev pisze: A jak się ma M92 do M97XE
To ten sam generator, więc jak myślisz? Igły są różne, N92 jest gorsza.
Jeszcze nie tak dawno było na tyle śmiesznie, że taniej było kupić body M92 + oryginalną igłę N97xE niż nówkę M97xE

Może i dzisiaj tak to się kalkuluje?
Tak czy siak, są alternatywy. Można zapolować za jakimiś tańszymi body T4P czy pod innymi markami (Realistic, Radio Shack) albo po prostu używkami innych dobrych modeli tj. wspomniane już M75/M91, M95 czy stara M97. V15 ma wokół siebie legendę jako topowy Shure co samo w sobie winduje ceny.
@darkman:
Porównywałem swoją V15 III z paroma MC i niestety nie mogę się zgodzić z tą dosadną opinią

Może nie były to jakieś super górnolotne modele, ale jednak.
Niemniej z drugiej strony nie mogę powiedzieć by porównania odbywały się na jednakowym polu jeśli chodzi o klasy igieł.
Swoją drogą, odwołując się do aukcji z pierwszego postu, pewnie co niektórzy poznają to Sanyo po remoncie?
http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=11784952
Nie wiedziałem że kolega forumowicz oprócz gramofonu ma jeszcze 3 sztuki V15 III do spieniężenia hah.