Zakup Shure M97XE albo...

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
Awatar użytkownika
dev
Gramofon: PS-X60, PS-X4, PS-22

Re: Zakup Shure M97XE albo...

Post autor: dev »

Myszor pisze:
dev pisze: Nurtuje mnie tylko taka rzecz - gdzieś mi mignęło, że M97XE jest dość wybredna jeśli chodzi o gramofony, z którymi ma współpracować i niektórych nie lubi (podobno kwestia obciążenia), co objawia problemami z czystym graniem.
Brzmi dość dziwnie.
Bzdura.
Bardzo mnie cieszy, że bzdura ;)
darkman pisze:
Dev@, nie głupia kombinacja to wejście w niedrogą M92(nową), pogrywanie trochę i potem dokupienie dobrej igły N97.
O tym nie pomyślałem... Ale chyba potrzebny byłby adapter na 1/2.

A jak się ma M92 do M97XE i do V15 III pod względem jakości / budowy / przetwornika?
darkman pisze:
Pasuje i gra jak Borusia dzisiaj.
Ale chyba nie masz na myśli gry ich defensywy ? :lol:
1. SONY PS-X60 === ONKYO A-8780 INTEGRA === ONKYO DX-7510 === ONKYO TA-2360 === KEF CRESTA 3
2. SONY PS-22 === KENWOOD KA-6100 === GRUNDIG CD-8150 === ARCUS LOTUS TS-100
3. SONY PS-10F === ONKYO TX-9031RDS === ARCUS TS-100
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

dev pisze: A jak się ma M92 do M97XE i do V15 III pod względem jakości / budowy / przetwornika?
Dev@, chyba nigdy tego nie napisałem, bowiem jak Motown się wkurzy to robi to znacznie lepiej ode mnie, ale "masz Pan już to wszytko opisane". Szanujmy się trochę. Wybacz ale kolejny raz to już nie mam siły po prostu.
M92/M97xE = to samo body, spokojna, zrównoważona i towarzysząca ; mułowata, nie musi się podobać, są do niej/nich dobre igły - drogie. Niekompatybilna z M97(e)[stara wersja bez "x"].
V15III = inne body, żywa, ma szczegół i dynamikę cokolwiek to i dla kogo znaczy ; nie musi się podobać (choć zwykle się podoba), przereklamowana trochę i przewartościowana na pewno - są do niej dobre igły - drogie.
Nie istnieje żaden Shure lepszy od najtańszej MC. Shure to b.dobre i lubiane wkładki dla melomanów. Śwetnie się zgrywają z większością sprzętów.
To ten sam dział forum. Zaledwie :D
Awatar użytkownika
dev

Dzięki za wyłożenie wszystkiego na tacy :)

Z tym, że nie musi się podobać to prawda dla każdej pojedynczej wkładki ;)

O MC nawet nie myślę, jeszcze tego mi brakowało... ;)

Generalnie z większości wypowiedzi jakie czytam wynika, że V15 III to jakby połączenie fajnych cech M97 z większą precyzją odwzorowania właściwą wkładkom AT (120, 440ML)

Dzięki za odpowiedzi i rady, dam znać co z tego wyjdzie.
1. SONY PS-X60 === ONKYO A-8780 INTEGRA === ONKYO DX-7510 === ONKYO TA-2360 === KEF CRESTA 3
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

dev pisze: O MC nawet nie myślę, jeszcze tego mi brakowało...
Toż ja Ci jej nie proponuję :D . Napisałem jedynie, że pogląd jakoby V15III była najlepszą wkładką świata wydaje się być mało precyzyjny (a dla chcącego nie ma nic trudnego by to wyczytać na forach). Tak by mieć świadomość kontekstu, że jednak obracamy się w świecie MM. Jak w każdej fantastyce analogis fiction, istnieją światy alternatywne i równoległe, które zakrzywiają przestrzeń inaczej.
dev pisze: że nie musi się podobać to prawda dla każdej pojedynczej wkładki
Oczywiście tak. Absolut nie istnieje. Obojętnie co napiszą właściciele jedynych słusznych wkładek. Jakichkolwiek.
Awatar użytkownika
Cracker

Post autor: Cracker »

darkman pisze: Nie istnieje żaden Shure lepszy od najtańszej MC
Teraz to kolega Darkman bzdury wypisuje.
Absolutna nieprawda.
Miałem wkładki MC Denona, Pioneera, JVC , Empire, które nie miały startu do Shurów z serii V15 z fabryczną igłą .
O zamiennikach Jico SAS już nie wspomnę.
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

@kielek:
Również trudno mi uwierzyć by M91 i M75 grały inaczej przy tych samych igłach, skoro to ten sam generator :)
Pisaliśmy o tym wielokrotnie, że różnica leżała w igłach. Z dzisiejszej perspektywy (zamienników igieł) nie ma to już większego znaczenia czy mamy body M75 czy M91, bo producenci oferują mniej więcej to samo do obydwu wersji korpusów.

Igła V15 II owszem wchodzi do tego body, choć też nie zawsze bez przeróbek.

Niemniej, wracając do tematu...
dev pisze: O tym nie pomyślałem... Ale chyba potrzebny byłby adapter na 1/2.
Jest załączony do wkładki jak kupujesz nówkę :)
dev pisze: A jak się ma M92 do M97XE
To ten sam generator, więc jak myślisz? Igły są różne, N92 jest gorsza.

Jeszcze nie tak dawno było na tyle śmiesznie, że taniej było kupić body M92 + oryginalną igłę N97xE niż nówkę M97xE :morda:
Może i dzisiaj tak to się kalkuluje?

Tak czy siak, są alternatywy. Można zapolować za jakimiś tańszymi body T4P czy pod innymi markami (Realistic, Radio Shack) albo po prostu używkami innych dobrych modeli tj. wspomniane już M75/M91, M95 czy stara M97. V15 ma wokół siebie legendę jako topowy Shure co samo w sobie winduje ceny.

@darkman:
Porównywałem swoją V15 III z paroma MC i niestety nie mogę się zgodzić z tą dosadną opinią :)
Może nie były to jakieś super górnolotne modele, ale jednak.
Niemniej z drugiej strony nie mogę powiedzieć by porównania odbywały się na jednakowym polu jeśli chodzi o klasy igieł.

Swoją drogą, odwołując się do aukcji z pierwszego postu, pewnie co niektórzy poznają to Sanyo po remoncie? :morda:
http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=11784952

Nie wiedziałem że kolega forumowicz oprócz gramofonu ma jeszcze 3 sztuki V15 III do spieniężenia hah.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Dosadną to bym swojej opinii nie nazwał. Raczej kategoryczną. W istocie taka też nie jest. to stwierdzenie faktu po prostu w mojej opinii.
Jak widać zdania są podzielone teraz i wcześniej. Czyli nic nowego na tym polu.
Osobiście akurat jestem po odsłuchach kliku niezłych wkładek i jako wielbiciel Shure w ogóle muszę
z pokorą i obiektywnie stwierdzić, że V15III nie wytrzymuje porównania z wkładkami MC.
Taka moja opinia i zdanie. To inna liga jednak. W moim torze na pewno.
Oczywiście przyjmuję do wiadomości istnienie innych poglądów. Moje ucho, któremu nazwa wkładki jest objętna jednak jest innego zdania i nie mam na to żadnego wpływu.
Nie zmienia to mojej atencji dla Shure w ogóle. Jednak burzy nieco dotychczasowy porządek świata audio. Co mnie specjalnie jakoś nie dziwi, ale jednak trochę zaskoczyło.
Awatar użytkownika
dev

Zastanawia mnie jeszcze jak duża różnica jest między wamatowskim zamiennikiem VN35, a tą HE z north...
Ludzie wypisują na forach, że ładnie gra z wamatem i nie ma sensu wywalać kasy na HE / SAS, jeśli nie ma się hajendowego toru, którego definitywnie nie posiadam, bo i tak się nie usłyszy różnicy...

W wątku o V15 III było, że HE od north.pl jest delikatnie "lepszy" od zamiennika od Thakkera (poszerzenie górnego pasma, szersza scena), ale przepaści nie ma.
W innym miejscu czytam, że generalnie Thakker to sobie zaciąga towar z tego samego miejsca co Wamat, a ci mają zamienniki do V15III w cenie 65 zł, więc ...?
Opłacałoby się przy moim torze (CEC3200+TA-F444ES+Canton C880) brać igłę za 300 od North?
Awatar użytkownika
Cracker

Post autor: Cracker »

Bierz V15 type III nie będziesz żałował.
Tak jak napisał Darkman , M97 jest tochę mułowata i z tym się całkowicie zgadzam.
Miałem obie , ostała mi się M97 tylko dlatego że z SASem brzmi doskonale.
dev pisze: Zastanawia mnie jeszcze jak duża różnica jest między wamatowskim zamiennikiem VN35, a tą HE z north...
Kup obie będzesz miał porównanie.
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

dev pisze: Zastanawia mnie jeszcze jak duża różnica jest między wamatowskim zamiennikiem VN35, a tą HE z north...
A w jakich jednostkach ją Tobie wyrazić? :)
dev pisze: Ludzie wypisują na forach, że ładnie gra z wamatem i nie ma sensu wywalać kasy na HE / SAS, jeśli nie ma się hajendowego toru, którego definitywnie nie posiadam, bo i tak się nie usłyszy różnicy...
Bzdury, o ile ramię gramofonu jest spoko pod tak ostre szlify, ale przy Twoim CECu się o to nie obawiam.
dev pisze: W wątku o VN III było, że HE od north.pl jest delikatnie "lepszy" od zamiennika od Thakkera (poszerzenie górnego pasma, szersza scena), ale przepaści nie ma.
Ten wątek to ten u nas? Bo nie kojarzę takiej opinii.
Niemniej mam doświadczenie z igłą Wamatowo-Thakkerową i zdecydowanie nie mogę tej opinii podzielić, szczególnie biorąc pod uwagę że już wyżej sobie chwalę eliptyki od Pfanstiehla czy Pfeifera :)

Z drugiej strony, pytanie czym dla kogo jest "przepaść" i jakie są oczekiwania :)
Ty jeszcze nawet nie wiesz jak brzmi V15 III na taniej igle więc o czym tu rozmawiać na tym etapie...
dev pisze: W innym miejscu czytam, że generalnie Thakker to sobie zaciąga towar z tego samego miejsca co Wamat, a ci mają zamienniki do VN15III w cenie 65 zł, więc ...?
Tak ustaliliśmy, zgadza się.
dev pisze: Opłacałoby się przy moim torze (CEC3200+TA-F444ES+Canton C880) brać igłę za 300 od North?
Nie widzę przeszkód.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
dev

Dziękuję raz jeszcze za pomoc, decyzja już prawie podjęta. Nie omieszkam poinformować szanownego grona jak sprawy się potoczyły.
kielek

Post autor: kielek »

Wojtek pisze: Również trudno mi uwierzyć by M91 i M75 grały inaczej przy tych samych igłach, skoro to ten sam generator
Pisaliśmy o tym wielokrotnie, że różnica leżała w igłach. Z dzisiejszej perspektywy (zamienników igieł) nie ma to już większego znaczenia czy mamy body M75 czy M91, bo producenci oferują mniej więcej to samo do obydwu wersji korpusów.

Igła V15 II owszem wchodzi do tego body, choć też nie zawsze bez przeróbek.
Drogi Wojtku ;) Jestem prostym facetem z wykształceniem tylko średnim technicznym i nie będę tutaj teoretyzował ,dlatego nie wnikam w szczegóły techniczne tych wkładek,ale piszę o tym co mam,co słyszę.Tak jak napisałem porównywałem ją z M75 i V 15 II z wszelkimi kombinacjami igieł tj. zwykły sferyk,eliptyk z Wamatu,eliptyk z north,eliptyk z Jico i Pfeifer i w.g mnie M 91 zagrała nie gorzej od V15 II a o kilka klas lepiej od M75. Najlepiej gra na igle do V 15II , bez żadnych przeróbek wszystkie igły przemiennie pasowały mi do swoich body. Nadmienię ,że słuch mam regularnie badany co 2 lata ze względu na charakter pracy przez laryngologa i na audiometrze i nie stwierdzono u mnie znaczącego pogorszenia od kilkunastu lat.
Również Ciebie zapraszam na odsłuch i organoleptyczne sprawdzenie mojej tezy,tym bardziej że z okolic Lęborka daleko nie jest a z tego co pisałeś czasem zapuszczasz się w te strony.
Nie byłbym tak uparty w tej materii,gdyby nie to że słucham codziennie na tej wkładce oraz na drugim gramofonie na V 15III z HE i nie ma przepaści między dźwiękiem z jednej i drugiej wkładki,owszem różnice są na korzyść III ,ale nie jest to przepaść taka jak między M75,która u mnie strasznie muliła i w sumie poszła nie tak dawno jako gratis do pewnego sprzętu.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

I o to chodzi. Nie zapominajmy Koledzy, że opinie są subiektywne, bo tak ma być. Generalnie wyciągamy średnią z ocen, opinii i komentarzy. Wszystkie są cenne.
Mnie osobiście zwykle bawi, gdy ktoś używa sloganu forumowych outsiderów (różnych for)pt "fizyki nie oszukasz". Fizyka to filozofia w odróżnieniu od matematyki. To nie podlega oszustwu lecz empirii.
kielek pisze: Również Ciebie zapraszam na odsłuch
To ja tak z lotu ptaka, ale będę w Sopocie w maju.. kawę lubię i posłuchać :shifty:
kielek

Post autor: kielek »

darkman pisze: To ja tak z lotu ptaka, ale będę w Sopocie w maju.. kawę lubię i posłuchać
Jak to mówił koń na Wielkiej Pardubickiej -Nie widzę przeszkód :) Oczywiście zapraszam,bom też kawosz ;)
Awatar użytkownika
dev

Temat znalazł szczęśliwe zakończenie.

Zakupiłem od kolegi Regsoft (któremu dziękuję za udany "deal" i życzliwe podejście) wkładkę Shure V15 III i do kompletu wziąłem igłę HE od north.

Porównanie mam jedynie z innym szczurem - M44G oraz z nieśmiertelną AT95e.

Obecny zestaw dał to, czego oczekiwałem czyli bardzo przyjemne, nisko schodzące, ale ładnie kontrolowane basy.
Bardziej jednak zaskoczył mnie górą.
M44G (szczególnie na sferyku) zraziła mnie do siebie nieprzyjemną górą, masą sybilantów. AT95e jest poprawna, ale w porównaniu z V15 III góra brzmi lekko kartonowo.

Nowy Shure daje niezwykle czystą, detaliczną i przestrzenną górę, z fajną sceną (szczególnie słyszę to na słuchawkach, Cantony jakoś tam dają radę, ale chyba powoli już czas na zmianę w tej materii). Dość powiedzieć, że tak jak bas tu jest podobny do M44G, tylko mniej rozlewający się, bardziej zwarty, to góra to całkiem inna bajka, tak przyjemnych, niemęczących a zarazem szczegółowych wysokich tonów wcześniej chyba nie słyszałem.

Co do innych spraw - igła HE ładnie się trzyma w rowku (ustawiłem nacisk 1,3g), ale też wydobywa więcej śmieci ze słabych płyt.

Podsumowując jestem bardzo zadowolony z tego, co słyszę :D

Dzięki również wszystkim, którzy doradzali mi w tym wątku. :clap:
ODPOWIEDZ